De cast van 'Anastasia' en hun beste quotes

Kids | Je kan het vast amper geloven, maar de animatiefilm 'Anastasia' is al 25 jaar oud. Achter deze tijdloze speelfilm zitten de stemmen van een geweldige cast. Pickx onthult wie er achter je favoriete personage schuilt en wat de beste quotes zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anastasia

In 1997 werd het verhaal van de verdwenen prinses van de Romanov-dynastie voor het eerst op het witte doek gebracht. Disney had al een monopolie op prinsessenverhalen in de jaren 90. Maar het ambitieuze project van Don Bluth en Gary Goldman, gebaseerd op de stadslegende dat de dochter van tsaar Nicolaas II de uitroeiing van de Russische keizerlijke familie overleefde, was even succesvol als 'Sneeuwwitje', 'Assepoester' en alle andere.

Voordat ze ontdekt wie ze echt is, groeit Anastasia op in een weeshuis waar ze Anya wordt genoemd. Ze herinnert zich niets van voor haar achtste en heeft geen idee tot welke familie ze behoort. Eens ze volwassen is, besluit ze op zoek te gaan naar antwoorden. Anastasia wil koste wat kost naar de Franse hoofdstad moet reizen, want de enige aanwijzing naar haar vorig leven is de halsketting die ze draagt met de woorden "Samen in Parijs". De jonge vrouw is vastbesloten haar afkomst te ontrafelen. Ze wil zich niet voordoen als iemand die ze niet is en is niet zo goedgelovig dat ze een marionet wordt voor de plannen van Dimitri en Vladimir. De hele film wordt gedreven door de spanning tussen Dimitri en de afstammeling van de Romanovs. Tijdens hun lange treinreis naar Frankrijk worden ze gedwongen naast elkaar te zitten. Wanneer Anastasia hem per ongeluk in het gezicht slaat, denkt hij meteen dat zijn neus gebroken is. Dat is genoeg voor haar om haar befaamde quote te zeggen: "Mannen zijn allemaal baby's!"

In de originele versie is het Meg Ryan die haar stem leent aan de prinses. In de Nederlandstalige versie ging de rol naar Sanne Denotté, de Vlaamse zangeres die voornamelijk bekend is onder haar voornaam Sanne. Zij neemt dus ook de Nederlandstige liedjes voor haar rekening. In de originele versie is dat weggelegd voor Liz Callaway. Zij zong ook al in 'The Lion King 2', 'Aladdin' en 'The Swan Princess'.

Dimitri

De jonge Rus is een slimme oplichter die een list opzet om de beloning van de grootmoeder van de prinses, die wanhopig op zoek is naar haar kleindochter, in de wacht te slepen. Hij organiseert audities om de perfecte look-alike voor Anastasia te vinden. Uiteindelijk haalt zijn verraad hem in als hij ontdekt dat Anya in werkelijkheid de groothertogin is en hij verliefd op haar wordt. Ook al gelooft niemand hem, hij zal er alles aan doen om de twee vrouwen bij elkaar te brengen. Koppig weigert hij de buit. Er is ook een moment waarop de voormalige keizerin aan Dimitri vraagt: "Waarom ben je van gedachten veranderd? En hij antwoordt dat het zijn hart was dat veranderde.

In de originele versie spreekt John Cusack ('2012', 'The Thin Red Line') de stem van Dimitri in. Zijn Vlaamstalige tegenhanger is Gunther Levi, die je kent als Peter Van den Bossche uit 'Familie' en van zijn zangprestaties bij De Romeo's.

Oud-keizerin Maria Fjodorovna

Anastasia's grootmoeder is al tien jaar wanhopig op zoek naar haar kleindochter. Nu ze verbannen is naar Frankrijk, verliest ze de hoop en heeft ze genoeg van alle meisjes die beweren haar erfgenaam te zijn. Maria is een wijze dame, dat zie je vooral aan het eind van de film als ze haar kleindochter laat weglopen met degene van wie ze houdt. Ze maakt de ontroerende opmerking dat dit niet alleen een happy end is voor de twee tortelduifjes, maar ook de perfecte start voor de rest van hun leven samen.

In de originele versie is het Angela Lansbury die haar stem leent aan de Oud-keizerin. De Britse actrice is een legende bij de Disney studio's en sprak in 'Belle en het Beest' de stem van Mevrouw Pot in. In het Nederlands neemt actrice Elsje Scherjon het van haar over.

Vladimir

Vladimir is de handlanger van Dimitri, maar eigenlijk is hij ook een vriendelijk en oprecht mens. Hij is smoorverliefd op Sophie en brengt een geweldige levensvreugde in de film. Hij geeft altijd goede raad, herstelt Anastasia's vertrouwen in zichzelf en overtuigt Dimitri om geen domme dingen te doen. Terwijl Anya wordt opgeleid tot prinses, leert Vladimir haar goede manieren en alle geheimen van haar familie. Hij legt zelfs de betekenis van haar naam uit: "Anastasia betekent 'degene die herboren moet worden'."

Kelsey Grammer leent zijn stem aan het personage. De acteur speelde ook Stinky Pete in 'Toy Story 2'. In de Nederlandstalige versie kruipt de Nederlandse stemacteur en -regisseur Arnold Gelderman in de huid van Vladimir.

Raspoetin

Raspoetin is de grote schurk van het verhaal. Hij koestert een grote wrok tegen de keizerlijke familie. Om hen te vervloeken, verkoopt hij zijn ziel aan de duivel. Zijn doel is om alle Romanovs op aarde doden. Zodra hij van Anastasia's bestaan hoort, is hij dus bereid alles te doen om haar te laten verdwijnen. Hij stuurt zijn demonen achter haar aan, maar tevergeefs, want de prinses weet te ontsnappen. De slechterik besluit dan maar het heft in eigen handen te nemen en lokt haar weg van het bal. Net als hij op het punt staat zijn zin te krijgen, roept hij "Do Svidaniya, Uwe Hoogheid", wat vaarwel betekent in het Russisch. Een uitdrukking die de prinses gebruikt als ze de situatie weer onder controle krijgt en wraak neemt voor al het onrecht dat hij heeft veroorzaakt.

Het is Christopher Lloyd, de beroemde Dr. Emmett Brown uit 'Back to the Future', die zijn stem leent aan de slechterik. Wijlen Coen van Vrijberghe de Coningh neemt het van hem over in het Nederlands. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Johnnie Flodder uit de televisieserie 'Flodder'.

Ontdek 'Anastasia op Disney+ via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top