De nieuwe features van FIFA 23

Nieuws | We naderen het einde van de zomer, en binnenkort begint het nieuwe schooljaar. Zo komen we langzaam dichter bij de release van het volgende voetbalspel van EA Sports. FIFA 23 komt namelijk op 30 september uit. Met nog iets minder dan twee maanden te gaan tot de release van het spel, is het de moeite waard om op te sommen wat we weten en wat we kunnen verwachten van FIFA 23. Laten we, modus per modus, de nieuwe onthulde features bekijken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Carrièremodus

Playable Highlights

De eerste interessante nieuwe functie van het speltype Carrière is de mogelijkheid om niet langer de hele wedstrijd te hoeven spelen als je dat niet wilt. In FIFA 23 kun je ook alleen de hoogtepunten van een wedstrijd spelen, zoals set-ups, tegenaanvallen, enzovoort.

Een videovoorbeeld:

Als manager kan je in de carrièremodus kiezen om alle highlights van een wedstrijd te spelen, of alleen de aanvallende hoogtepunten. In dat geval worden alle defensieve highlights gesimuleerd. Zo kan je je concentreren op de offensieve kant van de sport, als je dat het liefste doet.

Dynamic Moments

In een poging om het spel elk jaar meer en meer meeslepend te maken, introduceert EA Sports Dynamic Moments. Dat is een verzameling van cutscenes die je progressie toont. In het speltype Career, of het nu in de Manager- of de Player-modus is, wordt je reis meeslepender en gedenkwaardiger.

Er zijn zeven gepersonaliseerde Dynamic Moments die je in je carrière kunt meemaken. Die zijn elk gekoppeld aan verschillende prestaties of gebeurtenissen die je op je weg naar het sterrendom kunt tegenkomen, vanaf het moment dat je lid wordt van een club.

Echte trainers

Er is eindelijk naar de community geluisterd! Je zal dit jaar in staat zijn om te spelen als je favoriete coach. Als je ervan droomt om de plaats in te nemen van Pep Guardiola, José Mourinho of anderen, dan kan dat! Er zullen meer dan 350 managers beschikbaar zijn.

Nieuwe transfermarkt

Om je managerinstincten aan te scherpen, beoordeelt de Transfer Analyst de financiële en sportieve impact van je transfers op de ploeg.

Die analyse kan vijf verschillende cijfers geven voor het financiële aspect van je transfers, gaande van A (voor transacties van hoge kwaliteit) tot F (voor transacties die financieel weinig zin hebben). 

Voor transfers worden deze scores gegeven op basis van de verhouding tussen de transfersom en de vraagprijs van de verkopende club.

Voor geleende spelers wordt je financiële beoordeling bepaald door het salaris dat met de andere club is overeengekomen.

De Transfer Analyst helpt je je onderhandelingsvaardigheden te verbeteren door te tonen hoe dicht je bij de minimumprijs zat die voor de verkopende club aanvaardbaar was. Hoe dichterbij je raakt, hoe hoger de score, en je weet onmiddellijk of je het zo goed hebt gedaan als je kon zodra de speler zich bij je club aansluit. Dus, ben jij een goede manager als het gaat om het onderhandelen over transfers?

Je speler zal een persoonlijkheid hebben!

De carrière van de speler is een interessant aspect van Career Mode, maar het speltype miste iets om nog dichter bij de realiteit te komen. Dat is eindelijk bereikt in FIFA 23. 

Door bepaalde handelingen op en buiten het veld te verrichten, verdien je persoonlijkheidspunten, die zich opstapelen en je persoonlijkheid ontwikkelen, waardoor je toegang krijgt tot voordelen. Je gedrag en beslissingen op het veld worden nauwlettend in de gaten gehouden door FIFA 23. Telkens als je bijvoorbeeld besluit een pass te geven aan een medespeler of de bal iets langer vast te houden ter voorbereiding op een schot, geef je vorm aan het type speler dat je bent. Dit soort beslissingen draagt bij tot drie verschillende persoonlijkheidstypes, die je eigenschappen beïnvloeden.

Er bestaan 3 verschillende persoonlijkheden:

Maverick

Mavericks streven hun doelen agressief na en handelen op intuïtie, op zoek naar roem op en naast het veld. Zij zijn over het algemeen individualistisch en richten zich op hun eigen prestaties. Ze zijn ook ambitieus en streven zonder aarzeling hun doelen na. Naast hun dorst naar succes kan het aura van een Maverick een meer luxueuze levensstijl opleveren, maar dat doet natuurlijk niets af aan hun discipline als beroepsatleet.

Virtuoso

Virtuosos zijn bekwaam en intelligent, en vertrouwen op hun vermogen om het verloop van wedstrijden in één ogenblik te veranderen. Ze zijn ambitieus en volledig gefocust op hun prestaties, maar de meeste van hun problemen zijn intern. Virtuosos willen laten zien dat ze hun stempel op het spel kunnen drukken en tegelijkertijd hun doelen kunnen bereiken. Ze zijn eerder bescheiden en gebruiken hun financiën en invloed om sportieve doelen te bereiken.

