CrePoW: “Ons doel is om met Genk internationaal bekend te worden”

Nieuws | Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft KRC Genk Esports voor het eerst in zijn bestaan het ESL Benelux Proximus Championship gewonnen. Hoog tijd voor een interview met de Belgische IGL van het team, Milan "CrePoW" Libbrecht!

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eerst en vooral: proficiat met je overwinning! Hoe voelt het om de nieuwe kampioen van het ESL Benelux Proximus Championship te zijn?

We zijn natuurlijk blij met de overwinning. Ik en Xaka (teamgenoten bij Project Eversio, red.) hebben twee keer de finale van ESL Benelux verloren van eClub Brugge. Dit was dus een hele opluchting.

Hoe bereid je je gewoonlijk voor op zo’n toernooi?

We hebben ons dit toernooi niet al te veel voorbereid op eClub Brugge, ze spelen meestal op dezelfde manier. We hebben de vorige voorbereidingen en alle anti-strats (manieren om de tactieken van een team te counteren, red.) opnieuw gebruikt.

Hoe verliep dat proces met de andere deelnemers? Stinkdiertjes, je tegenstander in de halve finale, is bijvoorbeeld een mix. Maakt dat de zaken moeilijker?

Veel anti-stratten gaat inderdaad niet tegen een mix als Stinkdiertjes. Het belangrijkste was dat we onze eigen game met zelfvertrouwen speelden.

Met deze overwinning hebben jullie een eerste stap naar de ESL Pro League gezet. Kijk je ernaar uit om je te meten tegen de internationale top van CS:GO?

We zijn nog niet zeker of we naar de Conference zelf mogen, het kan zijn dat we eerst aan de play-ins moeten deelnemen. In ieder geval zullen we tegen goede tegenstanders ontmoeten, maar we zijn klaar om te tonen dat we internationaal ook iets kunnen doen.

Er zijn al een aantal deelnemers bekend. Die zijn niet min: Imperial, Outsiders, Team Falcons, … Hoe schat je je kansen in?

Ik denk dat we als underdogs altijd beter spelen. Als we winnen, zal het sowieso een upset zijn; ik denk dat iedereen wel verwacht dat de andere teams ons zullen verslaan. Maar ik denk dat we wel kans maken op enkele upsets.

Hoe leef je toe naar zo’n groot internationaal toernooi? Hoe ga je je op zulke tegenstanders voorbereiden?

We gaan sowieso kijken wie onze tegenstanders zijn en ze anti-stratten. Het zal inderdaad meer voorbereiding vragen, aangezien het voor ons nieuwe teams zijn.

Je trekt in december naar het WK esports in Bali als lid van onze nationale CS:GO-ploeg. Wat zijn je doelen voor dat toernooi?

In Bali zullen we als Team België ook underdogs zijn. Als mix proberen we wel oefendagen te organiseren. Macedonië wordt bijvoorbeeld vertegenwoordigd door BLUEJAYS (de winnaar van het EK, red.), zij zullen sowieso de favoriet zijn. Niet alleen omdat ze goed zijn, maar ook omdat ze een volledig team zijn en al lang samen trainen. We willen in ieder geval proberen om uit de play-ins te raken.

Hoe verdeel je je tijd tussen Genk en de nationale ploeg?

Op vrije dagen bij Genk stuur ik iets in de Whatsapp-groep van Bali, en dan zien we of enkele dagen kunnen oefenen. Als IGL probeer ik dan wat dingen voor te bereiden, wat strats en defaults.

Dus je bent elke dag wel bezig met CS:GO?

Zo goed als, ja. Soms kunnen we gewoon niet. Het is moeilijk om trainingsdagen te vinden, want iedereen is met zijn eigen ding bezig. Maar we hebben wel al enkele dagen getraind. Ik probeer dus wel elke dag met CS:GO bezig te zijn, ofwel voor Genk, ofwel voor Team België.

Wat vind je van de Belgische CS:GO-scene op dit moment?

Op vlak van skill gaat het in de Benelux heel goed. Op vlak van casual games gaat de regio misschien wat achteruit, als je kijkt naar het aantal spelende teams. Maar ik denk dat het op zich goed gaat met de community, iedereen probeert elkaar te helpen.

Hoe zou die volgens jou verbeterd kunnen worden?

We hebben een vrij jonge community in de Benelux. Als we ons in de toekomst richten op onze jongere talenten, denk ik dat die uiteindelijk verder zullen kunnen raken dan wij.

Je bent nu een drietal maanden lid van KRC Genk. Wat zijn je ervaringen met de club?

Genk is fijn om voor te spelen. Dat had ik vooraf niet helemaal verwacht. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Club Brugge, hun sociale media zijn niet altijd up to date wat betreft de games die ze spelen. Maar bij Genk doen we onze bootcamps in het stadion zelf. Zo voelt het alsof je echt deel uitmaakt van de club, en ze helpen ons echt met alles. Tot nu toe heb ik dus heel goede ervaringen met de club.

Zijn er verschillen tussen spelen voor een voetbalclub en een gewone esportsorganisatie zoals Project Eversio?

Goh, Project Eversio had natuurlijk een kleiner budget. Daar helpten ze enkel met reiskosten, waar we uiteraard heel dankbaar voor waren. Maar met een budget van een voetbalclub als Genk heb je echt een toekomst en kunnen we heel ver raken. Dat is voor ons een extra motivatie.

Club Brugge en Racing Genk zijn rivalen in het voetbal, speelt dat ook mee op de server?

We spelen natuurlijk heel vaak tegen Club Brugge. Vier dagen na het ESL Benelux Proximus Championship hebben we opnieuw van ze gewonnen in de Kayzr League (met 16-8, red.). Daardoor moeten we telkens dingen veranderen, omdat zij weten hoe wij spelen, en omgekeerd. Er is inderdaad wel een rivaliteit, maar ik denk dat dat op zich wel goed is. Wij proberen altijd om beter te worden en ik denk dat zij dat ook doen. Ik denk dat we elkaar uiteindelijk wel helpen.

Is de club ambitieus op vlak van esports?

Sowieso. We hebben al een plan tot juli 2023 om dit project verder te zetten. Niet alleen op CS:GO trouwens, ook de Genkse League of Legends-ploeg is vrij groot. En ze hebben ook twee van de beste Belgische spelers op FIFA, die allebei deelnamen aan het WK (Gilles Bernard en Stefano Pinna, red.). Op gebied van esports doet Genk heel graag mee.

Als CS:GO-team, wat zijn jullie doelen op korte en lange termijn?

We hadden eigenlijk niet verwacht dat we ESL Benelux op zo’n korte termijn zouden kunnen winnen. Dus nu willen we internationaal laten zien dat we goed genoeg zijn om games te winnen. Ik kan er geen termijn op plakken, maar ons doel is om internationaal bekend te worden.

Tot slot, kom je volgend jaar terug om je titel te verdedigen?

Ja, zeker! Ik denk dat het ESL Benelux Proximus Championship altijd wel een belangrijk toernooi zal zijn, dus we komen zeker terug.

Blij dat te horen, en veel succes in Bali!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top