Beter koken door minder weg te gooien
Door Pickx
Deel dit nieuws
Cake met sinaasappelschil
Cake met sinaasappelschil
Voor 4 personen
Ingrediënten
de restjes van 2 geperste sinaasappelen
200 gr rietsuiker of bruine suiker
3 eieren
200 gr bloem
16 gr gist
snuifje zout
200 gr ricotta
boter voor de vorm
bloemsuiker
de schil van een citroen (eventueel)
Bereiding
Was de sinaasappelen alvorens ze te persen en gebruik een zesteur om fijne draadjes van de schil te schaven, die als decoratie zullen gebruikt worden.
Hou de pulp, na het persen van de sinaasappel, bij, evenals de geperste sinaasappelhelften. Snijd de helften in grove stukken en mix ze samen met de pulp en de suiker. Doe deze mengeling in een grote kom en voeg de eieren, de bloem, de gist, het zout en de ricotta toe. Meng tot je een homogeen mengsel bekomt.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6). Vet een cakevorm in en doe het deeg erin. Laat gedurende 40 minuten bakken.
Haal de cake uit de oven, haal hem uit de vorm en zet hem op een schotel. Bestrooi met de bloemsuiker en werk af met de sinaasappelzeste (eventueel ook de citroenzeste).
Broodkorfjes met aspergestengelroomsoep
Broodkorfjes met aspergestengelroomsoep
Voor 4 personen
Ingrediënten
de stengels van een bussel asperges
de groene stengel van 1 lenteui
8 sneden toastbrood
50 gram platte kaas
boter
extra vierge olijfolie
groentebouillon
peper en zout
Bereiding
Was de stengels van de asperges, evenals de groene stengel van de lenteui en snijd ze vervolgens in fijne stukken.
Verwarm in een bakpan een soeplepel boter en een soeplepel olie en bak er de uistengel in. Voeg er de aspergestengels aan toe, kruid met peper en zout en laat gedurende enkele minuten bakken.
Zet enkele stukjes stengel opzij voor de afwerking en voeg vervolgens een pollepel bouillon toe. Laat op een zacht vuur koken tot de bouillon ingekookt is. Zet het vuur af, laat afkoelen en mix alles om een dik romig mengsel te bekomen.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6)
Leg de sneden brood op een snijplank en druk ze plat met behulp van een deegrol. Meng een soeplepel olie met een soeplepel water en smeer dit over het brood.
Schik het brood in beboterde vormpjes zodat het een mandje vormt en doe er vervolgens een lepel platte kaas aan de ene kant, en een lepel aspergeroomsoep aan de andere kant in, zodat je twee verschillende kleuren krijgt. Zet gedurende twintig minuten in de oven.
Laat de broodmandjes afkoelen, haal ze uit de vorm en werk af met de stukjes asperge.
Tapenade van wortel met ui
Tapenade van wortel met ui
Voor 4 personen
Ingrediënten
de schil en uiteinden van 1 kg wortelen
1 ui
een stukje verse gember
3 soeplepels extra vierge olijfolie
2 soeplepels kandijsuiker of bruine suiker
1 koffielepel zout
een snuifje chilipoeder
½ koffielepel kurkumapoeder
een snuifje korianderpoeder
Bereiding
Was de wortelen en schil ze met een dunschiller, snijd vervolgens de uiteinden eraf. Schil de ui en hak in stukjes. Schil en rasp de gember.
Verwarm een soeplepel olie en een soeplepel water in een pan en bak er de ui in. Voeg de wortelschillen en uiteinden, de suiker, het zout en de geraspte gember toe. Laat 15 min koken en laat afkoelen.
Mix alles en voeg er de resterende olijfolie aan toe, terwijl je blijft mixen. Doe alles in een kom en voeg er de kruiden aan toe. Zet dit, samen met wat brood, op tafel.
