Onze eerste indrukken van FIFA 23

Nieuws | Hoe dichter de releasedatum nadert, hoe meer we op zoek zijn naar primeurs, of op zijn minst informatie, over het nieuwe FIFA-spel. FIFA 23 komt natuurlijk pas eind september uit, en voor de gemiddelde mens is geduld het sleutelwoord. Maar half juli hadden sommigen van ons het geluk de nieuwe versie van het spel in handen te krijgen. Natuurlijk, dit is nog maar een ontwikkelingsversie, een voorproefje van het potentieel van het volgende EA Sports-spel. Dit zijn de verschillende opmerkingen en verbeteringen die we konden zien en afleiden uit deze eerste hands-on ervaring.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Laten we onze indrukken van deze nieuwe versie van FIFA 23 eens in detail bekijken. Vergeet niet dat dit de laatste voetbalgame van EA wordt met de naam FIFA (gevolgd door het jaartal). Vanaf volgend jaar zal de game “EA Sports FC” heten.

Wat is FIFA 23 nu echt waard?

Ook al blijft FIFA jaar na jaar een voetbalspel met dezelfde basics, toch vertoont elke nieuwe versie een aantal verschillen. Vooral de gameplay wordt met de jaren beter. Ook al vinden sommigen (om niet te zeggen de meesten) dat dit niet noodzakelijkerwijs het geval is. Vooral omdat het spel voor iedereen toegankelijk moet blijven, zowel voor occasionele en recreatieve spelers als voor beroepsspelers die uren per dag aan het spel besteden om hun skills te verbeteren.

Het eerste dat echt opvalt als je FIFA 23 oppakt, is de snelheid van het spel, die aanzienlijk lager ligt. Dat is best prettig, maar het is een gevoel dat we al vaker hebben gehad. Het is ook iets dat in eerdere versies opviel, vaak in de aanloop naar de release van het spel. En dan, op het moment van de release, klaagt een meerderheid van de spelers over deze “traagheid” en wordt de gameplay aangepast. Maar laten we positief blijven: op dit moment zit de snelheid van het spel goed. Het stelt ons in staat onze aanvallende acties op te bouwen, zonder een lange bal naar voren te hoeven gooien en alleen te vertrouwen op de snelheid van de spelers in de diepte.

Wat de directe omgeving in het spel betreft, zijn ook de animaties zonder bal herwerkt. Dat maakt het mogelijk een nog hoger niveau van realisme te bereiken. Wedstrijden met 11 tegen 11 werden opgenomen om de bewegingen en de houding van elk van de spelers in echte situaties te analyseren. In FIFA 22 en andere delen kon de houding van de door de AI bestuurde spelers een probleem vormen, en soms zelfs bizar overkomen. Dit zou in FIFA 23 vloeiender en realistischer moeten zijn.

Maar volgens ons zijn de onderbrekingen de grootste en belangrijkste verandering ten opzichte van FIFA 22. Die zijn helemaal opnieuw ontworpen. Het set piece design geeft je meer controle: of het nu gaat om vrije trappen, penalty’s of corners, je kunt kiezen waar en hoe je de bal met de voet van je speler raakt om de richting, de baan, de curve en nog veel meer aan te passen. Bovendien geeft een update van de cameraposities stilstaande fases zo goed mogelijk weer. Eindelijk krijgen we een wat meer “ouderwets” systeem terug, zoals we dat in eerdere spellen van de serie hebben gezien. Dit is een groot pluspunt. Tot grote wanhoop van veel spelers werden in de laatste paar FIFA-spellen de set pieces slecht beheerd. We kunnen alleen maar blij zijn met deze toevoeging, deze verbetering, of deze terugkeer naar de oorsprong, zoals sommigen het zouden noemen.

source : EA Sports FIFA

Om terug te komen op de AI die eerder in dit artikel werd genoemd: dit is een belangrijk aspect van FIFA. De AI bestuurt namelijk de tien “andere” spelers in ons team en de tien spelers die je tegenstander niet zelf onder controle hebt. Die moeten dus correct en consequent reageren om ons een meer realistische voetbalervaring te geven dan ooit tevoren. Een nieuw systeem dat botsingen voorspelt, verbetert het bewustzijn van de spelers over hun positie op het veld. Hierdoor kunnen ze intelligenter bewegen en onnodige tackles en botsingen vermijden die in vorige versies ons spelplezier bedierven.

Een andere belangrijke nieuwe verbetering zorgt ervoor dat AI-bestuurde tegenstanders beter kunnen reageren op de situatie op het veld. Ze zullen rekening houden met de score, de speeltijd en de beschikbare spelers op de bank, om tijdens de wedstrijd hun formatie en speelstijl te wijzigen en aan te passen.

FIFA 23 is dus nog geen revolutie in de wereld van het virtuele voetbal, maar komt wel langzaam dichterbij. We mogen niet vergeten dat dit de laatste FIFA-game wordt die EA Sports zal uitbrengen. We kunnen ons dus de volgende vraag stellen: “Hebben ze alle middelen ingezet om het beste spel aller tijden te leveren”? Het is voorlopig moeilijk om conclusies te trekken: wij kennen de geheimen van de designers niet. Hoe dan ook, FIFA 23 is veelbelovend. Het valt nog te bezien hoe het spel zal evolueren na enkele updates van EA Sports. Maar als de community een goed signaal geeft aan de ontwikkelaar, is de kans groot dat de gameplay zo zal blijven en dus aangenaam en plezierig zal zijn!

Bovendien zagen we al een wijziging die ingevoerd werd op basis van feedback van fans aan de ontwikkelaars. De chemistry, waar we in een vorig dossier al uitleg over gaven, werden aangepast om toegankelijker te zijn.

Vroeger:

  • Club: 2 spelers = 1 ster; 5 spelers = 2 sterren; 9 spelers = 3 sterren
  • Nationaliteit: 3 spelers = 1 ster; 6 spelers = 2 sterren; 10 spelers = 3 sterren
  • Competitie: 3 spelers = 1 ster; 6 spelers = 2 sterren; 10 spelers = 3 sterren

Nu:

  • Club: 2 spelers = 1 ster; 4 spelers = 2 sterren; 7 spelers = 3 sterren
  • Nationaliteit: 2 spelers = 1 ster; 5 spelers = 2 sterren; 8 spelers = 3 sterren
  • Competitie: 3 spelers = 1 ster; 5 spelers = 2 sterren; 8 spelers = 3 sterren

Het zal dus makkelijker zijn om 3 sterren chemistry te krijgen. Om nog even terug te komen op de gameplay: die zit momenteel vrij goed en we hopen dat het zo zal blijven. Op die manier zullen we een nieuw Proximus ePro League-seizoen (iets later in het jaar) te beleven in de meest aangename omstandigheden voor de beste FIFA-spelers van ons mooie land.

En jij, heb jij vertrouwen in het nieuwe seizoen van FIFA? Dit wordt het laatste EA Sports-spel onder de naam FIFA: vanaf volgend jaar zal het voetbalspel EA Sports FC heten. Hoewel het de laatste FIFA-game is, heeft EA benadrukt dat het de grootste voetbalgame ooit zal worden. Vooral omdat het een WK-jaar is en we in FIFA 23 twee wereldbekers (mannen en vrouwen) zullen hebben.

Bronnen: EA Sports

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top