Exclusief interview met Bwipo, de Belg in Shanghai

Door Proximus

Deel dit nieuws

Proximus had een exclusieve babbel met Bwipo, de enige Belgische speler die aanwezig is op het wereldkampionschap League of Legends 2020. De gelegenheid om het the hebben over de quarantaine, de werking van het team en het parcours dat hen in de competitie te wachten staat.

Dag Bwipo! Zou je je allereerst kunnen voorstellen aan onze lezers die jou niet zouden kennen?

Natuurlijk! Mijn naam is Gabriël Rau en ik ben al bijna vijf jaar een professionele toplaner op League of Legends. Ik speelde eerst in kleine Belgische teams zoals Sector One vooraleer ik als sub werd gerekruteerd door de Fnatic-organisatie. In 2018, na het vertrek van sOAZ, kreeg ik promotie en sindsdien speel ik alle officiële toernooien met het team.

Hoe gaat het met jou net voor de start van de Worlds 2020?

Het gaat tot nu toe heel goed met mij!

Kun je ons iets vertellen over hoe je aankomst in Shanghai is verlopen met het team?

Die is vrij goed verlopen. We werden meteen na de landing naar een hotel gebracht om in quarantaine te gaan. We hebben de eerste twee weken opgesloten gezeten in onze kamer om de regels van Riot te respecteren. Alle Worlds-spelers zaten in hetzelfde hotel zonder echter bij elkaar in de buurt te mogen komen. Al bij al was het niet zo erg. Het was een ervaring en dankzij mijn vriendin was het een stuk draaglijker.

Ben je tevreden over de maatregelen die zijn genomen door Riot om ervoor te zorgen dat de competitie zou plaatsvinden?

Ik ben hen zeer dankbaar dat ze er alles aan gedaan hebben om de competitie te laten doorgaan. Ze hebben heel goed de eisen van de Chinese autoriteiten gevolgd om ervoor te zorgen dat de ervaring positief is voor de spelers en het personeel.

Nu we het toch over quarantaine hebben… Hoe heb jij die beleefd?

Eerlijk gezegd heb ik mijn periode van quarantaine vrij goed overleefd. Zoals ik al zei in mijn tweet maakte mijn vriendin de ervaring veel draaglijker door me te steunen zodra dat kon. Ze was er voor me bij elke perikel en hielp me om niet gek te worden (lacht) en om gefocust te blijven op de trainingen.

Wat veranderde die bizarre periode voor het team?

Trainingen en scrims werden in het algemeen niet beïnvloed. Het was gewoon minder optimaal, maar we zijn er goed doorheen gekomen zonder het functioneren van het team aan te tasten. De moeilijkheden die we tegenkwamen hadden vooral te maken met het feit dat het onmogelijk was om elkaar persoonlijk te zien om dingen te bespreken. De verleiding was dus groter om de problemen opzij te schuiven en te zeggen “wat dan ook, ik wil er niet over praten”. Oog in oog kun je niet weglopen van het gesprek. Verder verliep alles goed.

Hoe is de sfeer in het team nu de quarantaine voorbij is?

Het team is weer bij elkaar en we zitten allemaal op dezelfde golflengte. Het is dus veel makkelijker om problemen aan te duiden tijdens de trainingen en om ons te concentreren op de veranderingen die moeten worden doorgevoerd.

Van wat we op de ladder zagen, heb je je tijd niet verspild. Op het moment van dit interview ben je de tweede op de ladder op de superserver. Hoe is het om te spelen op de server die de beste spelers ter wereld verzamelt?

Het is altijd een leuke ervaring. Voor mij zijn de Solo Q’s van hoog niveau altijd een plezier geweest, dus ik heb echt genoten van de ervaring.

Is er een groot verschil met de servers waarop je eerder hebt geoefend?

Ja, alle spelers zijn veel agressiever qua gameplay. Het spelritme ligt hoger. Ze hebben een heel andere kijk op het spel. Ik zou zeggen dat het spel veel meer in teamverband wordt gespeeld dan in Europa. In Europa richten de strategieën zich op de individuele prestaties van de spelers en is een speler in staat om het verloop van een spel te keren. Dat is een veel meer geaccepteerd fenomeen bij ons. Als je hier een egoïstische speler bent en je wilt je team niet helpen, dan zal je team niet met je spelen en zal het spel veel ingewikkelder zijn om te winnen.

Heb je de verschillende manches van de play-ins gezien? Wat zijn je eerste indrukken over het begin van de competitie?

