Budgetkoken
Door Pickx
Deel dit nieuws
Parmentiergehakt
1 kg aardappelen
600 g gemengd gehakt
2 uien
2 teentjes knoflook
50 g boter
1 eetlepel bloem
1 blik tomatenblokjes (van 400 g)
30 g margarine
1 eierdooier
nootmuskaat
100 g geraspte kaas
peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Pel de uien en snipper fijn. Pel de knoflook.
Smelt de boter in een pan. Voeg de uien toe en stoof glazig.
Voeg het gehakt toe. Pers de knoflook uit boven de pan. Kruid met peper en zout. Bak het gehakt rul in ongeveer 5 minuten.
Strooi de bloem over het gehakt en meng.
Voeg de tomatenblokjes toe. Laat 20 minuten sudderen op een zacht vuur.
Prak de gekookte aardappelen fijn.
Roer de margarine en de eierdooier onder de aardappelpuree. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Schep het gehakt in een ovenschaal.
Bedek het gehakt met een laag aardappelpuree.
Strooi de geraspte kaas over de aardappelpuree.
Zet de ovenschaal nog 20 minuten in de oven tot de schotel mooi gegratineerd is.
Tip
Je kunt aan het gehakt ook nog geblancheerde schijfjes wortel of erwtjes toevoegen.
Gevulde courgette met kip
300 g (basmati)rijst
400 g kipfilet
4 niet te grote courgettes
1 ui
blok emmentaler van 200 g
olijfolie
kipkruiden
boter
Provençaalse kruiden
Peper
Bereiding
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snijd de courgettes in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Pureer het vruchtvlees en laat uitlekken in een zeef. Duw het vocht eruit. Pel de ui en snipper fijn. Snijd de kaas in kleine blokjes. Snijd de kip in kleine blokjes.
Meng de kippenblokjes met 2 eetlepels olijfolie en kipkruiden.
Smelt een klontje boter in een wok of pan. Voeg de ui toe en stoof glazig. Voeg de kippenblokjes toe en roerbak enkele minuten. Neem van het vuur en meng er de courgettepuree en de kaasblokjes onder.
Breng 1,5 dl water aan de kook.
Vul de courgettehelften met het kipmengsel.
Bestrijk een ovenschaal met olijfolie. Kruid met Provençaalse kruiden en peper. Giet het kokende water in de ovenschaal. Meng goed.
Leg de courgettehelften in de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie. Zet 20 minuten in de oven.
Verwijder de aluminiumfolie en zet nog 15 minuten in de oven.
Risotto met pompoen en paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
1 kleine pompoen
1 gele, oranje of rode paprika
750 ml water
6 eetlepels olijfolie
400 g witte rijst
1 groentebouillonblokje
boter
100 g geraspte parmezaan
salieblaadjes (eventueel)
peper
Bereiding
Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui fijn. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Breng het water aan de kook.
Verhit de olie in een brede pan. Voeg de ui toe en laat 5 minuten stoven. Voeg de rijst, de helft van de pompoen en de paprika toe. Pers de knoflook uit boven de pan. Kruid met peper. Roerbak 3 minuten.
Verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan. Giet het kokende water erbij.
Zet een deksel op de pan en laat in ongeveer 20 minuten op een zacht vuur gaar koken.
Smelt een klontje boter in een pan en bak de rest van de pompoenblokjes goudbruin.
Roer de geraspte parmezaan onder de risotto.
Werk eventueel af met enkele kleine salieblaadjes.
Citroentaartjes
boter
1 kant-en-klare taartbodem in kruimeldeeg
3 eierdooiers
70 g suiker
1 dl citroensap (sap van ongeveer
3 citroenen)
50 g boter
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk 4 tarteletvormpjes met boter. Leg ze op het kruimeldeeg en snijd de vormpjes uit. Zorg ervoor dat je een rand van 2 cm voorziet voor de zijkanten. Bekleed de vormpjes met het kruimeldeeg. Prik enkele keren met een vork in de tarteletbodempjes.
Snijd 4 cirkels uit bakpapier die iets groter zijn dan de tarteletvormpjes. Leg de cirkels op de tarteletbodempjes en vul de vormpjes met bakparels (of gedroogde bonen of erwten). Zet 30 minuten in de oven.
Klop de eierdooiers en de suiker op tot ze romig en wit zijn (ongeveer 10 minuten). Roer het citroensap onder het mengsel. Breng het citroenmengsel aan de kook. Zet het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Neem van het vuur en roer er de boter onder. Laat afkoelen. Roer regelmatig zodat er geen vel op komt.
Schep de citroenvulling in de tarteletjes.
