8 recepten op basis van knolselder
Door Pickx
Deel dit nieuws
Van de knolselder kan je alles eten, zelfs de bladeren. Hij is rijk aan koolhydraten, eiwitten, calcium en ijzer en bevat ook vitamines B en C. Knolselder wordt niet zo vaak op het menu gezet, hoewel je hem rauw, gekookt, in salade of gegratineerd en ook in een stoemp kan eten. En, hij heeft de reputatie een afrodisiacum te zijn! In dit dossier vind je 8 recepten van deze vergeten groente.
Mousse van gegrilde forel met knolselder
Ingrediënten:
1 forel - 50 g knolselder - 1 soeplepel ricotta - tijm - zout – peper - paprika - groentenbouillon - 1 hardgekookt ei
Bereiding:
Kruid de forel, leg hem op een ovenplaat (op bakpapier) en voeg wat olijfolie toe. Bak onder de grill op 180° C gedurende 12-15 minuten.
Kook ondertussen de knolselder in de groentenbouillon.
Laat de forel en de knolselder afkoelen. Verwijder het vel van de forel.
Mix het vlees van de forel, de knolselder, het ei en de ricotta om er een mousse van te maken.
Kruid bij indien nodig en dien op als aperitiefhapje op een toastje.
Gepaneerde hapjes van knolselder en sesamzaadjes
Ingrediënten:
1 kleine knolselder (400 à 500 g) - 1 gele wortel - paneermeel – Parmezaanse kaas - 1 ei -groentenbouillon - sesamzaadjes - bloem - boter – peper en zout
Bereiding:
Verwarm de groentenbouillon, schil de knolselder en snijd hem in stukjes. Laat hem vervolgens gedurende 15 minuten koken in de bouillon.
Schil ondertussen de gele wortel en snijd hem in kleine stukjes. Meng alles met het paneermeel, de Parmezaanse kaas en de sesamzaadjes.
Klop, in een aparte kom, het ei op met wat lauw water en doe in een derde kom de bloem.
Haal de knolselder, wanneer hij gekookt is maar nog een beetje krokant, door de bloem, het ei en tenslotte het paneermeel. Bak vervolgens in wat boter in de pan.
Kan opgediend worden als aperitief met een saus op basis van fijne kruiden en yoghurt of als bijgerecht.
Soep van grijze garnalen en gebakken shimeji’s
Ingrediënten:
1 ui - 1 aardappel - 200 g prei - 50 g knolselder - 50 g wortelen - 1 groentenbouillon - 1 teentje look - 6 soeplepels gepelde grijze garnalen - 150 g shimeji champignons - olijfolie - 1 handvol platte peterselie – peper en zout
Bereiding:
Was en schil de knolselder, de prei, de wortel, de aardappel en de ui. Doe alles in de snelkookpan (drukpan) en doe de bouillon erbij tot alles onder staat. Zet op de groentenstand en laat 15 minuten koken.
Kuis ondertussen het teentje look, verwijder de kern en haal door de lookpers. Was de platte peterselie en hak fijn.
Verwarm wat olijfolie in een pan en voeg er de look en de platte peterselie aan toe. Laat even bakken alvorens er de champignons aan toe te voegen en kruid met peper en zout.
Laat even bakken en voeg er vervolgens de grijze garnalen aan toe. Zet opzij, maar houd warm.
Laat, wanneer de soep klaar is, de stoom uit de snelkookpan, kruid bij indien nodig en zeef ten slotte de soep.
Dien goed warm op en voeg de shimeji’s en de grijze garnalen toe.
Shimeji’s
Shimeji ‘s zijn Aziatische champignons die tegenwoordig ook in België gekweekt worden. Ze groeien als een tros bij elkaar. De shimeji’s van 150 g (witte of bruine), die bij Delhaize verkocht worden, zijn klaar voor gebruik. Ze hebben een aangename smaak en je kan ze op verschillende wijzen bereiden: in een omelet (aanrader!), met vis, wild of steak. Shimeji’s kunnen ook gemengd worden met andere champignons.
Aangezien shimeji’s nogal klein zijn, kunnen ze in hun geheel gebruikt worden in bereidingen, wat zorgt voor een mooie presentatie.
Maaltijdsoep van knolselder en kalkoen
Ingrediënten:
400 g knolselder - 1 grote ui - 1 liter water - 2 blokjes groentenbouillon - 2 kalkoenfilets (volledig) - 8 Parijse champignons - 12 fijne sneetjes coppa (Italiaans vlees) - look – platte peterselie - 4 fijne sneetjes toastbrood - boter - olijfolie - paprika – peper en zout
Bereiding:
Snijd en schil de knolselder en de ui en doe ze samen met de bouillonblokjes in een drukpan (snelkoker). Laat koken tot de stoom ontsnapt, zet af en laat rusten.