Deze tapenade is ideaal als aperitief. Als je er grote hoeveelheden van maakt, kan je ze bewaren in steriliseerbokalen.
Broccolimousse met mozzarella en een crumble van brood met amandelen
Broccolimousse met mozzarella en een crumble van brood met amandelen
Voor 4 personen
Ingrediënten
300 gram stengels en blaadjes broccoli
een handvol amandelschilfers
1 of 2 sneetjes brood
1 mozzarella
extra vierge olijfolie
chilipoeder
peper en zout
Bereiding
Was de stengels en de blaadjes van de broccoli. Snijd ze in kleine stukjes en laat ze gedurende 5 minuten stoomkoken.
Maak een crumble. Mix de amandelen, voeg het brood toe en mix opnieuw tot je kruimels bekomt. Bak deze kruimels in een pan met wat olijfolie, peper en zout.
Mix de stengels en de blaadjes van de broccoli tot je een homogeen mengsel bekomt. Doe er, tijdens het mixen, wat olijfolie bij en kruid met peper en zout.
Snijd de mozzarella in kleine stukjes. Verdeel de broccolimousse in vier kleine glaasjes, voeg er vervolgens de mozzarella aan toe en eindig met de crumble. Werk af met een draadje olijfolie en wat chilipoeder.
Chips van pompoenschil en hummus
Chips van pompoenschil en hummus
Voor 4 personen
Ingrediënten
de schillen en zaden van 1 pompoen
1 koffielepel kurkumapoeder
240 gram gekookte kikkererwten
het sap van 1 citroen
1 teentje look
1 koffielepel komijnpoeder
extra vierge olijfolie
peper en zout
Bereiding
De lekkerste schillen zijn die van pompoenen met een zachte, gele schil, maar uiteraard kan je ook andere soorten gebruiken. Was de pompoen zorgvuldig en schil hem.
Verwarm de oven voor op 150° (therm. 5) en laat er de pompoenzaden gedurende 30 minuten in grillen. Haal ze uit hun schaal en zet opzij.
Verhoog de oventemperatuur tot 180° (therm. 6). Snijd de schil van de pompoen in driehoekjes en leg ze op een ovenplaat. Kruid met de olijfolie, de kurkuma, peper en zout. Zet gedurende 20 minuten in de oven.
Bereid ondertussen de hummus. Mix de pompoenzaden (houd er enkele over voor de afwerking), voeg beetje bij beetje 2 soeplepels olijfolie toe en blijf mixen. Doe er de kikkererwten bij, het citroensap, de gehakte look, het komijnpoeder en mix nog eens.
Kijk de kruiding na en verdeel de hummus over vier kleine kommen.
Zet de pompoenchips op tafel en dien op met de hummus, afgewerkt met de pompoenzaden.
Tarte tatin van venkel en gorgonzola
Tarte tatin van venkel en gorgonzola
Voor 4 personen
Ingrediënten
350 gram uitwendige venkelblaadjes
de groene stengels van 1 prei
50 gram boter
100 gram suiker
60 gram gorgonzola
peper en zout
Voor het kruimeldeeg:
100 gram zachte boter
200 gram bloem
een snuifje zout
Bereiding
Bereid het kruimeldeeg door met de handen de boter, de bloem, het zout en 10 cl koud water te bewerken tot een homogeen deeg. Leg het deeg in een vochtige handdoek en laat gedurende 30 minuten rusten in de koelkast.
Was de buitenste blaadjes van de venkel en het groen van de prei. Snijd de prei in kleine stukjes en snijd de venkelblaadjes in lange smalle reepjes.
Gebruik een schotel die zowel in de oven als op de kookplaat gebruikt kan worden. Bak er het groen van de prei in met 25 gram boter. Voeg er de venkel aan toe, kruid met peper en zout en laat enkele minuten bakken.