Heartbeat

Een Heartbeat-speler is als het hart van een team, is altijd één stap voor op de tegenstander, en domineert door wilskracht, vastberadenheid en veerkracht. Hun topprioriteit is ervoor te zorgen dat het hele team van hun aanwezigheid profiteert. Zij geven niet zozeer om de persoonlijke beloningen, maar doen hun best om de prijzenkast van het team te vullen. Heartbeat-spelers staan altijd klaar om te helpen, om raad te geven, en laten niemand achter. Hun financiën en invloed worden vaak gebruikt voor liefdadigheidsdoeleinden.

Pro Clubs en Volta

Pro Clubs en Volta fuseren in FIFA 23

Pro Clubs en VOLTA FOOTBALL zijn twee speltypen die zijn ontworpen om met je vrienden te spelen. Je deelt ervaringen, brengt tijd door, en neemt het tegen elkaar op. Het belangrijkste verschil is dat je in Pro Clubs het authentieke voetbal beleeft, terwijl je in VOLTA samen met je vrienden kunt relaxen, in een speltype waarin van alles kan gebeuren.

Skill Games komen eindelijk naar Pro Clubs!

Dit is een langverwachte feature voor spelers die zich bezig willen houden terwijl ze op hun teamgenoten moeten wachtten. In totaal zal FIFA 23 66 Skill Games bevatten.

Vier nieuwe perks

Aanval

Poacher – Verhoogt je algemene afwerking (inclusief boosts voor volley, afwerking en koppen) wanneer je in het strafschopgebied bent.

Creëren van kansen

Light Passes – Verhoogt je vermogen van je teamgenoten om je passes te te ontvangen en te controleren.

Verdediging

Interceptor – Verbetert je vermogen om passes en schoten van je tegenstander te onderscheppen en te verstoren als je dicht bij de bal verdedigt.

Chase Down – Verhoogt je tempo bij het verdedigen direct na balverlies. Deze optie wordt 40 seconden later gedeactiveerd als je de bal niet hebt teruggekregen.

Het einde van de match werd aangepast!

In Pro Clubs op FIFA 23 zal een helft amper 4 minuten duren. Bij een gelijkspel wordt er na de normale 90 minuten extra tijd gespeeld, maar geen golden goal of strafschoppen.

Prestaties aan het einde van de wedstrijd

Je kunt je niet langer achter je teamgenoten verschuilen. In FIFA 23 worden aan het eind van elke wedstrijd de beste vijf spelers geselecteerd, op basis van hun prestaties tijdens de wedstrijd. Wie van je vrienden zal nooit op het podium verschijnen?

FIFA Ultimate Team

We eindigen met het meest populaire speltype: Ultimate Team.

FUT Moments

FUT Moments is een gloednieuwe singleplayer-ervaring, waarmee je uiteraard beloningen kunt verdienen. FUT Moments richt zich op korte scenario’s en verschillende uitdagingen om FUT-sterren te behalen.

Die kunnen worden ingeruild voor items en packs in de FUT Moments Star Gallery.

FUT Moments biedt dus:

  • Een nieuw speltype met een grote variatie aan unieke uitdagingen, die doorheen het seizoen zullen worden geüpdatet;
  • Een kortere wedstrijdervaring dan in andere speltypes;
  • Unieke gameplay voor FUT-spelers van alle niveaus, met verschillende moeilijkheidsgraden;
  • Een progressie- en beloningssysteem dat spelers meer controle en keuze geeft.

Verandering aan Chemistry

FUT Moments is een van de grote nieuwe functies van het FUT-speltype, maar daarnaast werd ook het chemistry-systeem volledig herzien.

In FIFA 23 wordt het collectief berekend in sterren (maximaal 33 sterren, 11 spelers x3). Elke speler zal van 0 tot 3 sterren collectief hebben volgens de volgende schaal:

  • Club: 2 spelers = 1 ster; 5 spelers = 2 sterren; 9 spelers = 3 sterren
  • Nationaliteit: 3 spelers = 1 ster; 6 spelers = 2 sterren; 10 spelers = 3 sterren
  • Competitie: 3 spelers = 1 ster; 6 spelers = 2 sterren; 10 spelers = 3 sterren
  • De coach wordt beschouwd als een speler (competitie, nationaliteit).

Icons en Heroes zullen het maximum aan chemistry hebben als ze op hun juiste plaats staan. Ze tellen ook als 2 spelers qua nationaliteit. (Bijvoorbeeld: Mbappé en Thierry Henry in hetzelfde team = 3 Franse spelers).

Heroes volgen dezelfde redenering, maar met hun competitie. Dus als we het voorbeeld nemen van Di Natale met Olivier Giroud, dat zijn drie Serie A spelers.

Het zal zeker tijd kosten om eraan te wennen, maar dit zou het makkelijker kunnen maken om meer gevarieerde teams te creëren. Vooral omdat er in FIFA 23 geen negatieve gevolgen zijn als je speler niet het maximum aan chemistry heeft. In het ergste geval heeft je speler dus de statistieken die op zijn kaart staan. Zo kunnen we met onze favoriete spelers spelen zonder onze hersens te moeten pijnigen om drie sterren chemistry te krijgen

Dat zijn zo’n beetje de belangrijkste nieuwe features van FIFA 23. Er staan ons heel wat veranderingen te wachten, maar in theorie gaan we een geweldig seizoen tegemoet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top