Vijf weetjes over 'The Incredibles'

Kids | Haal de latex-outfit uit je garderobe en maak je klaar om samen met de onverwoestbare Incredibles de wereld te redden. Het is precies achttien jaar geleden dat dit juweeltje van Pixar in de bioscoop uitkwam, en in 2018 volgde zelfs een vervolg. Pickx zet enkele leuke weetjes op een rij die je misschien nog niet weet over deze animatiefilmklassieker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor een stukje op de werkelijkheid geïnspireerd

Je zou het niet geloven, maar het verhaal van ‘The Incredibles’ is geïnspireerd op het echte leven. Nee, regisseur Brad Bird groeide niet op in een superheldenfamilie met onoverwinnelijke krachten, maar hij liet zich wel inspireren door alledaagse situaties in een hechte familie en zijn eigen leven.

De protagonist Bob Parr is een voormalige superheld die het redden van de wereld moest opgeven om zijn gezin te onderhouden. Laten we eerlijk zijn, heldhaftige stunts doen en spannende avonturen beleven om het kwaad te bestrijden: je rekeningen betalen doen het niet. Hoewel het Bobs passies zijn, geeft hij zijn dromen op en gaat hij in Metroville bij een verzekeringsmaatschappij werken om zijn gezin te kunnen onderhouden. Maar al snel heeft hij last van nostalgie naar zijn gloriejaren, en heeft hij het moeilijk met zijn monotone leven.

Toen Brad Bird het script voor de film bedacht, zat hij in een soortgelijke situatie. Hij werkte in de voedselsector terwijl hij ervan droomde om animatie te doen. In die tijd vertelde iedereen hem dat je veel geduld moest hebben om in de filmbusiness door te breken. Gelukkig kwam het al snel goed met hem. Uiteindelijk lijken de hoofdpersonages, hoewel het superhelden zijn, echte mensen van vlees en bloed. Dat maakt het makkelijker om je met hen te identificeren en net daarom vinden we ze ook zo vertederend.

Een andere titel

Een heikele taak bij het maken van films is het vinden van een geschikte titel. De film volgt de avonturen van de familie Parr, maar een titel als ‘The Parrs' trekt niet onmiddellijk de aandacht. De hele familie had een superheldennaam nodig.

Verrassend genoeg werd de fantastische familie niet altijd de Incredible-familie genoemd. In '1000 Facts About Animated Films' staat zelfs dat 'The Incredibles' bijna 'The Invincibles' werden genoemd, of de Onzichtbaren. Maar geef toe: de uiteindelijke naam is goed gevonden! Het neemt niet weg dat je de vraag kan stellen of de familie Parr uiteindelijk toch ook niet een stukje onzichtbaar is?

Nog een amusante anekdote. Tijdens de productiefase mochten de Pixar-medewerkers de naam van het project niet bekendmaken, zodat het idee niet zou uitlekken. De animatoren gebruikten bijgevolg codenamen om over de film te praten. Voor 'The Incredibles' werd dat bijvoorbeeld Tights (panty’s, een knipoog naar de spandex).

Op wie is Edna Mode geïnspireerd?

Als er één ding is dat je van 'The Incredibles' kan leren, is het dat een cape gevaarlijk kan zijn. Je kan die goede raad van Edna Mode, de styliste die alle superhelden in Metroville kleedt, onmogelijk vergeten. Haar hilarische accent, haar gezichtsuitdrukkingen en woedeuitbarstingen zorgden er ook voor dat haar personage zeer begeerd werd door actrices.

Eerst had Pixar zijn zinnen gezet op actrice Lily Tomlin ('Nashville'). Ze werd bekend bij het grote publiek door 'Rowan & Martin's Laugh-in'. Sommige van haar sketches in deze komische tv-serie zijn iconisch geworden, met name die waarin ze Ernestine speelt, een neerbuigende telefoniste, of de vijfjarige Edith Anne of de preutse Mrs. Earborne. 

Allemaal rollen die haar de perfecte kandidate maakte om de aanstellerige modeontwerpster te spelen. Vanwege de drukke agenda van de actrice had Brad Bird echter enkele van de scènes met Edna Mode zelf ingesproken, als tijdelijke oplossing. Toen Lily Tomlin later in de studio het resultaat hoorde, was ze zo overtuigd en stond ze erop dat de regisseur de stemvertolking van het personage voor zijn rekening zou nemen. Hij was de enige die Edna zoveel karakter kon geven.

In feite is ze het perfecte cliché van de modewereld. Sommige mensen denken dat ze gebaseerd is op Edith Head, de bekende styliste die de grootste sterren uit het Hollywood van de gouden eeuw kleedde. Anderen zeggen dat ze op de actrice Linda Hunt lijkt. Een andere interessante veronderstelling is dat het personage iets weg heeft van Anna Wintour, de hoofdredactrice van 'Vogue'. Hoe dan ook, Edna is uniek in de animatiefilm.


De schurk is een karikatuur van Brad Bird...

Animatiefilmmakers laten zich voor de look van hun personages vaak inspireren door de fysiek en de mimiek van de acteurs die ze vertolken of hun stem inspreken. Dat is algemeen bekend. Syndrome, de schurk van het verhaal, lijkt evenwel niet op zijn stemacteur Jason Lee, maar op zijn bedenker, regisseur Brad Bird zelf. Als je een foto van Bird naast Syndrome zou leggen, zie je dat er duidelijke overeenkomsten zijn. Syndrome is bijna een karikatuur van Bird.

Maar de regisseur besefte dat eerst niet. De animators hadden zijn gelaatstrekken gekopieerd zonder zijn medeweten. In een interview met NPR zei hij dit over hun overeenkomsten. "Ja, maar ik ben natuurlijk een idioot, dus ik merkte het pas toen de productie al goed op gang was”, aldus Bird. "Ik denk niet dat ik er zo uitzie, maar iedereen gniffelde achter mijn rug om."

Metroville: een mix van Metropolis en Smallville

Welkom in Metroville! De familie Parr woont in Metroville, een rustige stad waar niet veel gebeurt. Maar dat was niet altijd het geval. In feite was Metroville ooit de ‘place to be’ voor de superhelden. Terwijl de stad ooit de thuisbasis was van vele superhelden, is ze ook het doelwit van superschurken geworden. Nadat ze zagen hoe de straten van de stad en de openbare eigendommen vernield werden en levens van burgers in gevaar werden gebracht door de strijd tussen de schurken en de superhelden, met een reeks rechtszaken als gevolg, besloot de overheid de superhelden te helpen door hen met pensioen te laten gaan.

Maar de naam Metroville roept ook herinneringen op aan andere bekende stripsteden. Als je een fan van Superman bent, is het je waarschijnlijk al opgevallen: Metroville is een samentrekking van Metropolis en Smallville.

Metropolis is de metropool waar Clark Kent als verslaggever werkte voordat hij Superman werd. Smallville is dan weer de stad waar de op de planeet Krypton geboren Kent opgroeide met zijn adoptieouders. Brad Bird wilde met 'The Incredibles' waarschijnlijk knipogen naar zijn favoriete superheld.

Ontdek de twee ‘The Incredibles’-films nu op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top