Laure Genonceaux: Lady Chef of the Year 2017
Door Pickx
Deel dit nieuws
Net als de voorbije jaren is er ook dit jaar gekozen voor een jonge, beloftevolle laureate. Laure (34) deed jaren ervaring op in toprestaurants zoals Gril aux Herbes en Bon-Bon, alvorens ze haar eigen restaurant opende in 2015. In haar keuken vind je invloeden van ver én dichtbij: haar Mauritiaanse en Belgische roots dragen bij tot een uitstekende mix van ingrediënten en smaken.
Wie is Laure Genonceaux?
In december 2015 opent ze Brinz’L. De naam van haar restaurant verwijst naar haar Mauritiaanse oorsprong. Het woord 'brinzelle' betekent 'aubergine' in het Creools. Hoewel haar keuken als Frans wordt gedefinieerd, zijn er duidelijk Creoolse invloeden in haar gerechten te vinden: of het nu gaat om een typisch recept, lokale specerijen of een geliefd product van het eiland, zoals de langoustines. Daarnaast blijft ze ook trouw aan haar afkomst van vaders kant, de Ardennen. Zo experimenteert ze graag met regionale, seizoensgebonden producten.
Beetje bij beetje verwerft Brinz’L de bekendheid die het verdient. Na enkele maanden verovert het een plaats in de Michelin-gids. In mei 2017 wint Laure de Gouden Delta van de Deltagids voor regio Brussel. In datzelfde jaar wordt ze nu ook bekroond tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year.
Restaurant Brinz’L
Karmelietenstraat 93
1180 Ukkel
Tel. 02/218 23 32
www.brinzl.be
Fusion Food
Beginnen doet ze met een voorgerecht van gerookte paling, een van de eerste gerechten die bij Brinz’L op de kaart stonden. De gerookte paling combineert ze met frisse toetsen van geitenkaas en rode biet. Nadien bereidt de Lady Chef een bekend gerecht van Mauritius: rougaille van zwarte pensen. Dit serveert ze met langoustines, een typisch ingrediënt van het eiland.
Voor het hoofdgerecht gaat Laure aan de slag met verschillende stukken van het heerlijke lamsvlees van Wales: de lamskroon, de lamszadel en afsnijdsels. De fijne samosa’s die ze erbij opdient, weerspiegelen de Aziatische en Indische keuken. Door hierin lamsvlees te integreren vormt het een ware fusie van culturen en smaken! Afsluiten doet Laure met een klassiek Frans dessert: Paris-Brest. De naam van dit dessert ontstond door het samenbrengen van 2 Franse steden, Paris en Brest, een knipoog naar het fusion-thema.
Recept: Gerookte paling / romige geitenkaas / rode biet / boekweit
Ingrediënten
100 gr gerookte paling
150 gr verse geitenkaas
50 gr room
2 grote rode bieten
130 gr boekweit
100 gr boter
25 gr amandel broyage
7 gr fleur de sel
Grof zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180° en bak de rode bieten met de schil op het grof zout gedurende 30 minuten, laat vervolgens afkoelen. Meng de geitenkaas met de room en breng op smaak.
- Doe het mengsel in een spuitzak.
- Mix de boekweit, de boter, de broyage en de fleur de sel, verdeel over een bakplaat en laat 12 minuten bakken in de oven op 160°. Maak er vervolgens een crumble van.
- Was de rode bieten en druk er ronde vormpjes uit. Mix de restanten van de rode bieten in een keukenrobot tot een gladde mousse, breng op smaak met peper en zout.
- Snij de gerookte paling in kleine stukjes en serveer ze met de boekweitcrumble.
Recept: Langoustine / rougail van zwarte pensen
Ingrediënten
4 langoustines
12 cannelloni
300 gr zwarte pens
1 kg tomaten
2 uien, fijngehakt
1 teentje look
Zout, piment d’Espelette
Koriander
4 gekonfijte tomaten
Werkwijze
- Pel de tomaten, ontpit ze en snijd het vlees in kleine stukjes.
- Stoof de fijngehakte uien en look op een zacht vuur, voeg de tomaten toe en laat 30 minuten stoven met een deksel erop.
- Snijd de zwarte pensen in kleine stukjes en voeg toe, kruid en werk af met koriander.
- Kook de 4 cannelloni in gezouten water. Vul ze daarna met de rougail van tomaten (mengsel van tomaat en zwarte pens).
