Startschot van de Berlinale, met tal van Belgen op het programma

Cultuur & kennis | Het filmfestival van Berlijn lanceert vandaag het eerste deel van editie 2021. Van 1 tot 5 maart wijdt het virtuele evenement zich aan de filmkunst. Ook het publiek krijgt gratis toegang tot enkele sessies en conferenties over de zevende kunst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Conform de coronamaatregelen hebben de organisatoren van de Berlinale dit jaar geopteerd voor een editie in twee delen. Zo zal het brede publiek uitgenodigd zijn voor een ‘Summer Special’ van 9 tot 20 juni, tijdens dewelke de felbegeerde Beren overhandigd zullen worden. Maar op deze eerste maart opent de Berlinale zijn eerste luik.
 
Tot 5 maart kunnen de pers en de professionelen uit de industrie de geselecteerde films bekijken. Internationale jury’s zullen winnaars verkiezen in verschillende categorieën: ‘Generation’ (voor kinderen en jongeren), ‘Encounters’ (met rijzende talenten en het alternatieve circuit), ‘Berlinale Shorts’, en uiteraard de gewone hoofdcompetitie.
 
De jury van die laatste categorie bestaat uit vijf voormalige laureaten van de Gouden Beer, de fameuze hoofdprijs van de Berlinale. Hun verdict wordt op 5 maart aangekondigd, ter afsluiting van deze eerste week, maar pas in juni worden de prijzen overhandigd tijdens een ceremonie.
 
Voor het tweede deel, van 9 tot 20 juni, hoopt de organisatie dat de bioscoopzalen weer open kunnen gaan. Het festival vertoont dan de geselecteerde films in een tiental filmzalen in Berlijn, meestal in aanwezigheid van de regisseurs. Tijdens een ceremonie zal de beste dan de officiële Gouden Beer overhandigd krijgen.

België is goed vertegenwoordigd

Dit jaar zijn meerdere films van Belgische makelij genomineerd in de categorie ‘Kortfilms’. Van de dertig geselecteerde films, zijn drie afkomstig van ons Belgenlandje. Dat zijn ‘Zonder Meer’ van Meltse van Coillie, ‘Nanu Tudor’ (‘My Uncle Tudor’) van Olga Lugovnicova en ‘Easter Egg’ van Nicolas Keppens.
 
De Belgische documentaire ‘Just A Movement’, geregisseerd door Vincent Meessen, gaat op het festival in wereldpremière, in de categorie ‘Forum’. De docu is gewijd aan de marxistische militant Omar Blondin Diop, die 1973 in onopgehelderde omstandigheden overleed in een gevangenis op het Senegalese eiland Gorée. In diezelfde categorie prijkt ook ‘Under the White Mask: The Film That Haesaerts Could Have Made’ van Matthias De Groof, die bezeten is door de cineast en Vlaams kunstcriticus Paul Haesaerts.
 
Tot slot vinden we ook onze landgenoot Jérémie Renier terug in de hoofdcompetitie, aangezien die een rol heeft in het Franse drama ‘Albatros’ van Xavier Beauvoix, dat geselecteerd is in deze categorie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top