Ontdek de enige echte WK-gerechten
Door Pickx
Deel dit nieuws
Per tegenstander van het nationaal elftal in de eerste ronde werkten de chefs drie verschillende recepten uit. Zo bieden ze voor ieder wat wils!
Deze unieke WK-recepten worden door VLAM verdeeld via LekkerVanBijOns.be en via slagers en retail in België. En je kan ze ook hier ontdekken!
Al het nieuws over het WK voetbal lees je hier!
Panama: Gegrilde steak met papaya, avocado en kokosmelk
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
4 steaks • 2 grote uien in ringen • bloem • arachideolie • 2 avocado’s in blokjes • 1 blikje zwarte boontjes • 125 g papaya in blokjes • koriander • kokosmelk • 4 zoete aardappelen • 2 el olijfolie • 1 el wijnazijn • limoensap • zeezout
Voor de marinade:
6 hele Spaanse pepertjes • 3 teentjes look • 180 g bieslook gehakt • 3/4 tl kaneel • 3/4 tl muskaatnoot • 3/4 tl piment • 180 ml moutazijn • 180 ml sojasaus • 1 el bruine rum • 1 el azijn • zout
BEREIDING
Meng alle ingrediënten van de marinade in een schaal en leg er de steaks in. Laat de gemarineerde steaks gedurende een drietal uren in de koelkast staan. Haal de uiringen door de bloem en fruit ze in de arachideolie. Haal de uiringen uit de pan als ze mooi bruin zijn en laat ze uitlekken op een keukenpapier.
Meng de avocado’s, zwarte boontjes en papaya met de gehakte koriander, olijfolie, wijnazijn en wat limoensap.
Gril de steak en leg die op de salade. Werk af met de gefruite uiringen.
Leng de marinade aan met kokosmelk en laat even doorkoken.
Schil de zoete aardappelen en snijd in frietjes. Leg de frietjes naast elkaar in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en zeezout. Bak de frietjes gedurende 10 minuten in de oven (180°C).
België - Panama wordt op 18 juni afgewerkt om 17u. Klik hier voor de livestream!
Panama: Mofongo (Panamese gehaktballetjes)
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
250 gr varkensgehakt • 3 groene bakbananen • 1 l water • 1 tl zout • olijfolie • 3 teentjes knoflook • 250 ml plantaardige olie • limoensap
Voor de saus:
6 teentjes knoflook • 1 Spaanse peper • 125 ml olijfolie • 60 ml azijn • 60 ml limoensap • 1/2 tl zout • 1/2 tl peper
Voor de rijst:
250 ml water • 250 ml kokosmelk • 250 gr rijst • 1 ui fijngehakt • 1 takje tijm • peper en zout
BEREIDING
Pel de teentjes look en snijd ze in twee. Haal het binnenste stuk eruit. Snijd de Spaanse peper en haal er de zaadjes uit (anders wordt het te pikant). Mix look en peper in de blender en voeg geleidelijk aan olijfolie toe. Voeg ook wat limoensap en een lepel azijn toe en kruid met peper en zout. Zet de saus aan de kant.
Schil de bakbananen en snijd ze in plakjes van 2 cm. Leg de bananen in water met zout en limoensap gedurende 20 minuten. Laat de bananen uitlekken en bak ze in de olie zonder ze bruin te laten worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.
Doe de bananen in de mixer en voeg de look toe. Pureer het mengsel met de blender. Voeg er geleidelijk aan de olie van de bananen aan toe.
Doe het gehakt in een kom en voeg er de bananenmix aan toe. Meng ze goed. Kruid met peper en zout. Maak er balletjes van en laat ze een uurtje in de koelkast opstijven. Bak de gehaktballetjes daarna af in olijfolie. Dit kan in de pan of 5 minuutjes in de oven.
Snijd de ui en zet die in een pan op het vuur met de kokosmelk, water en een beetje verse tijm. Voeg de rijst toe als het mengsel kookt. Laat dit rustig koken tot het vocht is uitgekookt. Kruid met peper en zout.
België - Panama wordt op 18 juni afgewerkt om 17u. Klik hier voor de livestream!
Panama: Kip met look en broccolini
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
1 kip in 4 gesneden • 500 g broccolini • 30 honing- of kerstomaatjes • 2 rode uien • zure room • korianderblaadjes • 1 komkommer • balsamicoazijn • olijfolie
Voor de marinade:
2 laurierblaadjes • 5 teentjes look • zout • 1 tas sinaasappelsap • 1/2 el wijnazijn (bv.Chardonnay) • zwarte peper • 2 el worcestersaus • 2 el pimentpoeder
BEREIDING
Meng de ingrediënten voor de marinade. Bestrijk de stukken kip met de marinade. Laat 4 uur rusten in de koelkast.
Bak de gemarineerde stukken kip even aan in een grillpan en bak nadien nog 10 minuten in een oven van 180°C. Je kan de kip ook grillen op de BBQ.