Snijd ondertussen het brood in kleine stukjes. Wrijf de pan in met look en bak de korstjes in wat boter. Zet opzij.
Snijd de champignons, de kalkoen en de coppa in kleine stukjes en bak alles met wat olijfolie in een pan.
Kruid met peper (zout is niet nodig gezien de coppa al zout is)en voeg de paprika en gehakte platte peterselie toe. Laat koken en zeef ondertussen de soep.
Vul elk bord met de kalkoen, champignons en coppa en voeg hier de soep aan toe. Eindig met de korstjes.
Dien goed warm op.
Gebakken ganzenlever op een bedje van gegrilde knolselder
Ingrediënten:
4 stukken knolselder - 4 stukken ganzenlever – platte peterselie – blonde cassonade - boter – grof zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180° C.
Snijd en schil 4 stukken knolselder (van de grootte van de ganzenlever, maar niet te dik).
Smeer de knolselder in met wat boter, peper en zout en zet ze op een ovenplaat in het midden van de oven. Laat gedurende 10-12 minuten grillen en draai halverwege de baktijd om.
Was en hak ondertussen de peterselie en zet opzij.
Bak de knolselder, wanneer hij bijna klaar is, verder in de pan. Doe er wat blonde cassonade bij en blus met water.
Verwarm een pan zonder vetstof (op hoog vuur) en bak de ganzenlever aan elke kant gedurende 2 minuten.
Schik de knolselder op een bord, strooi er de platte peterselie over en leg er vervolgens de ganzenlever op. Eindig met wat jus van het bakken en grof zout.
Rösti van aardappel en knolselder
Ingrediënten:
8 Charlotte aardappelen - 1 kleine knolselder (ongeveer hetzelfde gewicht als de aardappelen) - zout - peper - boter
Bereiding:
Schil de aardappelen en de knolselder. Rasp alles en meng met peper en zout.
Laat de boter smelten in een pan en maak kleine hoopjes van het aardappel-knolseldermengsel. Laat bakken en druk de hoopjes plat met behulp van een houten lepel of spatel. Draai de koekjes, van zodra ze bruin worden, om de andere kant te bakken. De koekjes zijn klaar wanneer ze aan de buitenkant nog knapperig zijn en zacht vanbinnen.
Dien goed warm op als bijgerecht.
Puree van knolselder en kastanjepesto
Ingrediënten:
1 knolselder (400 g) - 4 aardappelen (150 g) – enkele knolselderbladeren - 4 kastanjes - olijfolie - 1 soeplepel pijnboompitten - 2-3 stukken schaafsel van Parmezaanse kaas - 2 groentenbouillonblokjes - tijm - 1 sjalot - nootmuskaat – peper en zout
Bereiding:
Was de knolselder, verwijder de wortels en bladeren. Bewaar de stelen en bladeren die nog gegeten kunnen worden. Schil de knolselder en snijd in stukjes.
Schil de aardappelen.
Schil de sjalot, was de tijm en zet opzij.
Kook de knolselder en de aardappelen in de bouillon, samen met een takje tijm, peper, zout en de sjalot. Laat gedurende 20 minuten koken.
Schil ondertussen de kastanjes en laat ze 2-3 minuten koken in kokend water.
Schaaf de Parmezaanse kaas en doe hem samen met 3-4 blaadjes knolselder (of stengels), de pijnboompitten, peper, zout en olijfolie in een mixer. Mix alles tot je de gewenste textuur bekomt. Zet opzij.
Doe de aardappelen en de knolselder, wanneer ze gekookt zijn, in de mixer. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe, evenals wat bouillonvocht. Mix alles. Je kan eventueel wat melk of boter aan de puree toevoegen.
Dien de puree op met de pesto.
Soep van knolselder, kastanjes en platte peterselie
Ingrediënten:
400 g knolselder – 1liter water - 1 grote rode ui - 3 verse kastanjes - 2 groentenbouillonblokjes – platte peterselie - 1 snuifje paprika
Bereiding:
Schil de kastanjes. Schil de ui en de knolselder en snijd in stukjes.
Doe de kastanjes, de ui, de knolselder, de bouillonblokjes en het water in een snelkookpan, sluit het deksel, zet op de groentenstand en laat op hoog vuur koken.
Zet het vuur af van zodra de stoom ontsnapt en laat rusten.
Was ondertussen de peterselie en hak fijn.
Open de pan en zeef de soep.
Dien goed warm op met de platte peterselie en een snuifje paprika.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.