Lichte zomergerechten
Door Pickx
Deel dit nieuws
Amuse van kaas, appel en selderij
Bereiding: 20 minuten
Ingrediënten:
3 stengels selder
1 appel
2 sneetjes belegen Milner-kaas
125 g magere yoghurt
sap van ½ citroen
¼ komkommer, heel fijn geraspt
1 el fijngesneden bieslook
peper en zout
Bereiding:
Snij de kaas in fijne reepjes. Snij de appel en de selder in kleine blokjes en meng onder elkaar. Meng de yoghurt met het citroensap, de geraspte komkommer en de bieslook. Kruid met peper en zout. Vul een amuseglaasje met ongeveer 1 cm van deze dressing. Vul aan met de kaasreepjes en de appel-seldermengeling. Serveer als aperitiefhapje of als gezonde snack.
Amuse van witte aspergesalade met Hollandse garnalen en munt
Bereiding: 30 minuten + 15 minuten wachten
Ingrediënten:
250 g Hollandse garnalen
500 g witte asperges
4 takjes munt
sap en geraspte schil van een halve citroen
3 eetlepels walnootolie
10 kleine glaasjes
Bereiding:
Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden, draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Snijd 1½ - 2 cm van de harde onderkanten af. Snijd de aspergepunten op 4 cm af. Leg de punten in een stoommandje en stoom ze in een stoompan (of steamer) in 4-6 minuten beetgaar. Laat ze afkoelen en halveer de aspergepunten inde lengte.
Snijd of schaaf de asperges schuin in flinterdunne plakjes. Leg de aspergeplakjes in een vergiet en schenk er ongeveer een liter kokend water over. Laat de plakjes goed uitlekken en afkoelen.
Pluk de blaadjes munt van de takjes. Houd 10 kleine blaadjes achter voor garnering en hak de resterende munt heel fijn. Klop in een kom 2 eetlepels citroensap met de walnootolie en wat zout en versgemalen peper tot een dressing. Roer de geraspte schil van de citroen, de fijngehakte munt en de aspergeplakjes erdoor. Laat de aspergesalade minstens 15 minuten staan.
Schep de aspergesalade in de glaasjes en verdeel de garnalen erover. Steek in elk glaasje een aspergepunt en garneer met een blaadje munt.
Voorgerecht: Lentesalade met witte asperges en Hollandse garnalen
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten:
250 g Hollandse garnalen
500 g witte asperges
sap van 2 sinaasappels
3 eetlepels rijstolie
50 g kleine spinazieblaadjes, gewassen en droog
40 g rucola
Bereiding:
Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden, draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Snijd 1½ - 2 cm van de harde onderkanten af. Snijd de aspergepunten op 4 cm af en snijd de asperges in stukken van 3 cm. Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water en laat ze van het vuur af nog 10 minuten staan. Laat de asperges daarna in een vergiet goed uitlekken en afkoelen.
Kook in een steelpan het sinaasappelsap op hoog vuur in 4-6 minuten in tot nog een kwart van het sap over is. Laat het sap afkoelen. Klop het sap met de rijstolie en wat zout en versgemalen zwarte peper tot een dressing.
Schep in een kom de spinazie, rucola en de stukken asperge om met 2 eetlepels dressing en verdeel de salade over diepe borden.
Meng ook 1 eetlepel dressing door de garnalen. Schep op elk bord met salade in het midden een berg garnalen. Leg de aspergepunten op de garnalen en druppel de rest van de dressing over de salade. Lekker met stokbrood of ciabatta.
Voorgerecht: Parmaham sushi
Bereiding: 30 minuten
Ingrediënten:
200 g Carnaroli rijst
200 g Parmaham
1 zakje Rucola sla
50 g mascarpone
50 g geraspte Parmigiano Reggiano kaas
traditionele balsamico-azijn van Modena
Bereiding:
Spoel de rijst onder stromend water. Gooi de rijst in een kookpot met een kleine hoeveelheid water (ongeveer twee centimeter diep), zet op het vuur en breng aan de kook. Zachtjes laten koken gedurende ongeveer 10 minuten tot al het water is opgenomen. Giet de rijst af, laat afkoelen en meng dan de mascarpone en de geraspte kaas erbij.
Leg de plakjes Parmaham op een sushi-mat, bedek met een laagje van het rijst en mascarpone mengsel en voeg een paar blaadjes rucola toe. Rol op, wikkel het geheel in plasticfolie en leg het in de koelkast gedurende 20 minuten. Haal de rollen uit de koelkast, snijdt in rondjes en serveer met een paar druppels traditionele balsamico-azijn van Modena.
