Artificiële intelligentie? Dit moet je onthouden!

Nieuws | Er is de laatste tijd ontzettend veel te doen over artificiële intelligentie. Onlangs was er nog een akkefietje tussen twee techreuzen: Tesla-baas Elon Musk en Facebook-CEO Mark Zuckerberg zorgden voor een relletje. Ze bekvechtten over hun kennis over artificiële intelligentie. De ene ziet vooral de nadelen, de andere enkel de voordelen. Hoog tijd voor een grondige uiteenzetting.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geen idee wat artificiële intelligentie precies inhoudt? De definitie is dan ook nogal breed. In principe komt het erop neer dat een machine zelf processen kan aanleren. Sterker nog, dankzij artificiële intelligentie - kortweg AI – kan een machine zelfstandig redeneren en zelfs problemen oplossen. De term machine learning zegt eigenlijk alles. In principe gaat het dus om een toestel dat het denkvermogen van een mens imiteert. Nieuw? Nee, helemaal niet. AI bestaat al verschillende decennia. In 1997 kreeg het grote publiek voor het eerst met kunstmatige intelligentie te maken. De IBM-computer Deep Blue speelde toen een schaakwedstrijd tegen de wereldlegende Garry Kasparov. De computer won tegen alle verwachtingen van de toeschouwers … én ook Garry Kasparov was uit zijn lood geslagen.

Knappe koppen, slimme apparaten

Vandaag staat kunstmatige intelligentie al waanzinnig ver. Logisch, er is ontzettend veel data beschikbaar en ook de rekenkracht en opslagcapaciteiten van computers groeien zienderogen. Neem daar nog bij dat processors en opslagmogelijkheden alsmaar kleiner worden op vlak van formaat. Apparaten worden slimmer en slimmer en knappe koppen maken ze met behulp van allerlei algoritmes nóg intelligenter. De machines zullen dankzij artificiële intelligentie patronen leren herkennen en na verloop van tijd zelf beslissingen nemen. Zonder tussenkomt van een mens. Ze leren van hun eigen fouten en proberen telkens betere resultaten te boeken. Onlangs won AlphaGo, een computer van Google, het uiterst complexe Chinese bordspel Go nog tegen één van de beste spelers ter wereld. Zonder enige moeite.

Enkele voorbeelden

Gaat het dan om robots en cyborgs? Soms wel. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Artificiële intelligentie zit ook in software, in virtuele karakters in videogames en zelfs in de automobielsector. De (gedeeltelijk) zelfrijdende wagens van onder andere Tesla, Audi, Volvo en andere merken zitten allemaal propvol hard- en software met AI. Ze herkennen rijstroken, weten wat te doen als er een object in de weg ligt en kunnen verkeersborden lezen.
 
Spraakassistenten zoals Siri, Google Now en Cortana op je smartphone en computer zijn in principe ook tools met kunstmatige intelligentie. Aan de hand van bepaalde patronen, maken ze suggesties. Microsoft gebruikt dan weer AI voor haar vertaaltool Microsoft Translator. Via deze app moet je simpelweg een zin inspreken, Microsoft Translator zet alles onmiddellijk om in de gewenste taal. Ideaal om online conversaties te voeren met mensen uit andere landen. One-to-one of in groep.

Voordelen?

Kunstmatige intelligentie kan ontzettend veel voordelen bieden en ons efficiënter laten werken. Denk maar aan vertaalmachines, lopende robots en vraag-en-antwoordsystemen. Facebook-topman Mark Zuckerberg ziet ook erg veel voordelen in artificiële intelligentie. Hij werkt al jaren aan een systeem om zijn huis door kunstmatige intelligentie te laten besturen en is van mening dat technologie onze auto’s, computers en huizen véél slimmer kan maken. Hij claimt zelfs dat computers in de nabije toekomst betere medische diagnoses zullen stellen dan ervaren artsen. Piepkleine toestellen die je hartslag en bloeddruk voortdurend meten, zullen patronen herkennen en bijvoorbeeld kunnen wijzen op hartritmestoornissen of een verhoogd risico op hartfalen. Een ander voorbeeld uit de zorgsector: wetenschapper Frank Rudzicz ontwikkelde een robot die in 45 seconden kan inschatten of een persoon aan Alzheimer lijdt. De robot let op het taalgebruik en de techniciteit van iemands taal om de inschatting te maken en herkent onmiddellijk patronen. Voorlopig heeft de robot een nauwkeurigheid van 82% en dat percentage blijft snel stijgen. En dan hebben we het nog niet gehad over de precisie van robots in de operatiekamer.

Bedreigingen?

Uiteraard zijn er ook heel wat critici die minder enthousiast zijn. Wetenschapper Nick Bostrom zegt bijvoorbeeld dat succesvolle AI de allerlaatste uitvinding van de mens zal zijn. Daarna is het aan de slimme machines om dingen uit te vinden. En dan zou het zou weleens kunnen verkeren. Ook Tesla-topman Elon Musk spreekt met enige voorzichtigheid over het onderwerp. En dat is nog maar zacht uitgedrukt. Volgens Musk vormt artificiële intelligentie de grootste bedreiging voor de mensheid. Het is volgens hem – én heel wat andere techgiganten – hoog tijd om een proactieve wetgeving op punt te zetten. “Want anders is het te laat. Wetgevers moeten nu in actie schieten om een ongecontroleerde wapenwedloop in AI-technologie tegen te gaan”, klinkt het. Elon Musk heeft naar eigen zeggen toegang tot de meest geavanceerde AI die er vandaag te vinden is en beweert dat we erg ongerust moeten zijn. Robots zullen volgens Musk alles overnemen en dat zou leiden tot massaal jobverlies. Daarnaast kunnen e-mailaccounts vervalst en informatie gemanipuleerd worden zonder dat we iets in de smiezen hebben.

Killerrobots

Een andere bedreiging? De zogenoemde killerrobots. De Russische wapenfabrikant Kalashnikov heeft aangekondigd dat het autonome gevechtsrobots op de markt wilt brengen. Die zogenoemde killerrobots zitten tjokvol AI en kunnen doelwitten en slachtoffers automatisch herkennen. Straffer nog, ze kunnen zelfstandig beslissen wat te doen. De AI van het systeem leert met elke menselijke interventie bij en verbetert zo het autonoom functioneren. Volgens Kalashnikov kan het apparaat zowel op de grond als in de lucht ingezet worden.

Conclusie?
Artificiële intelligentie is en blijft een hot topic. En het laatste erover is nog niet gezegd… Heel wat universiteiten bieden AI-opleidingen aan en ook de vraag naar AI-experts bij bedrijven is ontzettend groot. Wellicht is de toekomst dus zowel veelbelovend als verontrustend tegelijkertijd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top