De opmars van kleinere esports

Nieuws | Als we het over esports hebben, denken we meestal aan de grote scenes die al zijn ingeburgerd bij de fans: League of Legends, CS:GO, Dota2, Rainbow Six: Siege of FIFA. Die verzamelen tijdens de grootste evenementen tienduizenden of zelfs honderdduizenden toeschouwers. Er zijn echter veel scenes in opkomst die geleidelijk hun plaats in dit ecosysteem innemen. Laten we deze spellen, die in de toekomst interessant kunnen worden om te volgen, eens nader bekijken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Esportscompetities zijn niets nieuw en de globale interesse is in de loop der jaren flink gegroeid. Elk jaar komen duizenden fans samen om te genieten van de beste competitieve evenementen die esports te bieden heeft. Van de Worlds op League of Legends of Rocket League, tot het legendarische The International van Dota2 en de ESL Pro League op CS:GO. De esportswereld zit vol met competitieve spellen met een grote fanbase

Er zijn ook veel spellen die een plaats in het ecosysteem willen innemen. Van Teamfight Tactics en Geoguessr, tot de heropleving van vechtspellen zoals Tekken of Street Fighter: de esportswereld vindt zichzelf telkens opnieuw uit en biedt de toeschouwers steeds meer gevarieerde mogelijkheden.

Teamfight Tactics

Teamfight Tactics is een auto-battler die in 2019 gelanceerd werd door Riot Games, de ontwikkelaar van League Of Legends. Het spel is gebaseerd op het League of Legends-universum, en de speler komt in elke match tegenover zeven tegenstanders te staan. Hij begint het spel met 100 hp en zijn doel is een zo goed mogelijk team te vormen.

Dat kan de speler op verschillende manier doen. Tijdens het spel worden bijvoorbeeld augments voorgesteld om het team te verbeteren. Daarnaast heeft elke champion minstens twee eigen synergieën. Het doel is om champions met dezelfde synergieën te koppelen om ze sterker te maken. Tenslotte zijn er de items, die champions krachtiger, weerbaarder of zelfs sneller maken.

Het uiteindelijke doel is om het niveau van je champions te doen stijgen. Kaarten van champions zijn willekeurig beschikbaar. Door er drie van niveau 1 te kopen, wordt de champion niveau 2. Met drie kaarten van niveau 2 gaat de champion naar niveau 3, enzovoort.

© Riot Games

Vergeleken met League Of Legends staat het spel internationaal gezien nog in de kinderschoenen. Sinds het ontstaan worden er elk jaar een Worlds georganiseerd. Dat is een kans om de beste spelers uit elke regio tegen elkaar te zien strijden. In 2020 won de Fransman van Karmine Corp, Emre “Double61” Demirtas het Teamfight Tactics Galaxies championship. In 2021 eindigde onze Belgische landgenoot Nicolas “ACKK” Batoko op een respectabele 15e plaats op het WK. Hij speelde toen voor Arma Team en is nu lid van Exalty.

Op lokaal vlak zijn er verschillende namen die hun mannetje staan in de regionale toernooien. De vertegenwoordiger van PCS, de Belg Texita, strijdt tegen de beste Franstalige spelers in de Hex League, de Franse competitie.

© Riot Games

Voor dit seizoen van de Worlds worden de kwalificaties op verschillende manieren gespeeld. Onze Belgische vertegenwoordigers doen ook mee. Tijdens de Golden Spatula Cup n°2 probeerden ACKK en Texita zich te kwalificeren. Dat kon rechtstreeks door de Cup te winnen, of door punten te verzamelen met een goede prestatie. Helaas had ACKK geen goede dag. Texita had dan weer een play-off plek in het vizier, maar kon die net niet binnenhalen.

België heeft dus goede hoop voor de toekomst, met onze lokale vertegenwoordigers. Het spel blijft zich ontwikkelen en de Worlds 2022, die tussen 18 en 20 november plaatsvinden, zullen een mooie demonstratie zijn voor de esportscene van TFT.

Ondertussen kunnen we de prestaties van Texita blijven volgen, die zijn plaats in een topcompetitie heeft bevestigd. Nadat hij in de vorige split de Hex League bereikte, behaalde de PCS-speler in deze split een knappe twaalfde plaats.

© @TFT_France

Het is duidelijk dat de concurrentie rekening zal moeten houden met Texita in de volgende split van de Hex League. En de toekomst van de Belgische TFT-scene in het algemeen ziet er rooskleurig uit.

