Originele en klassieke tajines
Door Pickx
Deel dit nieuws
Tajines – Le Creuset
'Tajines', dat is de naam van het derde boekje in de reeks. Of je nu voor zoet of zout gaat, steeds brengt die mooie Noord-Afrikaanse tajine - en uiteraard de maaltijden die je erin bereidt - je in een zekere vakantiestemming.
In dit boek staan 33 schitterende recepten, van klassiek tot hedendaags!
Lam met gedroogde pruimen, amandelen en honing
Duur: 20 minuten + 2u30
Benodigdheden:
Tajine met een doorsnede van 27 cm
1,2 kg lamsbout of –schouder, in 12 stukken gesneden
50 gram gepelde amandelen
2 grote uien
1 teentje knoflook
olijfolie
½ theelepel saffraanpoeder
1 theelepel gemberpoeder
2 kaneelstokjes
300 gram gedroogde pruimen zonder pit
2 eetlepels honing
½ theelepel kaneel
20 gram boter
geroosterd sesamzaad
versgemalen zwarte peper
zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210°C.
Rooster de amandelen goudbruin op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven; laat ze niet verbranden. Zet ze opzij. Schakel de oven terug naar 175°C.
Snijd de uien fijn. Wrijf de knoflook tot puree.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een tajine op halfhoog vuur. Bak de stukken lamsvlees in porties rondom mooi bruin. Zet ze opzij.
Doe nu weer 1 eetlepel olijfolie in de tajine, voeg de uien toe en smoor ze tot ze licht zijn gekleurd. Doe de knoflook erbij en draai het vuur laag.
Schik de stukken lamsvlees in de tajine. Bestrooi ze met saffraanpoeder en gemberpoeder en leg de kaneelstokjes erbij.
Voeg zout en peper naar smaak toe, gevolgd door 250 ml water en roer alles rustig door elkaar. Sluit de tajine en breng de inhoud op laag vuur aan de kook.
Zet de tajine 2 ½ uur in de oven en schep de inhoud af en toe om. Voeg zo nodig nog eens water toe. Doe de geroosterde amandelen 10 minuten voor het einde van de bereiding in de tajine.
Doe de gedroogde pruimen in een pan met 1 kleine opscheplepel stoofvocht van de tajine en 100 ml water, honing, kaneel en boter. Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer alles door elkaar en kook de pruimen 10 minuten op laag vuur.
Verdeel de pruimen rondom het vlees en bestrooi met het sesamzaad. Serveer het gerecht direct uit de tajine.
Gamba's en chermoula
Duur: 20 minuten + 15 minuten
Benodigdheden:
Tajine met een doorsnede van 27 cm
500 gram gamba’s
2 teentjes knoflook
1 klein bosje bladpeterselie
1 bosje koriander
1 eetlepel mild paprikapoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen komijnzaad
½ theelepel cayennepeper of harissa
sap van 1 citroen
2 eetlepels olijfolie
¼ theelepel grof zeezout
Bereiding:
Maak eerst de chermoula: wrijf de knoflook met het zout in een vijzel met een stamper fijn.
Snijd de peterselie en koriander fijn. Doe de fijngewreven knoflook in een schaal met peterselie, koriander, paprikapoeder, gemberpoeder, gemalen komijnzaad, cayennepeper, citroensap, olijfolie en 2 eetlepels water. Meng alles goed. Het moet een dikvloeibare saus zijn, zoals pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe.
Pel de gamba’s op het staartje na. Kerf ze aan de rugkant iets in en verwijder het donkere darmkanaal. Spoel de gamba’s af en dep ze in keukenpapier droog.
Schep de gamba’s door de chermoula. Schep alles in een tajine, zet het deksel erop en stoof de tajine 15 minuten op zeer laag vuur.
Oerwortel met ras el hanout
Duur: 15 minuten + 50 minuten
Benodigdheden:
Tajine met een doorsnede van 31 cm
1kg oerwortelen (een mix van paarse, gele en witte wortelen)
2 teentjes knoflook
1 ½ theelepel ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
1 mespunt gemalen piment
50 gram krenten
2 laurierblaadjes
sap van 1 citroen
½ bosje bladpeterselie
½ bosje koriander
50 gram pijnboompitten
olijfolie
zout
Bereiding:
Schil de wortelen. Snijd ze over de lengte doormidden en snijd elk stuk in 4 schuine stukjes. Pel de knoflook.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een tajine en doe er wortel, hele teentjes knoflook, ras en hanout, piment, krenten, laurierblaadjes en 200 ml water in. Roer alles door elkaar, zet het deksel op de tajine en stoof de wortelen op heel laag vuur in 50 minuten gaar.
