'Paddington 2': een vervolg dat (bijna) beter is dan het origineel

Kids | Er lijkt een vloek te liggen op vervolgfilms, veel sequels kunnen het namelijk nooit opnemen tegen hun voorgangers. Maar in 2018 bracht een kleine beleefde beer in Londen daar verandering, want het vervolg op zijn eerste liveactionfilm deed het duizelingwekkend goed. Pickx legt uit waarom 'Paddington 2' zo'n groot succes was, en je hem echt wil zien. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

We kennen beertje Paddington natuurlijk al langer uit verhalen en tekenfilms, maar in 2014 maakte het grote publiek kennis met zijn liveactionversie. Regisseur Paul King maakte er namelijk werk van om een verhaal te creëren voor de vriendelijke beer uit Peru, die een nieuwe thuis zoekt in Londen. De eerste film was meteen een groot succes. Critici over de hele wereld waren lovend, kinderen én volwassen werden verliefd op de beer met de rode hoed en 'Paddington' werd zelfs tweemaal genomineerd bij de BAFTA's: Best British Film en Best Adapted Screenplay. 

Het was dus te verwachten dat een vervolg niet zou uitblijven, al hielden de meeste mensen hun hart vast voor die film. In de filmwereld gebeurt het namelijk al te vaak dat een eerste film zo goed onthaald wordt, dat de productiemaatschappij denkt dat ze er nog wel eentje kunnen bijmaken. Vaak lijdt de verhaallijn daaronder én doet het af aan het succes van de originele film. Maar bij 'Paddington 2' was dat niet het geval, integendeel!

Gevangenis en rotte tomaten

De grootste sterkte van de film: het verhaal van 'Paddington 2' is geen flauw afkooksel van zijn voorganger, maar geheel origineel op zichzelf. Paddington is eindelijk volledig gesetteld bij de familie Brown en is het lievelingetje van de hele buurt. Overal waar hij komt verspreidt hij blijdschap en (natuurlijk) marmelade. Op een mooie dag ziet hij in een antiekwinkel een pop-upboek en bedenkt de beer zich dat dit het perfecte cadeau is voor de 100ste verjaardag van zijn geliefde tante. Maar wanneer een dief het boek steelt en Paddington onverdiend in de gevangenis belandt, lijkt het feest voor tante Lucy volledig in het water te vallen.

Het hartverwarmende vervolg deed de kassa's alvast goed rinkelen. Zijn voorganger bracht een kleine drie jaar voordien 5,13 miljoen pond (ongeveer 5,88 miljoen euro) op in 518 bioscopen in het Verenigd Koninkrijk. Voor 'Paddington 2' had distributeur StudioCanal een iets ruimere release voorzien door de film naar 607 bioscopen te brengen. De bruto omzet bedroeg zo'n 8,26 miljoen pond (ongeveer 9,48 miljoen euro). Een stijging van 61% ten opzichte van 'Paddington'.

Maar de film wist meer te overtuigen dan enkel aan de kassa's. 'Paddington 2' kreeg na de release namelijk de meeste opeenvolgende positieve beoordelingen op Rotten Tomatoes, een site die de gepubliceerde meningen van critici verzamelt. Daarmee heeft het de 163 unanieme lovende kritieken voor 'Toy Story 2' uit 1999 overtroffen. Maar sinds 2021 is het tweede verhaal over de beer niet meer de best gerecenseerde film op het platform. Eén negatieve review zorgde ervoor dat hij nu gelijkstaat met 'Citizen Kane'. Wat nog steeds een fantastische stand is. Niet moeilijk dat er een derde film in de maak is... 

Ontdek beide 'Paddington'-films nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top