Geoguessr

Je wordt afgezet op een willekeurige plaats op de planeet en je moet uitzoeken waar je bent. Met behulp van deze informatie en Google Streetview-technologie kan je je verplaatsen. Je moet je omgeving of de borden gebruiken om je exacte locatie te ondekken, en dat binnen de tijdslimiet. Hoe dichter je bij je startpunt bent, hoe meer punten je verdient. Het doel is zo nauwkeurig mogelijk te zijn in de kortst mogelijke tijd.

Het in 2013 gecreëerde spel maakte in 2020 een grote sprong voorwaarts qua zichtbaarheid, mede dankzij de Franstalige community die de game ontdekte tijdens de lockdowns. Het is niet ongewoon om de beste spelers gekke acties te zien maken in extreem moeilijke speltypes.

Ook al kende het spel nog niet veel grootschalige competitieve evenementen, werd het allereerste WK enkele dagen geleden in Parijs gehouden. Die competitie werd uitgezonden op het Twitch-kanaal van de Franse streamer Antoine Daniel. Op die manier kon een innovatieve en vernieuwende esport onder de aandacht worden gebracht.

De vaardigheden die van spelers worden gevraagd zijn anders dan bij spellen als CS:GO of League of Legends. Weg zijn termen als aim, vision en andere mechanics. Op Geoguessr heb je algemene kennis, aardrijkskunde en talen nodig. De beste spelers doorlopen ongelooflijke leerprocessen om aan de top te blijven.

Wat de teamcompetitie betreft, bleek de gameplay interessant en spannend om te volgen. Het format, met over het algemeen relatief snelle spelletjes, kon het publiek zeker aanspreken .

In deze eerste internationale wedstrijd kwam een van onze landgenoten tegenover de beste spelers van het spel te staan. De Belgische MissTk Deb nam deel aan dit evenement, naast de Fransen Agelias en Gunhter van het team Gaufre Ter. Wass. Chicon. Het drietal leverde een hoopvolle prestatie voor de toekomst af. De wedstrijd werd gewonnen door de Speed Plonkers, bestaande uit Blinky, Kodiak en Maccem.

Het is nog moeilijk te weten wat de competitieve toekomst van het spel zal brengen. Als er nieuwe toernooien worden gecreëerd, is het voorstelbaar dat de hype kan groeien, meer mensen kan interesseren en samenbrengen.

En verder…

Het is denkbaar dat veel minder bekende esports kunnen uitgroeien tot ecosystemen met competities waar we onze landgenoten regelmatig kunnen aanmoedigen. Hoewel wedstrijden rond bepaalde games nog steeds niet goed bekend zijn, zijn de prestaties van onze landgenoten een goede manier om meer belangstelling te krijgen.

In de categorie vechtspellen vinden we enkele grote Belgische namen terug. Op Street Fighter V heeft onze landgenoot Rabie “Takamura” Houmaid zijn kwalificatie voor de volgende Capcom Cup IX voor de West-Europese regio bevestigd, na zijn overwinning in de regionale finale tegen de Italiaan MrWolf (3-2).

Een geweldige prestatie van Takamura. Hij zal de Belgische kleuren mogen verdedigen tijdens dit evenement, waaraan enkel de beste spelers ter wereld mogen deelnemen. Een andere Belg die goed presteert is de Tekken-speler Richard “PikaH” Donders Borrego.

De speler kende dit seizoen weinig pech en won bijna alle lokale toernooien waaraan hij mocht deelnemen. In het regionale klassement ligt hij qua punten ruim voor op zijn tegenstanders. Op de Europese ranglijst staat hij zelfs in de top 20 van West-Europa.

© Bandai Namco

Hij zou een plaats kunnen opeisen voor het WK, maar helaas zal hij daaraan niet deelnemen. Dit was een tegenslag, want hij had zijn laatste wedstrijd al gewonnen: het regionale toernooi in Luik-Bastenaken-Luik. Een toernooi dat ook op Street Fighter werd gespeeld en werd gewonnen door… Takamura!

PiKaH krijgt desondanks de kans om zich te bewijzen op andere evenementen, zoals het laatste regionale toernooi in Rotterdam op 27 november.

TFT of Geoguessr, Tekken of Street Fighter, esports blijft groeien. Het succes van onze landgenoten in deze kleinere competities zal ongetwijfeld meer aandacht opleveren voor hun toekomstige prestaties.

Het zal dan ook interessant zijn om te volgen hoe bepaalde games zich ontwikkelen en zich misschien nog steviger in het lokale sportlandschap verankeren. Zo zullen we onze Belgische kampioenen regelmatiger aan het werk kunnen zien tijdens diverse evenementen of, op grotere schaal, internationale toernooien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top