- Bak de langoustines 4 minuten in een stoomoven op 90°C.
- Serveer en versier met de gekonfijte tomaten.
Recept: 3 creaties van Welsh lamsvlees / wortelen / samosa
Ingrediënten
1 Welshe lamskroon
1 Welsh lamszadel
Afsnijdsels van Welsh lamsvlees
1 kg wortelen
8 mini-wortels
50 g gedroogde abrikozen
2 sjalotten
1 stengel rabarber
1 stengel selder
1 eierdooier
2 uien
1 pak filodeeg
100 ml rode wijn
1 koffiel honing
Sap van 1 sinaasappel
Koriander
Olijfolie
Boter
Peper en zout
Werkwijze
- Snijd de helft van de wortelen, uien en selder in grote brunoise. Bak in wat boter met de afsnijdsels van het lam. Voeg de rode wijn toe en laat gedurende 30 minuten pruttelen. Passeer dan door een zeef en zet net voor het serveren terug op het vuur. Laat inkoken tot de saus dik genoeg is.
- Snijd het lamszadel in fijne stukjes. Snijd ook de sjalot fijn. Bak samen in wat boter. Snijd de gedroogde abrikozen en wat koriander fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd het deeg in rechthoeken van 5 cm diameter. Plaats wat van het lamsmengsel op elk stukje deeg en plooi toe in een driehoek. Druk de zijkanten goed aan. Klop het eigeel los en bestrijk er de samosa’s mee.
- Snijd de rest van de wortelen in plakken. Bak aan in wat olijfolie en voeg het sinaasappelsap toe. Laat gedurende 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Mix het geheel dan in de blender en breng op smaak met peper en zout.
- Stoom de mini-wortels gedurende vijf minuten op 95°C.
- Snijd de rabarber in fijne brunoise. Bak aan in wat olijfolie en breng op smaak met een beetje honing.
- Kleur de lamskroon aan in een hete pan met boter. Plaats dan nog gedurende vijf minuten in de oven op 180°C.
- Frituur de samosa’s gedurende drie minuten op 180°C.
- Dresseer het geheel zoals op de foto.
Recept: Paris-Brest / karamelijs met gezouten boter
Voor de soesjes:
125 gr volle melk
125 gr water
115 gr boter
1 soeplepel fijne griessuiker
1 soeplepel zout
4 eieren
140 gr bloem
Voor de craquelin:
150 gr zachte boter
150 gr lichtbruine basterdsuiker
150 gr bloem
Voor de diplomate praliné:
500 gr volle melk
4 eigelen
100 gr fijne griessuiker
40 gr maïszetmeel
1/2 vanillestokje
6 blaadjes gelatine
500 gr room
250 gr praliné pasta
Werkwijze
De soesjes
- Warm op een zacht vuurtje de melk, het water, de boter, het zout en de suiker in een pot tot de boter gesmolten is. Voeg de bloem toe en laat het deeg het vocht absorberen.
- Voeg de eieren 2 per 2 toe.
- Doe het mengsel in een spuitzak en verdeel het over een bakplaat.
- Laat 15 minuten bakken op 180°C.
De craquelin
- Meng alle ingrediënten in een keukenrobot.
- Leg het mengsel vervolgens tussen 2 vellen bakpapier en druk ronde vormpjes uit het deeg naar de maat van de soesjes.
- Leg deze ronde vormpjes op de soesjes voor het bakken.
Diplomate praliné
- Breng de melk aan de kook met de vanille.
- Maak de banketbakkersroom door de eigelen, de suiker en het maïszetmeel in een aparte kom te mengen.
- Giet de warme melk op het mengsel en laat koken gedurende 1 minuut. Voeg de gelatine toe en laat afkoelen in de ijskast.
- Klop de banketbakkersroom op en voeg de room en de praliné pasta toe. Doe in een spuitzak en versier de soesjes.
Nieuwe Chaudfontaine ambassadrice
"Een hele eer, dat spreekt voor zich. Door zijn zuiverheid en evenwichtig mineraalgehalte heeft Chaudfontaine een unieke, delicate smaak. Die subtiliteit past perfect bij de finesse die ik in mijn gerechten nastreef. Op elk moment trouwens, want met Tri’O van Chaudfontaine – bruisend, licht bruisend en natuurlijk – heeft elk type gerecht zijn bijpassend water."
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.