Back to school: de beste ‘high school’-series, deel twee

Kids | De scholen zijn weer open en voor veel leerlingen betekende dat een overstap van de lagere school naar het middelbaar. Om die overgang wat zachter te maken, lijstte Proximus Pickx de meest legendarische ‘high school’-series op. Dat waren er te veel om in één adem op te noemen, dus maakten we een vervolg op de eerste lijst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Saved by the Bell

“Saved by the Bell” is misschien een van de bekendste tienerkomedies ter wereld en na de serie volgden nog twee spin-offs en twee films met dezelfde naam, maar wist je dat de originele “Saved by the Bell” eigenlijk een herwerking is van een andere reeks? “Good Morning, Miss Bliss” ging oorspronkelijk vooral over een lerares, maar al gauw werd duidelijk dat niet zij, maar haar leerlingen de interessantste personages waren. De serie werd herwerkt en de acteurs die scholieren speelden werden nu in hoofdrollen gecast.
 
“Saved by the Bell” werd een enorm succes. De sitcom over leerlingen in een fictieve school sloeg meteen aan met personages waaraan de kijkers zich konden spiegelen, herkenbare situaties met educatieve boodschappen en een goed gevoel voor humor. Na vier seizoenen, twee spin-offs en twee films, leek de franchise in het jaar 2000 afgelopen te zijn, maar een jaar geleden werd aangekondigd dat de serie in een geheel nieuw jasje gestoken wordt. Dit jaar nog zou een nieuwe “Saved by the Bell” in première moeten gaan. Of die zal kunnen tippen aan het origineel, valt nog af te wachten.

Freaks and Geeks

Het jongere broertje dat voor het eerst een stap zet in de ‘high school’ tegenover de oudere zus die nieuwe vrienden leert kennen en begint te rebelleren. Zoals de naam al deed vermoeden, gaat “Freaks and Geeks” vooral over buitenbeentjes. Zonder ooit prekerig te worden geeft de serie boodschappen mee over vriendschap, familie, kalverliefde en het rechte pad.
 
“Freaks and Geeks” telt slechts 18 afleveringen en was bij de eerste uitzending in het jaar 2000 niet de meest populaire serie, maar dankzij vocale fans, heruitzendingen en releases op VHS, DVD en streamingsiensten vond de inventieve reeks toch een heel groot publiek. De reeks kreeg eerst een cultstatus en is intussen algemeen bekend als baanbrekend en een voorloper van veel stonerkomedies à la Judd Apatow, die de reeks overigens produceerde. Bovendien stelde de serie acteurs zoals James Franco (“127 Hours”), Jason Segel (“How I Met Your Mother”) en Seth Rogen (“Pineapple Express”) voor aan het publiek. Dat kan tellen!


Heartbreak High

De film “The Heartbreak Kid” vond een groot publiek bij jonge filmgangers. Niet de vergeetbare komedie met Ben Stiller uit 2007, maar de Australische film uit 1993 over een jonge lerares die zich aangetrokken voelt tot een 17-jarige leerling. De film behandelt moeilijke onderwerpen op een verteerbare manier, dus het potentieel voor een spin-offserie die in dezelfde lijn verdergaat, was groot.
 
“Heartbreak High” borduurt verder op de thema’s die in “The Heartbreak Kid” naar voor gebracht worden. De serie verraste het publiek door rauwe onderwerpen zoals drugs, seks en criminaliteit niet te schuwen. Na zeven succesvolle seizoenen was het tijd om er de brui aan te geven. De acteurs waren intussen namelijk te oud geworden om nog als overtuigende ‘high schoolers’ door te gaan.


Degrassi, The Next Generation

De Canadese “Degrassi”-franchise werd vaak vergeleken met “Saved by the Bell”, met het grote verschil dat de problemen van de scholieren in die laatste reeks gewoonlijk in één aflevering opgelost raakten, terwijl de plotlijnen van “Degrassi” vaak meerdere afleveringen overbruggen. De franchise werd buiten Canada voornamelijk beroemd toen in 2001 de revival “Degrassi: The Next Generation” uitkwam.
 
Of het succes van de jongerenserie er iets mee te maken heeft, laten we in het midden, maar in “The Next Generation” is een jonge Drake te zien, voor zijn muzikale carrière hem naar de top van elke hitlijst bracht. Drake, toen nog als Aubrey Graham, speelt een beloftevolle basketbalster die in een rolstoel belandt nadat een klasgenoot hem neerschiet. Om maar even te schetsen dat de serie nog brandend actueel kan zijn.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top