Hoofdgerecht: groene aspergesalade met Hollandse garnalen en mango
Bereiding: 20 minuten
Ingrediënten:
200 g Hollandse garnalen
500 g groene asperges
1 ei
1 mango
1½ eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels geurige olijfolie
1 eetlepel verse oregano, fijngehakt
75 g veldsla
Bereiding:
Kook het ei in 6-8 minuten bijna hard. Snijd de aspergepunten op 4 cm af en snijd de rest van de asperges schuin in plakjes van ½ cm dik. Kook de aspergepunten in een pan met ruim kokend water met wat zout in 3 minuten beetgaar. Schep ze met een schuimspaan in een vergiet en spoel ze af met koud water. Laat ze goed uitlekken.
Kook de aspergeplakjes in het kokende water in 1-2 minuten beetgaar en spoel ze in een zeef onder koud water af. Laat ze goed uitlekken.
Laat het ei schrikken, pel het en prak het in een diep bord heel fijn. Voeg de azijn, olijfolie, oregano en wat zout en versgemalen peper toe. Klop alles tot een fijne dressing. Schil de mango met een dunschiller en snijd het vruchtvlees in mooie plakken van de pit.
Leg op grote borden een bloem van mangoplakken. Schep in een kom de veldsla luchtig om met de aspergeplakjes en de garnalen en schep er 2 eetlepels dressing door. Schep in het midden van de mangobloemen en grote berg salade. Leg de aspergepunten op de salade en schep er nog een lepel dressing over. Lekker met donker stokbrood.
Hoofdgerecht: Maki met zalm en miso, geroosterde sesam en Grand Combe des Bois Comté
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten:
Noribladeren
200 gram sushirijst
200 gram Zalm
50 gram Grand Combe des Bois Comté kaas
100 gram Misopasta
Geroosterde sesamzaadjes
Gember
Sojasaus
Wasabi
Bereiding:
Gebruik algenbladeren voor de Maki (nori). Bevochtig ze met een penseel en maak een bedje met gekookte rijst voor sushi.
Over de lengte reepjes zalm leggen.
Een smal reepje Comté en de misopasta op de zalm leggen.
Stevig aandrukken bij het oprollen van de maki.
Geroosterde sesamzaadjes er overheen strooien en in stukjes snijden.
Opdienen met geraspte gember, sojasaus en wasabi.
Bijgerecht: Griekse Salade
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten:
1 komkommer
1 groene paprika
1 rode ui
250 g kerstomaten
20 Griekse olijven gevuld met Tzatziki (Oil & Vinegar)
12 kapperappeltjes (Oil & Vinegar)
Griekse dressing met balsamico (Oil & vinegar)
200 g feta
Bereiding:
Schaaf banen van de komkommerschil. Snijd de komkommer in dunne plakken. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne schijven. Pel de rode ui en snijd in halve ringen. Halveer de kerstomaatjes, meng met de overige groente en serveer in een saladeschaal. Verdeel de olijven en de kapperappeltjes over de salade. Besprenkel de salade met de Griekse balsamico dressing. Brokkel de feta en verdeel over de salade.
Bijgerecht: Tzatziki
Ingrediënten:
1 komkommer
Tzatziki Dip kruiden (Oil & Vinegar)
2 el warm water
250 ml Griekse Yoghurt
1 el olijfolie
Zwarte peper
Bereiding:
Schil 1 komkommer en verwijder de zaadlijst. Rasp de komkommer en druk het sap uit in een zeef. Wel 5 el Tzatiki Dip kruiden in 2 el warm water tot de kruiden het water volledig hebben genomen. Meng het komkommerrasp met de Tzatziki kruiden, 250 ml Griekse Yoghurt en 1 el olijfolie. Breng op smaak met zwarte peper.
Dessert: Ijs met noten, crème anglaise en Bief du Fourg Comté
Voor het notenijs:
12 eieren
140 gram kristalsuiker
1/2l liter melk
200 gram gemalen noten
½ liter room (40%)
Voor de crème anglaise:
16 eieren
100 gram suiker
1 liter melk
Bief du Fourg Comté
Bereiding:
Daags voordien ½ liter melk laten koken, 200 g gemalen noten toevoegen en laten afkoelen in de koelkast.
Klop een ruban met 12 eierdooiers en 140 g suiker.
Voeg ½ liter room toe en aan de kook brengen. Door de puntzeef gieten en mengen met de ruban.
Centrifugeren en de vooraf gezeefde noten toevoegen.
De crème anglaise:
Klop een ruban met 16 eierdooiers en 100 g suiker.
1 liter melk aan de kook brengen en de Comté erin laten smelten.
Toevoegen aan de ruban en laten koken in een pan, ondertussen voortdurend omroeren met een spatel.
Laten afkoelen in de koelkast.
Dessert: Salade van rozijnen, Valoreille Comté en droge vruchten
Ingrediënten:
Muscatrozijnen
Bessen
Valoreille Comté
1 glas Crémant
Droge vruchten
Bereiding:
Kies mooie gesuikerde en gewassen rozijnen (muscat).
Snij de bessen door in de lengterichting.
Voeg dobbelsteentjes Comté toe en giet een glas Crémant uit de Jura over de mengeling. Enkele uren laten marineren.
Opdienen in kleine coupes met droge vruchten.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.