10 productiewagens die te gek voor woorden zijn

Nieuws | 10 productiewagens die te gek voor woorden zijn

Door

Deel dit nieuws

Kijk eens naar de Volkswagen Kever, de 2CV van Citroën, een Ford Focus of een Mini Cooper S. Je hoeft geen Nostradamus te zijn om vooraf te weten dat ze het goed gaan doen in de toonzaal. Dat is in de volgende gevallen wel anders. Echt, waar zaten de ontwerpers met hun gedachten? De BMW Isetta is er zo eentje. De meest atypische BMW ooit is duidelijk afgeleid van Italiaanse microwagens, gekruist met een vroegere Messerschmitt KR175. Duitsers en Italianen die samenwerken, kan niet goed komen, denken we dan. En toch: de Isetta werd een dikke hit met meer dan 160.000 verkochte exemplaren.

Revolutionaire racewagen

De Lancia Stratos, een kind van de jaren zeventig, is uitsluitend gemaakt voor de racerij. Het bewijs? Lancia bestelde welgeteld 500 motorblokken bij Ferrari, precies genoeg om toegelaten te worden in de Groep 4 raceklasse. De rest was minder van tel, behalve dat hij aerodynamisch moest zijn en razendsnel. Deze kar is gemaakt om steeds vooruit te rijden, getuige het belabberde zicht door de achterruit.

Contradictio

De DeLorean DMC-12 heeft zijn cultstatus enkel en alleen aan de Back To The Futur-films te danken. En ja, hij ziet er best cool uit. Maar tegelijkertijd zorgt de combinatie van een roestvrij stalen carrosserie met een veel te zwak motorblok voor een wagen die de investering niet waard is. Aan de andere kant: vleugeldeuren!

Catastrofe

Sluit even je ogen en denk kort aan een Aston Martin. Wedden dat de Aston Martin Lagonda niet je eerste gedachte was? Van deze boot van een wagen zijn er 645 gebouwd, en misschien maar goed dat het er niet meer zijn geworden. Hoewel hij rijkelijk bekleed werd met leder en als een van de eerste auto's ooit een digitaal instrumentenpaneel kreeg, werd hij alles behalve met open armen ontvangen. Of wat denk je van dit oordeel van Time Magazine? "Dit is een mechanische catastrofe met electronica die best indrukwekkend zou zijn... als hij ooit gewerkt had."

Geld niet waard

De Tango T600 is niet om aan te zien. Punt andere lijn. Deze wagen is smaller dan een Honda Gold Wing motorfiets, maar je betaalt er wel 65.000 euro voor. Deze lilliputter haalt de 0 tot 100 in amper 4 seconden, vooral omdat hij volledig elektrisch aangedreven wordt. Maar geef toe, dan wurmen we ons nog liever in een Peel.

Tweede stuur?

De Zunndapp Janus, klinkt niet bepaald sexy. Dit model uit 1958 moet zowat de enige tweezitter ter wereld zijn met deuren vooraan en achteraan, terwijl de motor tussen de twee inzittenden geprangd ligt. Symmetrie alom, dat wel. Alleen een tweede stuur ontbreekt nog.

Over het hoofd zien

De Peel P50 dook hier eerder al eens op, natuurlijk moeten we hem mee opnemen in de lijst! De kleinste productiewagen ter wereld is amper 137 centimeter lang en 104 centimeter breed, waardoor er net genoeg plaats is voor één magere mens en zijn aktetas. Vergeet nooit dat de P50 niet achteruit kan rijden. Uitstappen, naar de juiste richting wijzen, weer instappen en verder tuffen, meer kan je niet doen.

Wegracer

Natuurlijk beseffen we dat je als producent van een supercar moet opvallen. De concurrentie is gigantisch, zelfs als je Donkervoort bent. Maar om nu uit te pakken met zo'n onding als deze Donkervoort GT, mét hard top? Daar gaat je zorgvuldig opgebouwde imago. Volgens Donkervoort is dit "de auto waarmee u over de weg naar het circuit rijdt om deel te nemen aan de race en na afloop weer mee naar huis rijdt; de gewonnen beker achterin".

Serieuze opzet

De Nissan Pivo is nog steeds een concept, maar het feit dat het merk al aan de derde generatie Pivo toe is, bewijst dat het menens is. Binnenkort rijden we allemaal rond in een gigantische ronddraaiende strandbal die op afstand bediend kan worden met een smartphone, let maar op.

Badeend

China is soms het noorden kwijt. Het bedrijf Li Shi Guang Ming commercialiseert er de Tang Hua, vrij vertaald 'het liedjesboek'. Deze knalgele rijdende elektrische badeend vervoert 2 personen aan een topsnelheid van – hou je vast – 40 per uur. Wie kan daar aan weerstaan?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top