Leg de honingtomaatjes 30 seconden in heet water. Laat ze nadien schrikken in koud water. Dit vergemakkelijkt het pellen. Pel de honingtomaatjes en snijd ze in twee. Overgiet met wat olijfolie. Werk af met korianderblaadjes.
Schil de komkommer en verwijder de zaadjes. Snijd in blokjes. Snijd de rode uien in halve ringen en meng met de balsamicoazijn, de olijfolie en koriander. Doe er de gehalveerde tomaatjes en blokjes komkommer bij. Kruid met peper en zout.
Stoom de broccolini.
Schik de komkommersalade op een bord. Leg er een stuk kip op. Werk af met de broccolini en een lepeltje zure room.
België - Panama wordt op 18 juni afgewerkt om 17u. Klik hier voor de livestream!
Tunesië: Tajine van kip met citroen en wortel
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
1 kip in 4 verdeeld • 750 cl kippenbouillon • 2 uien fijngesneden • 500 g (gekleurde) wortels • 4 el bladpeterselie fijngesneden • 4 el korianderblaadjes fijngesneden • 1 kaneelstokje • 2 ingemaakte citroenen in kwartjes • 250 g ontpitte zwarte olijfjes • sap van een halve citroen • olijfolie
Voor de marinade:
2 teentjes look fijngesneden • saffraandraadjes • 1/2 el gemberpoeder • 1/2 el komijnpoeder • 1/2 el paprikapoeder • 1/2 el zout • zwarte peper van de molen • 2 el zonnebloemolie • 2 el olijfolie
BEREIDING
Meng de ingrediënten voor de marinade. Bestrijk de stukken kip met de marinade. Leg de gemarineerde stukken kip in een kom en laat een nacht rusten in de koelkast.
Doe de olijfolie in de tajine en voeg de kip toe. Voeg de uien, peterselie, koriander en kaneel toe. Overgiet met de kippenbouillon tot de kip half onder staat. Laat 45 minuten stoven op een zacht vuur. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe om uitdroging te voorkomen.
Schil de wortels en snijd in reepjes. Voeg de wortels toe aan de kip en laat nog 20 minuten zacht sudderen. Doe daarna de citroenen, het citroensap en de olijven bij de kip en laat alles 10 minuten stoven.
Haal de kip, citroenen, wortels en olijven uit de tajine. Kook de saus in tot ongeveer 3 dl. Werk af met peper.
Lekker met couscous.
België - Tunesië wordt op 23 juni afgewerkt om 14u. Klik hier voor de livestream!
Tunesië: Rundskofta met knolselder en komkommersambal
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
500 gr rundergehakt • 1 ui fijngesneden • 2 tl komijnpoeder • 2 tl korianderpoeder • 2 tl paprikapoeder • 3/4 tl cayennepeper • 1 tl zout • verse bladpeterselie • verse koriander • 1/2 knolselder • 225 gr kikkererwten (blikje , uitgelekt) • Griekse yoghurt • 2 el tahin (sesampasta) • 50 ml olijfolie • 1 komkommer • 1 el suiker • 2 teentjes geperste look • 1/8 groene chilipeper • 1 el (chardonnay)azijn
BEREIDING
Meng het rundergehakt in een mengkom met de fijngesneden ui, komijn-, koriander- en paprikapoeder en cayennepeper. Hak de bladpeterselie en verse koriander fijn en meng onder het gehakt. Laat het mengsel twee uur rusten.
Neem een grote lepel van het mengsel en kneed als een worstje rond een spies of prikker.
Gril op de barbecue of in een grillpan.
Meng de Griekse yoghurt met de tahin en olijfolie.
Vermeng de kikkererwten voorzichtig met een garde door het yoghurtmengsel.
Snijd de komkommer en chilipeper (verwijder de pitjes) in fijne blokjes en vermeng met suiker, look, en de (chardonnay)azijn om de komkommersambal te maken.
Schil de knolselder en snijd die in blokjes. Bak de knolselder aan in olijfolie en kruid met peper en zout.
België - Tunesië wordt op 23 juni afgewerkt om 14u. Klik hier voor de livestream!
Tunesië: Vitello met Tunesische smaken
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
400 gr kalfsfilet (uit de rug) • 20 honingtomaatjes • 100 gr granaatappelpitten • 100 gr geitenkaas • 4 brickblaadjes • 1 blikje tonijn • 1 klein potje Griekse yoghurt • blaadjes waterkers (voor versiering) • limoensap • olijfolie • peper en zout • eigeel
BEREIDING
Gaar het kalfsvlees in de oven voor 30 minuten aan 180° C tot hij rosé is en snijd daarna in fijne plakjes.
Snijd de honingtomaatjes in twee en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Gril ze daarna op de platte zijde.
Snijd de brickblaadjes in twee, leg er een stukje geitenkaas in, plak ze toe met een beetje eigeel en rol ze op. Bak ze daarna met olijfolie in de oven voor 10 à 12 minuten op 180° C tot ze bruin zijn.
Laat de tonijn uitlekken. Mix in de blender met de Griekse yoghurt en kruid met peper en zout.
