De Michelingids stelde deze week haar nieuwe uitgave voor. De drie Belgische toprestaurants behouden hun drie sterren. Wij stellen je de crème de la crème van de Belgische restaurants voor, de twee nieuwe tweesterrenrestaurant en de 18 restaurants die voor het eerst een ster kregen.
In totaal zijn er in België nu drie driesterrenrestaurants, zeventien restaurants met twee sterren en 101 met één ster. Nooit had ons land zoveel bekroonde restaurants! Zeven restaurants verloren hun ster.
Hertog Jan (Brugge) - 3 sterren
Chef Gert De Mangeleer is pas 36 en klom in een paar jaar naar de top. In 2002 nam hij samen met sommelier Joachim Boudens het restaurant Hertog Jan over. In 2006 kregen ze een eerste Michelinster, in 2009 volgde de tweede en in 2011 de derde. Hertog Jan serveert een eenvoudige keuken onder het motto 'simplicity is not simple'. In zijn gerechten toont de chefkok respect voor streek en seizoen. Voor een 6-gangen menu betaal je 267 euro inclusief wijnen.
Hof van Cleve (Kruishoutem) - 3 sterren
Het Hof van Cleve wordt wereldwijd bij de beste 25 restaurants gerekend. Peter Goossens is nog altijd de kruim van de gastronomie. Het menu 'frisheid van de natuur' is ideaal om je te laten onderdompelen in zijn universum van de smaak. Prijs: 195 euro zonder wijnen, 285 euro wijnen inbegrepen.
De Karmeliet (Brugge) – 3 sterren
Chef Geert Van Hecke moeten we niet meer voorstellen. De Karmeliet is een echt huis van smaken waar gastronomie, gezelligheid en sfeer zich tot een uniek resultaat mengen. Het menu 'Brugge die Scone' (210 euro) telt acht gangen met onder andere gebakken Sint-Jacobsnootjes en hertenkalf op het menu.
Bon-Bon (Brussel) – 2 sterren
In Bon-Bon brengt chef Christophe Hardiquest volgens Michelin kwaliteitsproducten naar een hoger smaakniveau dankzij zijn tekenende creativiteit en techniciteit. Het restaurant werkt met 95 procent groenten uit biologische landbouw. Het verrassingsmenu Impro met vijf gangen heb je voor 135 euro.
Bartholomeus (Knokke-Heist) – 2 sterren
Bartholomeus uit Knokke-Heist dankt zijn onderscheiding aan de creaties van Bart Desmidt: fijne gerechten die uitblinken dankzij de harmonie van smaken. Het menu 'Ter et Mer' met noordzeekreeft, witte truffel, haas en babelutte heb je voor 135 euro.
Ciccio (Knokke-Heist) – 1 ster
Nog in Knokke-Heist ligt een nieuwkomer in de lijst: Ciccio, het Italiaans restaurant waar niemand minder dan Claudio Dell’Anno in de potten roert. Hij deed enkele jaren geleden nog mee aan het VTM-programma Mijn Restaurant. Claudio integreert in zijn Italiaanse keuken ook producten van hier, zoals noordzeevis. Klassiekers als ossobuco werden weer lichter gemaakt. Voor het zesgangen verrassingsmenu van de chef betaal je 79 euro.
Horseele (Gent) - 1 ster
Danny Horseele sloot zijn tweesterrenzaak in Dudzele om een nieuw restaurant te beginnen in de Ghelamco Arena, de nieuwe voetbaltempel in Gent. Het restaurant opende pas eind september en is toch al goed voor een ster. Het vijfgangenmenu met onder andere Gentse waterzooi met fazant heb je voor 132 euro inclusief wijnen.
Vrijmoed (Gent) – 1 ster
De voormalige souschef van het Hof van Cleve, Michaël Vrijmoed, heeft ook zijn eerste ster te pakken. Vrijmoed vertrekt steeds vanuit de smaak en het product zelf en maakt dan creatieve combinaties. Zijn vijfgangenmenu met onder andere makreel en wilde eend heb je voor 69 euro.
Arabelle Meirlaen (Marchin) – 1 ster
Arabelle Meirlaen van het gelijknamige restaurant werd vorige week nog door restaurantgids Gault&Millau verkozen tot chef van het jaar als eerste vrouwelijke chef. Meirlaen gebruikt heerlijke aroma's, bloemen, wilde planten en verse streekproducten. Het zesgangenmenu 'Intuitif' heb je voor 90 euro, exclusief wijnen.
Vous lé Vous (Hasselt) – 1 ster
Vous lé Vous is het restaurant van Giovani Oosters die de kneepjes van het vak leerde bij toprestaurants als Hof van Cleve, maar vooral bekend werd dankzij zijn deelname aan Expeditie Robinson. Oosters werd daarna opgepikt door onder andere 1.000 zonnen. In Vous lé Vous toont hij zijn voorliefde voor lokale producten die hij met oog voor detail tot gezonde seizoensgerechten verwerkt. Het maandmenu in zes gangen heb je voor 79 euro, exclusief wijnen.
L’Epicerie du Cirque (Antwerpen) – 1 ster
L’Epicerie du Cirque, vlakbij het Museum voor Schone Kunsten, verwijst naar de kruidenierszaak die er ooit was gevestigd. Denis Broeckx kiest voor een internationale keuken waarin klassieke bereidingen een hedendaagse toets krijgen. Op het zesgangenmenu voor 65 euro zien we onder andere buikspek en patrijs staan.