Zet enkele uren in de koelkast zodat de citroenvulling kan opstijven.
Budgetkoken
Budgetkoken, Marleen Van Gaver, Standaard Uitgeverij, 9,95 euro
Erwtenstoemp met spekkrullen
2 uien
2 eetlepels boter of margarine
1 kg diepvrieserwtjes
2 dl runderbouillon
1 koffielepel zout
2 koffielepels suiker
2 laurierblaadjes
1 koffielepel gedroogde tijm
4 middelgrote aardappelen
300 g dunne sneetjes ontbijtspek
Bereiding
Neem een grote kookpot.
Pel de uien en snijd ze in kleine stukjes.
Verhit de boter en bak de uien hierin lichtbruin.
Doe dan de diepvrieserwtjes erbij met de runderbouillon, het zout, de suiker, de laurierblaadjes en de tijm. Dek af en laat 20 minuten sudderen.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Neem een pan met antiaanbaklaag en bak hierin het spek tot het mooi opkrult. Leg de pan niet te vol, zodat elk sneetje krokant wordt.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Doe de aardappelen bij de erwtjes. Stamp de aardappelen en de erwtjes redelijk fijn.
Doe de erwtenstoemp op een bord en werk af met de spekkrullen.
Kip met abrikozen en amandelen, Marokkaanse stijl
4 enkele kipfilets
boter
200 g gedroogde abrikozen
1/2 rode paprika
60 g suiker
gemalen kaneel
100 g geschaafde amandelen
zwarte peper en zout
Bereiding
Kruid de kipfilets aan beide kanten met zwarte peper en zout.
Verhit 1 eetlepel boter en bak de kipfilets gaar op middelmatig vuur.
Snijd de abrikozen en paprika in stukjes. Doe ze in een steelpannetje met de suiker, 60 g boter, 1,5 dl water en een snuifje kaneel. Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen.
Rooster de amandelen in een droge antiaanbakpan. Let op dat ze niet aanbranden.
Haal de kipfilets uit de pan en doe de abrikozensaus bij de bakresten samen met een flinke scheut water. Laat heel even doorkoken en roer goed om.
Leg op elk bord een kipfilet.
Overgiet met de abrikozensaus en bestrooi met geroosterde amandelen.
Scotch eggs
5 eieren
1 kg gemengd gehakt
2 eetlepels ketchup
2 eetlepels paneermeel
cayennepeper
peper en zout
Bereiding
Kook 4 eieren hard. Dit duurt ongeveer 8 à 10 minuten. Laat ze eventjes afkoelen en pel ze.
Meng het gehakt met het laatste ei, de ketchup en het paneermeel. Kruid eventueel extra bij met cayennepeper, peper en zout.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen. Rol er ballen van en druk ze plat op het werkvlak met de muis van je hand. Leg er een hardgekookt ei op en vouw dan het gehakt mooi rondom het ei.
Verhit een frituurpan op 170 °C.
Bak hierin de vogelnestjes per twee. Het duurt ongeveer 10 minuten voor het gehakt volledig gebakken is.
Laat de vogelnestjes even uitlekken op een vel keukenpapier.
Snijd ze in tweeën en serveer.
Mokkaparfait
8 eierdooiers
250 g suiker
1/2 kopje sterke koffie
4 eetlepels koffielikeur
6 dl room (minstens 35 % vet)
Cacaopoeder
Bereiding
Klop de eierdooiers met de suiker tot het mengsel wit wordt.
Roer de koffie en de koffielikeur erdoor. Doe de helft van de room erbij. Breng dit mengsel tot tegen het kookpunt aan terwijl je blijft roeren.
Haal van het vuur wanneer het mengsel begint te binden en aan een lepel blijft kleven.
Laat deze custard 1 dag rusten in de koelkast.
Klop de rest van de room stijf en spatel die onder de custard.
Bekleed 6 vormpjes met plasticfolie. Giet de parfait in de vormpjes en zet ongeveer 4 uur in de diepvries.
Ontvorm de parfait en werk af met cacaopoeder.
Lekker met een beetje chocoladesaus.
Lekker koken met een klein budget
Met dit boek op de keukentafel kun je elke dag voor vier personen voor minder dan tien euro een smakelijk hoofdgerecht bereiden en voor minder dan vijf euro een betaalbaar voorgerecht, een lekkere soep of een heerlijk dessert. De recepten zijn makkelijk klaar te maken en vaak zorgen simpele toevoegingen voor een verrassend effect. Elk recept is geïllustreerd en op elke pagina krijg je tips, suggesties en extra informatie.
Lekker koken met een klein budget, Dominique Wynter, Standaard Uitgeverij, 14,95 euro
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.