'Beauty and the Beast' op VTM: hoe Emma Watson het Hermelien Griffel-imago van zich afschudde

Kids | Vanavond zendt VTM om 20u35 de Disney-klassieker 'Beauty and the Beast' uit. Het klassieke verhaal en de geliefde karakters uit het bekende sprookje komen opnieuw tot leven in deze remake van de Disney Classic. Proximus Pickx zoomt in op het maturiteitsproces van Emma Watson op het witte doek: hoe de Britse actrice het juk van de brave, vlijtige studente Hermelien Griffel in de acht 'Harry Potter'-films langzaam van zich afschudde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De nu 30-jarige Watson schittert in 'Beauty and the Beast' als Belle en Luke Evans is zo overtuigend als de arrogante Gaston dat we hem zelf ook van een groot ego verdenken. En hoewel Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson en de rest van de cast bijna de hele film lang huisraad spelen, spat het speelplezier ook bij hen van het scherm.

Nog voor Beauty and the Beast in de zalen te zien was, deed de film al heel wat inkt vloeien. Volgens regisseur Bill Condon bevat de film namelijk een "exclusief homoseksueel moment", een primeur voor Disney. Wou hij zo extra promotie voeren voor de film? Misschien had hij dan toch maar beter gezwegen. Feit is dat in Rusland kinderen niet toegelaten werden voor 'Beauty and the Beast'. Nochtans is het goed zoeken naar dit 'homomoment'. Meer dan een steelse blik van LeFou naar Gaston en wat dubbelzinnige opmerkingen moet je niet verwachten.

'The Circle'

Emma Watson was nog een klein meisje toen ze gecast werd voor de rol van Hermelien Griffel in de 'Harry Potter'-filmsaga. Sindsdien is ze uitgegroeid tot een getalenteerde en gerespecteerde actrice.
 
Na acht 'Harry Potter'-films trok de actrice in 2009 naar de gerenommeerde Brown University. Ze studeerde er Engelse literatuur en haalde haar bacherlordiploma in 2014. Daarna begon ze opnieuw te acteren, en met succes.

In 2017 was ze naast Tom Hanks te zien in 'The Circle', een thriller gebaseerd op het boek van Dave Eggers. Daarin speelt Watson de rol van een jonge vrouw die haar geluk niet op kan als ze wordt aangenomen bij 'The Circle', het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van klanten, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen worden aan elkaar gekoppeld in een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft één online-identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. Maar wat als persoonlijke gegevens in de verkeerde handen terechtkomen?

Je merkt: het verhaal is duister, en ook het mysterieuze drama 'Regression' uit 2015 waarin Watson een hoofdrol speelde was niet bepaald opbeurend. Na 'Harry Potter' koos Watson duidelijk om te breken met haar Hermelien Griffel-imago en te gaan voor donkere, complexe en vaak uitdagende rollen, waarbij ze gekwelde personages moet vertolken.

Juk van Hermelien Griffel

Ondanks al haar anderer filmrollen zal Watson wellicht voor eeuwig vereenzelvigd worden met Hermelien Griffel, de hartsvriendin van Harry Potter en Ron Wemel in de tovenaarsreeks van de hand van J.K. Rowling. De vlijtige modelleerlinge was meermaals de reddende engel van haar boezemvrienden, die keer op keer in gevaarlijke situaties verzeild geraakten op Zweinstein.

In de dramakomedie ‘The Bling Ring’, onder regie van Sofia Coppola, ruilde Watson nadien haar tovenaarsplunje in voor een dieveggepak. Een onderwerp dat haar na aan het hart ligt, zijn vrouwenrechten. Als Goodwill Ambassadrice voor de Verenigde Naties gaf Watson in 2016 een scherpe speech over de gelijkheid binnen de universiteitsmuren. “Veiligheid voor vrouwen waar ook ter wereld is een recht, geen privilege”, proclameerde ze, verwijzend naar het bagatelliseren van seksueel geweld en de verplichting om een zekere mate van veiligheid in te stellen voor vrouwen op universiteiten.

Haar feminisme en maatschappelijke betrokkenheid geeft Watson meer sérieux en zorgt er ook onrechtstreeks voor dat ze geassocieerd kan worden met iets anders dan met Hermelien Griffel. Ze groeit uit tot een rolmodel voor jonge meisjes en millennials, waardoor ze zoetjesaan het juk van Hermelien van zich af kan gooien. Na haar afstuderen aan de prestigieuze Brown-universiteit wou ze een afstand bewaren met de wereld van glitter, glamour en celebrity’s, waarin ze zich nooit thuis voelde.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top