The Glorious (Antwerpen) – 1 ster
Topchef Johan Van Raes van The Glorious Winebar & Bistro kiest voor leuke, verfijnde en zeer herkenbare gerechten waarmee hij in no nonsense stijl de hedendaagse bistrokeuken smaakvol definieert. Een welgekomen alternatief voor de al te voorspelbare restaurantkeuken! Elke maand stelt The Glorious een ander menu voor voor ongeveer 45 euro.
Hofke van Bazel (Bazel) – 1 ster
Authentieke gastvrijheid, zuiderse gezelligheid en uitmuntende gastronomie: dat is wat je mag verwachten in Hofke van Bazel. Kris De Roy, architect van zijn 'Cuisine de Coeur', kookt met passie in naam van de pure smaak. Het degustatiemenu in vijf gangen heb je voor 72 euro.
La Belle (Geel) – 1 ster
De eerlijkheid en het perfectionisme van chef Peter Vangenechten wordt vertaald op het bord bij La Belle. Vangenechten deed eerder ervaring op in De Koopvaardij in Stabroek en Nuance in Duffel. Een vijfgangenmenu met onder andere noordzeekrab en hert heb je voor 64 euro.
De Kristalijn (Genk) – 1 ster
Door de open keuken kan je in De Kristalijn zien hoe het keukenteam, onder leiding van chef-kok Koen Somers, de seizoenen respecteert. Elke dag is hier een zoektocht naar perfecte harmonie en smaaknuances. Het vijfgangenmenu met onder andere Sint Jakobsvrucht en hert betaal je 119 euro met wijnarrangement.
De Verborgen Tuin (Geraardsbergen) – 1 ster
De keuken van De Verborgen Tuin is een waaier van Vlaamse, Franse en wereldse gerechten, en staat garant voor kwaliteitsvolle, dagverse en seizoensgebonden producten. Het degustatiemenu met langoustines en jonge tarbot heb je voor 114 euro met wijnarrangement.
La Source (Lanaken) – 1 ster
Chef Ralf Berendsen leidde tien jaar de keuken van Relais & Château en werkt gepassioneerd en hedendaags met een klassieke achtergrond als fundament. De presentatie van de gerechten is anders. Het Menu Gourmand in zes gangen met onder andere noordzeekrab en Limburgs ree kost je 89 euro.
Cuchara (Lommel) – 1 ster
De chef van Cuchara, Jan Tournier, deed ervaring op in Het Gebaar, de lunch-lounge van topchef Roger Vandamme. In Cuchara presenteert hij de betere Belgische keuken, vaak met een kleine Oosterse toets, gegaard op lage temperaturen. Het zesgangenmenu met onder andere inktvis en haas heb je voor 77 euro.
Villa Lorraine (Brussel) – 1 ster
Villa Lorraine opende al in 1953 de deuren maar vatte in 2010 onder een nieuwe eigenaar een nieuwe fase aan. Het motto van de nieuwe chef Alain Bianchin is veel smaak in alle eenvoud. Bianchin deed ervaring op bij Le Chalêt de la Forêt en werkt bij voorkeur met seizoensproducten. Het ontdekkingsmenu in vijf gangen met onder andere kikkerbillen en reebok met cacao-chili kost je 155 euro met aangepaste wijnen.
WY (Brussel) – 1 ster
Vanaf nu kan je ook genieten van een sterrenrestaurant in een garage want restaurant WY is gevestigd in de showroom van Mercedes-Benz aan de Brusselse Zavel. Chef Bart De Pooter, van tweesterrenzaak Pastorale, serveert er samen met Guus Van Zon en Björn Verreckt een excentrieke keuken met originele smaakpatronen en frivoliteit. De bereiding van je gerecht kan je bovendien volgen op enorme schermen. Een vijfgangenmenu met aangepaste wijnen heb je er voor 105 euro.
Chai Gourmand (Gembloux) – 1 ster
Bij Chai Gourmand staan ze voor een inventieve keuken met respect voor de regionale en artisanale producten. Het vijfgangenmenu Chai met onder andere Sint-Jacobsnoten en ree op het menu heb je voor 77 euro wijnen inbegrepen.
Au Gré du Vent (Seneffe) – 1 ster
Tussen Nijvel en La Louvière vinden we Au Gré du Vent, waar Stéphanie Thumus in de potten roert. Het restaurant is gehuisvest in een oude schuur, maar alleen het kappelletje rechts verwijst nog naar dit verleden. De boerderij aan de overkant is die van de familie Thumus en de boter en de kaas in het restaurant worden daar dan ook geproduceerd. Het menu 'coup de coeur' met vier gangen heb je voor 76 euro inclusief wijnen.
La Menuiserie (Waimes) – 1 ster
La Menuiserie van chef Thomas Troupin opende pas eind januari de deuren in Waimes. Troupin leerde de kneepjes van het vak bij L’Air du Temps en kon ook al Gault&Millau overtuigen tot een 14 op 20. Het zesgangenmenu 'Quercus' met onder andere ossenstaart en everzwijn heb je voor 95 euro wijnen inbegrepen.