Zet de venkelblaadjes opzij en doe de suiker in de schotel, samen met 2 à 3 soeplepels water. Laat op middelmatig vuur bakken tot je een lichtbruine karamel bekomt. Haal de schotel van het vuur, voeg de rest van de boter toe en laat smelten.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6).
Leg de venkelblaadjes op de karamel, met de bolle kant naar onder. Verdeel daarover de in stukjes gesneden gorgonzola.
Rol het deeg uit en leg op de venkel. Draai de boordjes naar de binnenkant van de schotel. Zet gedurende 30 minuten in de oven.
Haal de taart uit de vorm en wacht enkele minuten alvorens ze om te draaien op een schotel. Dien op als voorgerecht.
Cupcakes van appelschillen
Cupcakes van appelschillen
Voor 4 personen
Ingrediënten
de schillen van 4 appelen
200 gram kandijsuiker of bruine suiker
200 gram bloem
1 koffielepel gist
1 ei
20 gram boter
5 soeplepels melk
Bereiding
Snijd de schillen in fijne reepjes. Doe ze in een kleine kookpan met een soeplepel water en 70 gram suiker. Laat gedurende enkele minuten koken, tot de suiker begint te karameliseren en haar vervolgens de pan van het vuur.
Meng in een grote kom de bloem, de gist, de suiker, het ei, de boter en beetje bij beetje de melk tot je een homogeen mengsel bekomt.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6).
Vet enkele kleine vormpjes in, vul zevoor tweederde met het deeg en leg er enkele gekarameliseerde schillen op. Zet gedurende 15 minuten in de oven.
Krakertjes van aardappelschil met verse kruidige geitenkaas
Krakertjes van aardappelschil met verse kruidige geitenkaas
Voor 4 personen
Ingrediënten
200 gram aardappelschillen
1 eiwit
200 gram verse geitenkaas
1 koffielepel kurkumapoeder
een snuifje chilipoeder
bieslook
extra vierge olijfolie
zout
Bereiding
Was de aardappelen en schil ze met behulp van een dunschiller. Kook de schillen gedurende 5 minuten in de stoomkoker of in kokend water. Laat uitlekken en droog af.
Verwarm de oven voor op 150° (therm. 5).
Leg de schillen op bakpapier, gebruik een deegrol om ze plat te rollen en smeer ze vervolgens in met losgeklopt eiwit.
Leg het bakpapier nu op een bakplaat en zet gedurende 20 minuten in de oven.
Doe de geitenkaas in een kom en meng met de fijngesneden bieslook, de kurkuma en het chilipoeder. Blijf mengen terwijl je er beetje bij beetje drie soeplepels olijfolie aan toevoegt.
Leg de kruidige geitenkaas op een bord en schik er de aardappelschillen bij.
Velouté van aardappelen en radijsblaadjes
Velouté van aardappelen en radijsblaadjes
Voor 4 personen
Ingrediënten
de blaadjes van 1 bussel radijzen
1 aardappel
de groene blaadjes van 2 lenteuitjes
125 gram natuuryoghurt
groentebouillon
extra vierge olijfolie
peper en zout
sojascheuten (eventueel)
Bereiding
Was de blaadjes van de radijzen, de aardappelen en de groene blaadjes van de lenteuitjes. Snijd de blaadjes van de lenteuitjes in stukjes en snijd de aardappel in stukken zonder hem te schillen.
Doe twee soeplepels olijfolie in een hogedrukpan, samen met de groene blaadjes van de lenteuitjes en laat koken. Voeg de radijsblaadjes en de aardappelen toe en meng. Doe er de groentebouillon bij, sluit de hogedrukpan en laat 15 minuten koken.
Laat de stoom ontsnappen en mix het geheel tot een crème.
Laat nog even op het vuur koken, maar onafgedekt.
Zet het vuur uit en verdeel de soep over kommetjes. Voeg een soeplepel yoghurt toe aan elke kom. Werk af met een draadje olijfolie, zout, peper en eventueel, de sojabonen.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.