Lekker gegratineerd
Door Pickx
Deel dit nieuws
Recept 1 - Witloofgratin met bruin bier & Bouquet des Moines
Ingrediënten:
1 kg witloof - 450 g gehakt - Bouquet des Moines kaas - bruin Carlsbergbier (Dark lager) - 1 ui - 2 teentjes knoflook - olijfolie - peper & zout
Bereiding:
Snijd de onderkant van het witloof en haal de blaadjes eraf. Kook ze in water met 1 teentje knoflook, peper en zout.
Hak ondertussen de ui, kuis de knoflook en bak vervolgens in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en de (gewassen en gesneden) peterselie en laat even bakken. Maak vochtig met wat bier en laat inkoken. Voeg het witloof toe en houd nog enkele minuten warm.
Doe alles in een schotel en bedek met de Bouquet des Moines kaas.
Zet in de oven en laat gratineren op 180° C.
Dien goed warm op met gebakken aardappelen.
___
Foto's & recepten door Delphine H - ©
Recept 2 – Pastagratin met champignons, chorizo & tomaten
Ingrediënten:
350 g penne - 15 Limburgse grotchampignons (bij Colruyt) - 6 tomaten - 20 fijne sneetjes chorizo - 1 teentje knoflook – platte peterselie - olijfolie - mozzarella – peper en zout
Bereiding:
Kook de pasta in gezouten water.
Borstel ondertussen de champignons en snijd ze in schijfjes.
Kuis de knoflook, was en snijd de peterselie.
Bak de knoflook in wat olijfolie en voeg de champignons toe. Doe vervolgens de gesneden en ontpitte tomaten erbij. Laat bakken.
Snijd ondertussen de chorizo en voeg hem toe aan de bereiding.
Doe de penne in een schotel, doe de saus erbij en eindig met de mozzarella.
Laat gratineren in de oven op 180° C.
Recept 3 - Butternutgratin met geitenkaas
Ingrediënten:
1 butternutpompoen van gemiddelde grootte - 2 uien – platte peterselie – tijm - olijfolie – nootmuskaat – verse geitenkaas – peper en zout
Bereiding:
Snijd de pompoen en schil hem. Snijd vervolgens in blokjes.
Pel de ui en hak hem.
Bak de ui in wat olijfolie tot hij licht begint te kleuren. Doe er vervolgens de pompoen, peper, zout, tijm en nootmuskaat bij. Laat gedurende 15 minuten bakken, maar roer regelmatig.
Meng ondertussen de verse geitenkaas met wat olijfolie, peper, zout en de gesneden platte peterselie.
Doe de pompoen in een schotel en bedek met de gemengde geitenkaas.
Zet gedurende 15 minuten in de oven op 180° C.
Dien goed warm op als bijgerecht.
Recept 4 - Crumble van prei en amandelen
Ingrediënten:
3 preien - 2 soeplepels gepelde amandelen - 4 soeplepels geraspte Parmezaanse kaas - 4 soeplepels bloem - boter – Espelettepeper en zout
Bereiding:
Snijd de preien in staafjes en was ze.
Laat ze enkele minuten bakken in wat boter met zout en Espelettepeper.
Meng ondertussen de Parmezaanse kaas, de bloem en 2 soeplepels boter tot je een deeg bekomt.
Doe de prei in een schotel en voeg de amandelen toe. Bedek met de Parmezaanse kaas, de bloem en boter.
Zet gedurende 15 à 20 minuten in de oven op 180° C.
Goed warm opdienen als bijgerecht.
Recept 5 – Tartiflette met Hervekaas
Ingrediënten:
8 aardappelen - 1 Hervekaas met Peket (jenever) - 6 fijne sneetjes pancetta - 2 uien – peper en zout
Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in fijne plakjes.
Doe de aardappelen en de uien in 4 kleine ovenschoteltjes. Kruid met peper en zout.
Leg nu een laagje kaas en vervolgens opnieuw aardappelen en uien. Eindig met kaas en de pancetta.
Zet gedurende 15 à 20 minuten in de oven op 180°C.
Recept 6 – Spinaziegratin met Fourme d'Ambertkaas
Ingrediënten:
350 g spinazie - 1 rode ui - 8-10 aardappelen - Fourme d'Ambertkaas - pijnboompitten - 1 teentje knoflook - paprika - olijfolie – peper en zout
Bereiding:
Was de spinazie. Kuis de knoflook. Snijd en hak de rode ui. Verpletter de pijnboompitten.
Verwarm wat olijfolie in een hoge kookpan, voeg er de look en de ui aan toe en laat zachtjes bakken. Doe er vervolgens de spinazie, peper, zout en paprika bij en laat bakken. Doe de pijnboompitten er als laatste bij.
Schil de aardappelen en snijd ze in fijne plakjes.
Doe olijfolie in een schotel en leg de aardappelschijfjes erin. Bedek met de spinazie (laat het vocht erbij, dit is nodig om de aardappelen te koken) en eindig met de Fourme d'Ambertkaas.
Doe een stuk aluminiumfolie over de schotel waarin je gaatjes hebt gemaakt en zet gedurende 25 minuten in de oven. Haal de aluminiumfolie eraf en laat nog 15 à 20 minuten koken (totale kooktijd van de aardappelen).
Dien goed warm op als bijgerecht.
Recept 7 – Gratin van witte bonen in tomatensaus
Ingrediënten:
300 g droge witte bonen - 10 tomaten - 1 kruidenbuiltje – Italiaanse ham – paneermeel - kalfsfond - tijm - 1 teentje knoflook - 2 sjalotten - een beetje witte wijn - olijfolie - peper en zout
Bereiding:
Laat de witte bonen gedurende anderhalf uur in koud water weken. Doe ze vervolgens in een kookpot die voor de helft gevuld is met water en de andere helft met kalfsfond en het kruidenbuiltje en breng aan de kook.
Laat de bonen anderhalf uur koken. Na een uur koken kan je de tomaten beginnen snijden en ontpitten. Kuis de knoflook en de sjalotten en doe alles in een pan met olijfolie. Voeg de witte wijn toe en laat inkoken. Voeg de tomaten, tijm, zout en peper toe en laat gedurende 20 minuten koken. Mix, nadat alles gekookt is, de tomaten en doe er kookvocht van de bonen bij.
Meng de bonen en de tomatensaus en laat gedurende 10 minuutjes op een zacht vuur pruttelen.
Doe alles in een schotel, bedek met de Italiaanse ham en eindig met het paneermeel.
Zet gedurende 20 minuten in de oven op 180°C. Goed warm opdienen.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.