Het waren zeer interessante wedstrijden. De prestatie die PSG Talon op de mat heeft gelegd tegen LGD mag onderstreept worden. MAD Lions verloor van Team Liquid, wat vrij verwonderlijk is. Maar verder had ik geen tijd om de details van alle gespeelde wedstrijden te bekijken, omdat we ons tijdens de play-ins natuurlijk voorbereiden om zo sterk mogelijk te zijn in onze groepsfase. Onze staf selecteert slechts een paar interessante confrontaties die we samen analyseren en we proberen uit te zoeken wat bijvoorbeeld nuttig kan zijn voor ons tijdens onze wedstrijden.

Hoe zou je, met de paar wedstrijden die je hebt bekeken, de meta beschrijven die op dit moment vorm krijgt voor het main event?

Dat is nogal moeilijk te beschrijven. Ik weet het niet zeker. Ik zou niet zeggen dat er al een specifieke meta is. Elk team heeft zijn eigen kijk op het spel en brengt daarom zijn eigen ideeën mee. Afgezien daarvan is het de eerste dagen altijd moeilijk om een idee te krijgen van wat er op je afkomt. Zoals ik al zei, ik had geen tijd om naar alle wedstrijden te kijken, dus het is nogal ingewikkeld om een mening te vormen.

Als ik me niet vergis, is Magifelix bij jou in China. Betekent dat dat we hem misschien op het podium zullen zien, zoals jij deed in plaats van sOAZ op de Worlds van 2018?

Het is zeer onwaarschijnlijk, maar zeg nooit nooit. Als het team, zoals het nu is samengesteld, goed functioneert, is de kans klein dat MagiFelix zich als titularis bij het team voegt. Echter, zoals je aangeeft, is dat inderdaad de manier waarop ik mijn eerste stappen heb gezet bij Fnatic. We zullen zien hoe de competitie verloopt.

In een interview tijdens de All-Stars van vorig jaar zei je dat het aanwerven van Selfmade kon worden vergeleken met het “spelen met vuur”, gezien de verschillende meningen binnen het team. En dat Mithy met die verscheidenheid moest kunnen omgaan om “dat vuur te beheersen”. Ga je hiermee nog steeds akkoord, gezien jullie resultaten dit seizoen?

Ik denk dat de persoonlijkheden in de loop van het jaar zijn gegroeid. Het was dus moeilijker om iedereen bij elkaar te krijgen. Ik denk dat onze Spring Split daarom zo veel beter was dan het zomersegment. We hadden wat problemen in het tweede segment, maar over het algemeen doen we het erg goed.

Laten we het eens hebben over de groepsloting van deze Worlds 2020. Is dit de loting die je wilde?

Er zitten reeds twee goede teams in onze groep en waarschijnlijk een derde als LGD het haalt (LGD kwalificeerde zich via de play-ins en zal zich aansluiten bij Fnatic, TSM en Gen.G in groep C; nvdr). We hebben dus een groep met drie zeer sterke teams. Het zijn misschien niet de teams die beschouwd worden als de beste ter wereld, maar het zijn teams die altijd voor een verrassing kunnen zorgen. Het is dus een respectabele start voor onze Worlds-campagne. Men heeft deze groep de groep van de gepensioneerden genoemd vanwege de anciënniteit van de teams. De organisaties hebben een rijk verleden achter zich en ik denk dat uit deze poule komen een goede springplank zou zijn om te spelen tegen teams die worden beschouwd als de beste ter wereld.

© Liquipedia

Wat vind je van je tegenhangers BrokenBlade (TSM) en Rascal (Gen.G)?

Zoals ik al zei, geen van de toplaners in deze groep wordt beschouwd als de beste ter wereld. Ze verslaan zou natuurlijk een goed begin zijn om nadien teams te treffen die een nog hoger niveau hebben. We moeten echter voorzichtig zijn. Wie weet worden BB en Rascal over een paar weken uitgeroepen tot de beste toplaners van het toernooi.

Als we naar je spelhistorie kijken, merken we op dat je op dit moment veel met Renekton en Shen speelt. De laatste keer dat je met deze kampioenen in competitieverband speelde was in september 2019. Bestaat de kans dat je deze kampioenen op het podium zal selecteren?

Zonder al te veel aanwijzingen te willen geven (lacht), is het normaal voor mij om te oefenen op de meest betwiste picks van de meta. Na de laatste patches hebben ze zich een plaatsje veroverd in de pool van kampioenen die op dit moment de wind in de zeilen heeft. Natuurlijk kijk ik ernaar uit om met die kampioenen te spelen op het podium.

© lolvvv

Bedankt Bwipo voor dit interview! Wij wensen je veel succes in de competitie en natuurlijk hopen we dat je de beker meebrengt naar ons land!

Copyright afbeelding: Michal Konkol for Riot Games

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top