Haal de knoflook uit de tajine. Wrijf ze in een vijzel fijn en roer er het citroensap en 1 eetlepel olijfolie door.
Snijd de peterselie en koriander fijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur.
Schud de nog warme wortelen in een schaal met de peterselie, koriander, geroosterde pijnboompitten en de knoflook-citroensaus. Schep alles losjes door elkaar.
Roze grapefruit en amandelen met oranjebloesemwater
Duur: 15 minuten + 30 minuten
Benodigdheden:
Tajine met een doorsnede van 27 cm
3 roze grapefruits
2 eieren
100 gram rietsuiker
150 gram fijngemalen amandelschaafsel
200 ml slagroom
1 eetlepel oranjebloesemwater
½ vanillestokje
zwarte peper
boter
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een tajine in met boter.
Snijd aan beide kanten een kapje van de grapefruits af en snijd dan de schillen rondom tot op het vruchtvlees af. Snijd met een scherp mes de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit. Leg de grapefruitspartjes in waaiervorm in de tajine.
Klop in een mengkom de eieren met de rietsuiker tot een bleke, luchtige massa. Spatel het amandelschaafsel, de slagroom en het oranjebloesemwater door de eimassa. Snijd het halve vanillestokje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Schep ze door de eimassa. Maal er wat peper boven.
Giet het eimengsel over de grapefruitpartjes. Sluit de tajine en zet hem 30 minuten in de oven.
Haal het dekstel van de tajine, strooi een beetje rietsuiker over de inhoud en laat de suiker onder een hete grill licht kleuren.
Eet dit dessert warm of koud.
Tajine van duif met honing
Duur: 30 minuten
Benodigdheden:
4 boerenduiven, klaar om te koken
4 kleine venkelknollen
2 teentjes knoflook
1 ui
1 eetlepel honing
1 citroen
1 theelepel anijszaad
1 snufje saffraan
2 eetlepels olijfolie
Versgemalen zout en peper
Bereiding:
Snijd de basis van de venkel en de uiteinden van de stengels af. Snijd de bollen in 4 en snijd de kleine stelen in grove plakken.
Vul de duiven met peper en de helft van het anijszaad en wrijf de buitenkant er ook mee in.
Laat ze in de tajine aan alle kanten bruin worden in boter en olie. Haal ze uit de tajine.
Fruit nu in dezelfde tajine de geplette knoflook, de gehakte ui en de venkel, zonder deze te laten kleuren.
Voeg de honing, de saffraan, de rest van het anijszaad en het citroensap toe.
Doe de duiven er weer bij. Vul de tajine voor de helft met warm water, dek af en laat gedurende 30 minuten sudderen.
Haal de duiven uit de tajine, snijd ze in 4 met een wildschaar.
Plaats ze in een schaal samen met de groenten en dien op.
Meer tajinerecepten op www.lecreuset.be
Tajine van rundvlees
Duur: 35 minuten + 1u15
Benodigdheden:
5 eetlepels olijfolie
4 uien, fijngehakt
800 g runderstoofvlees, in grote stukkengesneden
3 aardappels
3 wortels, in kleine schijfjes gesneden
2 tomaten, in kleine stukjes gesneden
Peterselie
2 teentjes knoflook
¼ gladgestreken theelepel chilipoeder
½ gladgestreken theelepel paprikapoeder
Saffraan
1 gladgestreken theelepel kurkumapoeder
1 gladgestreken theelepel gemberpoeder
250 ml water
Bereiding:
Verhit de olijfolie in de tajine en fruit 3 fijngehakte uien.
Schroei de stukken vlees dicht en voeg de laatste fijngehakte ui toe. Voeg zout en peper toe.
Leng de kruiden (chilipoeder, paprikapoeder, saffraan, kurkumapoeder en gemberpoeder) aan met 250 ml water. Giet de helft in de tajine en bewaar de rest.
Schik de groenten in piramidevorm.
Snijd de aardappels in 4 en plaats ze rond het vlees dat in het midden van de tajine ligt.
Plaats boven op de piramide de wortels en de tomaten.
Besprenkel met de resterende kruiden aangelengd met water en voeg de gehakte peterselie en knoflook toe.
Dek af en laat 1uur en een kwartier sudderen, terwijl u regelmatig een klein beetje water toevoegt om het gerecht mals te houden.
Meer tajinerecepten op www.lecreuset.be
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.