Risotto, lekker eenpansgerecht
Door Pickx
Deel dit nieuws
Risotto met spek en hazelnoten
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Ingrediënten:
90 cl gevogeltebouillon
1 ui
2 eetlepels hazelnotenolie
200 gr arboriorijst
15 cl droge witte wijn
200 gr spekjes
80 gr hazelnoten
50 gr boter
60 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Verhit de bouillon in een pan.
Snipper de ui. Fruit de ui zonder hem te laten kleuren ongeveer 3 minuten in 2 lepels hazelnotenolie in een ruime pan op matig vuur. Schep er de rijst door en bak tot de korrels doorschijnend zijn. Giet er de wijn bij en laat 4 tot 5 minuten koken om middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg 30 cl hete bouillon toe. Strooi er zout en peper over. Laat onder regelmatig roeren sudderen op matig vuur tot de bouillon bijna is opgenomen. Ga zo door met de bouillon toevoegen, waarbij je regelmatig roert, tot de rijst bijtgaar is. Dit duurt ongeveer 17 tot 18 minuten. Bak intussen de spekjes 4 tot 5 minuten in een koekenpan op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Hak de hazelnoten grof en rooster ze goudbruin in een droge koekenpan of onder een hete grill.
Neem de pan van het vuur en schep er de spekjes, de in stukjes gesneden koude boter en Parmezaanse kaas door tot alles goed gemengd is. Strooi er de geroosterde hazelnoten over en dien de risotto dan meteen op.
Risotto met gerookte zalm
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Ingrediënten:
1 liter visfumet
10 verse basilicumblaadjes
50 gr zachte boter
1 ui
2 eetlepels olijfolie
300 gr arboriorijst
15 cl droge witte wijn
150 gr gerookte zalm (bij voorkeur aan een stuk)
40 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Verhit de visfumet in een pan. Snijd de basilicumblaadjes in sliertjes en roer ze door de zachte boter. Vorm een worst van de boter en wikkel die in plasticfolie. Leg 20 minuten in de diepvries tot de boter mooi stevig is geworden.
Snipper de ui. Fruit de ui in ongeveer 3 minuten in de olijfolie in een ruime pan op laag vuur. Schep er de rijst door en bak tot de korrels doorschijnend zijn. Giet er de wijn bij en laat 5 minuten koken op middelmatig vuur. Bestrooi met zout en peper.
Voeg 30cl hete visfumet toe. Laat onder regelmatig roeren sudderen op matig vuur tot de fumet bijna is opgenomen. Ga zo door met visfumet toevoegen, waarbij je regelmatig roert, tot de rijst bijtgaar is. Dit duurt ongeveer 17 à 18 minuten. Snijd intussen de zalm in kleine stukjes.
Neem de pan van het vuur en schep er de stukjes gesneden koude boter, stukjes gerookte zalm en Parmezaanse kaas door tot alles goed gemengd is. Dien direct op.
Risotto bellissimo!
Risotto bellissimo!, V. Drouet, Good Cook Publishing, ISBN: 9789073191969, 9,95 euro
Risottorolletjes met forel en parmaham
Ingrediënten:
4 forelfilets, ontgraat
4 plakken parmaham
kappertjes voor de garnering
Voor de risotto
2 el olijfolie
8 grote rauwe garnalen, gepeld en zonder darmkanaal
1 ui, fijngehakt
225 gr risottorijst
7 eetlepels witte wijn
7,5 dl hete vis- of kippenbouillon
15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood of gedroogde cantharellen, 10 minuten geweekt in warm water
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Maak eerst de risotto. Verhit de olie in een pan met een stevige bodem of een frituurpan en bak de garnalen tot ze roze zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord.
Doe de ui in de pan met de resterende olie en fruit hem 3-4 minuten op middelmatig vuur. Voeg de rijst toe en roer de korrels 3-4 minuten goed door de olie. Voeg 5 eetlepels wijn toe. Schep een soeplepel bouillon erbij en zorg ervoor dat elke lepel eerst door de rijst is opgenomen voordat je de volgende toevoegt.