Leg het kalfsvlees op het bord, plaats de tonijn in toetjes op het bord, versier met de tomaatjes, granaatappelpitjes en waterkers en schik de brickkoekjes op het bord. Besprenkel met wat olijfolie en peper van de molen.
België - Tunesië wordt op 23 juni afgewerkt om 14u. Klik hier voor de livestream!
Engeland: Varkensgebraad met geraspte venkel en sinaasappel
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
1 varkensgebraad • 2 el honing • 3 el tijm • 1 venkel • 1 sinaasappel • 600 g bintjes (aardappel) • pickles • peper en zout • beetje dragon • wijnazijn (bv. Chardonnay) • olijfolie • scheutje sojamelk • 200 ml melk
BEREIDING
Leg het vlees in een hete pan met olie en bak mooi bruin langs beide kanten. Kruid met peper en zout. Bestrijk met de honing en kruid met tijm. Zet het vlees in de oven voor 20 minuten op 180°C.
Snijd de venkel in fijne plakjes en spoel deze in ijskoud water. Giet af met een zeef. Besprenkel de venkel met wat olie en kruid met een snuifje zout en peper.
Hak de verse dragon en strooi over het vlees.
Schil de sinaasappel door met een mes voorzichtig tussen de schil en het vruchtvlees te snijden (à vif). Snijd nadien in partjes, dit doe je door telkens mooi langs de vliezen te snijden. Voeg de partjes toe aan de venkel. Pers de rest van de sinaasappel uit boven het mengsel. Meng alles goed, voeg olijfolie toe en giet er wat azijn over. Laat even rusten in de koelkast.
Schil de aardappelen en kook ze. Plet de aardappelen met een vork en roer er de pickles onder. Giet er de melk bij en kruid met peper en zout. Voeg wat olijfolie toe. Het hoeft geen echte puree te zijn, maar mag eerder geprakte aardappel zijn.
Haal het vlees uit de oven, leg het op een schaal en giet er het braadvocht over heen. Hergebruik de bakresten in de pan en deglaceer met sojamelk. Laat dit even goed doorkoken en roer alle aanbaksels van het vlees los zodat de smaak ervan goed opgenomen wordt in de aangedikte saus.
Giet de saus door een zeef en werk af met een beetje zout en peper. Roer met een garde door het mengsel. Voeg nog wat fijngesneden dragon toe.
Engeland - België wordt op 28 juni afgewerkt om 20u. Klik hier voor de livestream!
Engeland: Côte à l'os met watermeloen, Pas de Bleu en basilicum
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
1 côte à l'os • peper en zout • beetje olie • 200 gr Pas de Bleu • fijngesneden basilicum • 3 el olijfolie • 2 el notenolie • 1 el wijnazijn (bv. Chardonnay) • 250 gr watermeloen in blokjes
BEREIDING
Snijd de watermeloen in blokjes en verwijder de pitjes. Voeg de basilicum toe. Giet hier 3 lepels olijfolie over, één lepel azijn en de notenolie. Meng de Pas de Bleu in blokjes onder de salade en kruid met gemalen zwarte peper.
Wrijf de bovenkant van het vlees in met olie en kruid goed met peper en zout. Leg de gekruide kant van de côte à l’os op de grill. Wrijf opnieuw de bovenkant in met olie en kruid met peper en zout.
Gril elke kant 8 à 9 minuten. Dit kan op de barbecue of in een grillpan.
Snijd het vlees van het been en nadien in mooie plakjes. Serveer met de salade van meloen.
Engeland - België wordt op 28 juni afgewerkt om 20u. Klik hier voor de livestream!
Engeland: Kipnuggets met bloemkool en aardappelpartjes
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
2 kipfilets in reepjes (in de lengte gesneden) • 1 ei • panco • peper en zout • 1 bloemkool • blikje kikkererwten (met sap) • 1 el mosterd • 2 eierdooiers • 1 el azijn • 6 aardappelen • olijfolie • 2 teentjes look • 1 takje rozemarijn • 1 takje tijm
BEREIDING
Breek het ei in een kommetje en klop het los. Haal de kippenreepjes door dit mengsel en dan door de panco. Kruid met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de gepaneerde kippenreepjes in een ovenschaal en overgiet met wat olijfolie. Bak ze 10 minuten in de oven.
Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom ze.
Schil de aardappelen en snijd in partjes. Leg de partjes in een ovenschaal. Meng ze met de look, de tijm, de rozemarijn en olijfolie. Bak de aardappelpartjes 20 minuten in de oven.
Klop de 2 eierdooiers, de azijn, 2 eetlepels kikkererwtensap en de mosterd op tot een luchtige massa. Meng er daarna langzaam olijfolie bij tot je een gebonden saus hebt.
Serveer de kipnuggets met de bloemkool en aardappelpartjes. Overgiet de nuggets met een dun laagje saus.
Engeland - België wordt op 28 juni afgewerkt om 20u. Klik hier voor de livestream!
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.