New York: wat mag je niet missen in The Big Apple?

Nieuws | Het is de droom van velen: een reis naar The Big Apple.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is de droom van velen: een reis naar The Big Apple. In New York is zoveel te zien, te doen, te ontdekken en te herkennen van tv dat je je reis beter zorgvuldig plant. Op de Empire State Building van het uitzicht genieten, het Vrijheidsbeeld bezoeken of een wandelingetje door Central Park: ontdek hier wat je zeker moet doen in New York!

Central Park

Het is waarschijnlijk het bekendste park ter wereld: Central Park. 344 hectare groot en de groene long bij uitstek van NYC dus. In het park liggen verschillende meren, wandelpaden, twee ijsschaatsbanen, een roeivijver, ligweiden en speeltuinen. New Yorkers komen er joggen, inline skaten of gewoon op het gras liggen.

Brooklyn Bridge

Eén van de oudste hangbruggen in de U.S.A., maar vooral de beste plek om de skyline van Manhattan te bewonderen: jawel, we hebben het over Brooklyn Bridge. Deze beroemde brug dateert van 1883 en is twee kilometer lang. Er zijn twee niveaus: onderaan rijden de auto’s, de bovenste verdieping is voorbehouden aan voetgangers en fietsers.

Rockafeller Center

Vlakbij 5th Avenue, in Midtown Manhattan, ligt het Rockafeller Center, een wereldberoemd gebouw waarin onder andere de studio’s van tv-zender NBC huizen. Het complex is beschermd als monument. Je kan er ook Radio City Music Hall vinden, de grootste theaterzaal in de U.S.A.

Bronx Zoo

Wie al onder de indruk is van de zoo van Antwerpen moet zeker eens de Bronx Zoo binnenstappen – als je dan toch in New York bent – waar meer dan 4000 dieren rondlopen. De dierentuin beslaat 107 hectare. De verschillende delen van de zoo hebben tot de verbeelding sprekende namen als Lion’s Island, World of Birds en Wild Asia.

Empire State Building

De Empire State Building is het hoogste gebouw van NYC. Hier kan je op 320 meter hoogte genieten van een schitterend uitzicht onder de glazen koepel of op de "open air promenade". Verder zijn er binnen het gebouw nog twee sushibars, een aantal cafés en een toeristenwinkeltje. "The New York Skyride" is een simulatie-helikoptervlucht.

Ground Zero

Jarenlang was de plek waarop vroeger de Twin Towers stonden niet toegankelijk, maar in de loop van 2011 mag je het National September 11 Memorial bezoeken: een plein van 6 hectare met bomen en watervallen waar je alle namen van de slachtoffers kan terugvinden. De site is ’s avonds verlicht en in 2012 komt er ook nog een museum bij. Zeker te bezoeken dus.

Grand Central

Het belangrijkste station van New York is het indrukwekkende Grand Central, met maar liefst 44 perrons en 67 sporen op 2 niveaus. Het station werd gebouwd in 1871 in Jugendstil-stijl en werd in de jaren ’90 compleet gerestaureerd.  Per dag wandelen zo’n 575 000 mensen door het gebouw. Vanuit Grand Central terminal kan je met de trein dan ook alle richtingen uit. Onder het station ligt een heel scala aan restaurants en pubs.

Het Vrijheidsbeeld

Niet te missen: “The Statue of Liberty” ofte het Vrijheidsbeeld. Het icoon van New York, dat geschonken werd door de Fransen als presentje voor de honderdste verjaardag van de U.S.A. Het staat op Liberty Island en je kan er naartoe met de boot op voorwaarde dat je je biljet ruim van tevoren reserveert. Interessant om weten: er bestaan een aantal kopieën van het origineel, onder andere eentje in Parijs dichtbij de Eiffeltoren, in een aantal andere Franse steden, namelijk Colmar, Lunel en Poitiers, in Las Vegas én een Legoversie in Legoland, Billund, Denemarken.

Wall Street

Wall Street, nooit van gehoord? Dan kom je wellicht van een andere planeet. De gevel van de New York Stock Exchange is getooid met een enorme Amerikaanse vlag. Wall Street is een voetgangerszone geworden die evenveel in trek is bij toeristen als bij beursgoeroes.

Times Square

Times Square is genoemd naar de krant New York Times, al is die ondertussen verhuisd. Toch blijft het een spectaculaire plek én het culturele centrum van NYC. In de jaren ’80 lag de buurt er nog vervallen bij maar de lokale overheid en enkele ondernemers zorgden voor een ingrijpende renovatie. Het meest opvallend zijn de enorme billboards –  het zijn er meer dan 50 – die rond het plein hangen. Times Square is ook bekend om de jaarlijkse eindejaarshappening: duizenden mensen wachten dan op en enorme glazen bal die naar beneden komt om het nieuwe jaar in te luiden.

Broadway

Vlakbij Times Square ligt de theaterwijk Broadway, waar je musicals en theatervoorstellingen kan gaan bekijken. Wie het meer voor kleinere voorstellingen heeft kan ook elders in Manhattan heel wat theaters vinden: de New Yorkers noemen dat Off-Broadway of Off-off-Broadway.

Shopping

Voor veel mensen is New York hét shopmekka. Goedkoop om te winkelen is het er echter allesbehalve. Maar het is wel een belevenis. De bekendste warenhuizen zijn Bloomingdale’s en Macy’s, en er zijn een pak kledingwinkels natuurlijk. Outlet Shops zijn iets goedkoper: die verkopen vaak kleding uit het vorige seizoen.

Kies je gids

Om New York te doorkruisen kan je een “Hop on-Hop Off-bus” nemen, maar dat is redelijk prijzig. Je laten rondleiden door een échte New Yorker is heel wat origineler. Da’s nog gratis ook, want Big Apple Greeters – zo noemen ze die gidsen – mogen geen geld aannemen. Geef via internet aan wat je wil zien en welke taal je spreekt, en je krijgt een Big Apple Greeter toegewezen.
http://www.bigapplegreeter.org/

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top