Giet de champignons af en bewaar het vocht. Snijd grote champignons door de helft. Roer ze aan het einde van de kooktijd door de risotto met 1 lepel champignonvocht. Als de risotto nog niet gaar is, voeg dan nog wat bouillon en champignonvocht toe en laat de rijst nog 2-3 minuten koken. Voeg tot slot nog wat zou en peper toe.
Haal de pan van het vuur en roer de garnalen erdoor. Verwarm de oven voor op 190°C.
Neem een filet, schep op de staart een lepel risotto en rol hem op. Rol elke filet in een plak parmaham en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de overgebleven risotto rondom de visfilets en besprenkel hem met de rest van de wijn. Bedek het geheel losjes met folie en bak in 15-20 minuten gaar. Schep de risotto op een bord, leg de visrolletjes erop en garneer ze met de kappertjes.
Risottotaart met citroen en kruiden
Ingrediënten:
1 kleine prei, fijngesneden
6 dl kippenbouillon
225 gr risottorijst
fijngeraspte schil van een citroen
2 eetlepels verse bieslook, fijngehakt
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
75 gr mozzarella, geraspt
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ronde vorm met een doorsnede van 21 cm licht in.
Doe de prei met 3 eetlepels bouillon in een pan. Bak de prei op middelmatig vuur onder regelmatig roeren zacht. Roer de rijst erdoor en voeg de rijst van de bouillon toe.
Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en dek de pan af. Kook het onder regelmatig roeren ongeveer 20 minuten op laag vuur tot al het vocht is opgenomen.
Roer er geraspte citroenschil, kruiden, kaas en peper en zout door. Schep het mengsel in de vorm, dek hem af met folie en bak de taart 30-35 minuten tot hij goudkleurig is.
Risotto met champagne
Ingrediënten:
25 gr boter
2 sjalotjes, fijngehakt
275 gr risottorijst, bij voorkeur carnaroli
½ fles of 3 dl champagne
7,5 dl hete, niet te sterke kippen- of groentebouillon
1,5 dl crème fraîche
40 gr verse Parmezaanse kaas, geraspt
2 theelepels verse kervel, fijngehakt
zout en versgemalen zwarte peper
zwarte truffels voor de garnering (naar keuze)
Bereiding:
Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotjes in 2-3 minuten zacht. Roer de rijst goed door de boter tot de korrels glazig worden.
Schenk twee derde van de champagne bij de rijst en breng het geheel goed aan de kook. Roer de rijst tot al het vocht is opgenomen.
Voeg een soeplepel hete bouillon toe. Roer de rijst tot al het vocht is opgenomen en voeg dan pas de volgende lepel toe. De risotto wordt langzaam romig. Alle bouillon moet worden opgenomen en de rijst moet gaar zijn maar nog wel stevig.
Roer de rest van de champagne, crème fraîche en Parmezaanse kaas erdoor. Haal de pan van het vuur, dek hem af en zet hem nog enkele minuten opzij. Roer tot slot de kervel erdoor. Voor een heel exclusief gerecht kan je de risotto met geschaafde truffel serveren.
Risotto met appel en pompoen
Ingrediënten:
225 gr pompoen, geschild
1 goudrenet
1,2 dl water
25 gr boter
1 ½ eetlepel olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
274 gr risottorijst, bij voorkeur Vialona Nano
1,8 dl fruitige witte wijn
0,9 – 1 l hete groentebouillon
75 gr verse Parmezaanse kaas, geraspt
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Snijd de pompoen in stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem fijn. Doe de pompoen en appel in een pan met water. Breng het geheel aan de kook en sudder het 15-20 minuten tot de pompoen zacht is. Giet de pompoen en appels af, leg ze terug in de pan, voeg de helft van de boter toe en prak het geheel brokkelig.
Verhit de olie en de rest van de boter in een pan en fruit de ui en het knoflook tot de ui zacht is. Voeg de rijst toe en bak hem al roerend 2 minuten mee tot alle korrels rondom met olie bedekt en glazig zijn.
Roer de wijn door de rijst. Als al het vocht is opgenomen, voeg dan de bouillon soeplepel voor soeplepel toe. Voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige helemaal is opgenomen. Dit duurt circa 20 minuten.
Als je nog twee soeplepels bouillon over hebt, voeg je het pompoenmengsel met een soeplepel bouillon toe. Kook het geheel en voeg al roerend de laatste lepel toe tot de risotto romig is. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en eventueel nog wat peper en zout.
Minibijbel Rijst & Risotto
Ruim 160 verrukkelijke recepten stap voor stap gepresenteerd; met klassieke favorieten als biryani en pilav, sushi, gebakken rijst, paella, risotto, jambalaya, kedgeree en rijstpudding.
Een uitgebreide gids over rijstsoorten en hoe ze toegepast en perfect gekookt kunnen worden.
Prachtig geïllustreerd met ruim 1000 kleurenfoto’s.
Minibijbel Rijst & Risotto, Christine Ingram, Veltman Uitgevers, ISBN 978 90 483 0626 8, 7,95 euro
Romige risotto met asperges
Ingrediënten:
1 bussel groene asperges
350 gr risottorijst
1,6 l groentebouillon
120 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 nootjes boter
2 soeplepels mascarpone
1 sjalot
Olijfolie
Peper en zout
Bereiding:
Snijd de hoofdjes van de asperges en kook ze in water. Laat ze drogen.
Breng de bouillon aan de kook en laat vervolgens pruttelen op zacht vuur met een deksel erop.
Snijd de sjalot fijn. Doe de sjalot in een wok met olijfolie en laat 2 minuten op middelmatig vuur bakken. De sjalot moet amper glazig zijn.
Doe de rijst erbij en roer onmiddellijk gedurende 1 minuut zodat de korrels doorzichtig worden. Zet het vuur lager.
Doe er, om te beginnen, drie pollepels bouillon bij en laat 5 minuten intrekken.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en kook de risotto, roer regelmatig met een houten spatel. Van zodra de bouillon ingetrokken is, mag een volgende lepel toegevoegd worden tot de rijst zacht geworden is. Dit duurt tussen 15 en 18 minuten.
Bak, wanneer de risotto bijna klaar is, de hoofdjes van de asperges in wat boter. Kruid met peper en zout.
Zet het vuur af en voeg de nootjes boter en de mascarpone toe. Strooi de Parmezaanse kaas erover, voeg nog wat peper en zout toe en dek af.
Meng, na 2 minuten wachten, alles met een vork.
Dien onmiddellijk op. Risotto wordt niet op voorhand gemaakt, maar op het moment van opdienen, anders wordt hij droog.
Risotto al Chianti
Ingrediënten:
1 l groentebouillon
1 ui
3 soeplepels olijfolie
250 gr risottorijst
250 ml Chianti
30 gr boter
70 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Geschaafde Parmezaanse kaas
Peper en zout
Bereiding:
Breng de bouillon aan de kook en laat vervolgens pruttelen op zacht vuur met een deksel erop.
Snijd de ui fijn. Doe de ui in een wok met olijfolie en laat 2 minuten op middelmatig vuur bakken. De sjalot moet amper glazig zijn.
Doe de rijst erbij en roer onmiddellijk gedurende 1 minuut zodat de korrels doorzichtig worden. Zet het vuur lager.
Voeg de Chianti toe en laat 5 minuten inkoken.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en kook de risotto, roer regelmatig met een houten spatel. Van zodra de bouillon ingetrokken is, mag een volgende lepel toegevoegd worden tot de rijst zacht geworden is. Dit duurt tussen 15 en 18 minuten.
Zet het vuur af en voeg de koude boter toe. Strooi de Parmezaanse kaas erover, voeg nog wat peper en zout toe en dek af.
Meng, na 2 minuten wachten, alles met een vork.
Dien op met enkele schaafsels Parmezaanse kaas...
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.