Mosselen à volonté!
Door Pickx
Deel dit nieuws
Gemarineerde mosselen
Bereiding: 15 minuten
Marineren: 30 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 150 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 2 citroenen
• 4 el olijfolie extra vierge
• 1 rode peper, zonder zaadlijsten in fijne ringetjes
• 2 tenen knoflook, in plakjes
• 2 el verse kruiden, bijv. peterselie, dille en/of kervel, fijngehakt
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp.
Boen 1 citroen schoon. Rasp de gele schil eraf en pers de citroen uit. Klop in een kommetje een marinade van het citroensap, de rasp en de olijfolie. Schep er de rode peper, de knoflook en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de mosselen door de marinade en marineer minimaal 30 min.
Verdeel de mosselen over schaaltjes of glazen. Snijd de laatste citroen in kleine partjes of schijfjes en serveer bij de gemarineerde mosselen. Geef er cocktailprikkertjes bij. Lekker met een glas (wit)bier.
Tip
Serveer op een feestje naast olijven en nootjes ook eens gemarineerde mosselen: makkelijk én stijlvol!
Gazpacho met mosselen
Bereiding: 20 minuten
Wachttijd: 2 uur
Ingrediënten
• 1 komkommer
• 1/2 rode paprika
• 1 sjalot
• 2 tenen knoflook
• 1 blik gepelde tomaten (400 g)
• 250 ml groentebouillon, koud
• 12-18 gekookte mosselen (uit de schelp)
• keukenmachine of staafmixer
Bereiding
Houd van de komkommer, de paprika en de sjalot een stukje apart voor de garnering. Schil de rest van de komkommer. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een theelepeltje de zaden eruit.
Doe de komkommer met de rest van de groenten, de knoflook en het blik tomaten in de keukenmachine of een grote maatbeker. Pureer de groenten in de keukenmachine of met de staafmixer glad.
Voeg de bouillon toe en pureer nog 10 sec. Breng de gazpacho goed op smaak met zout en peper.
Zet de gazpacho minimaal 2 uur (liever nog 1 nacht) in de koelkast zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Snijd intussen de apart gehouden groenten in piepkleine blokjes.
Schenk de koude gazpacho in kleine (wijn)glazen en garneer met de mosselen en de blokjes groenten.
Mosselsoepje
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten
• 50 g roomboter
• 1 sjalot, fijngesnipperd
• 2 cm rode peper, fijngehakt
• 1/2 tl kerriepoeder
• 50 g bloem
• 1 l mosselvocht (zie tip), op kamertemperatuur en gezeefd
• 100 ml witte wijn
• 75 ml slagroom
• restje mosselen, bijv. 100-200 g
• 4 takjes dille, grof gehakt
Bereiding
Smelt in een (soep)pan de boter. Fruit de sjalot met de rode peper. Voeg de kerriepoeder en de bloem toe en bak 1 min. zonder te kleuren.
Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht toe. Klop tot een gladde, gebonden soep.
Voeg de wijn, de slagroom en de mosselen toe en verwarm de soep nog 2-3 min. Breng op smaak met zout en peper.
Schep het mosselsoepje in 4 diepe borden en maak af met de dille.
Tip
Mosselkookvocht kun je, net als (een restje) gekookte mosselen, prima in de diepvries bewaren.
Mosselcocktail
Bereiding: 30 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 150 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 6 kwarteleitjes
• 1 stengel bleekselderij
• 1 friszoete handappel, bijv. elstar
• 25 g botersla
• 1 rode ui, fijngesnipperd
• 125 ml crème fraîche
• 1 el citroenmayonaise
• 1/2 tl kerriepoeder
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen met deksel 6-8 min., of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp.
Kook de kwarteleitjes in 4 min. hard. Pel en halveer de eitjes. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd in boogjes. Snijd de appel in dunne schijfjes.
Verdeel de botersla met de mosselen, de bleekselderij, de ui en de appel over 6 coupes of (wijn)glazen. Meng voor de dressing de crème fraîche met de mayonaise, de kerriepoeder en zout en peper naar smaak. Schep in elk glas een flinke lepel dressing.
Maak de cocktails af met de kwarteleitjes.
Variatietip
De appel geeft de cocktail een fris accent. Liever vol en romig? Vervang de appel voor rijpe avocado.
Feestje?
Bereid de cocktail voor en schep de kerriedressing pas vlak voor serveren in de glazen. Besprenkel de appel met citroen- of limoensap zodat het vruchtvlees fris blijft.
Mosselkroketten
Voorbereiding: 1,5 uur
Wachten: 4-5 uur
Bereiding: 15 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 200 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 6 blaadjes witte gelatine
• 75 g roomboter
• 100 g bloem + extra
• 2 el slagroom
• 2 takjes peterselie, fijngehakt
• 3 eieren
• 250 g paneermeel
• olie, om te frituren
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met 150 ml wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Zeef het mosselvocht en meet 300 ml af.
Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zachtjes. Voeg het afgemeten mosselvocht scheutje voor scheutje en al kloppende met een garde toe. Klop tot een gladde ragout. Voeg de resterende 50 ml wijn en de slagroom toe.
Neem de pan van het vuur. Los de goed uitgeknepen gelatine op in de warme ragout. Schep de mosselen, de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor. Strijk de mosselragout uit in diep bord en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht mag ook.
Snijd de ragout in 12 gelijke stukken. Rol er met vochtige handen mooie kroketten.
Strooi een dikke laag bloem op een bord. Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een derde bord. Rol de kroketten een voor een door de bloem en haal ze door het ei en het paneermeel. Haal ze nog eens door het ei en het paneermeel. Leg de mosselkroketten tot gebruik in de diepvries; vries ze minstens 30 min. in de diepvries aan.
Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC en bak de kroketten in 4-5 min. goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Lekker met brood, mosterdmayonaise en een partje citroen.
Tip
Je vrienden verrassen en toch geen werk aan de lunch? Maak de mosselkroketten op
een rustig moment en bewaar ze tot gebruik in de diepvries.
Mosselgratin met tijm
Bereiding: 20 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 1 prei, in ringen
• 150 ml witte wijn
• 1 grote beker crème fraîche (200 g)
• 3 el geraspte parmezaanse kaas
• rasp van 1 citroen
• 1 el tijmblaadjes
• 1 pak grof zeezout (500 g)
• bakplaat
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de prei met de wijn in een hoge pan. Leg er de mosselen op. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen met deksel 6-8 min., of tot alle schelpen open staan.
Verwarm intussen de oven voor tot 220 ºC. Roer de crème fraîche los. Meng er de kaas, de citroenrasp, de tijm en zout en peper naar smaak door.
Schep de mosselen uit de pan. Verwijder 1 schelphelft en maak de mosselen los van de schelp. Leg ze terug in de schelp.
Strooi een laag zeezout op de bakplaat. Leg de schelpen in het zout. Schep op elke mossel een lepeltje room. Gratineer de mosselen 10-12 min. in de voorverwarmde oven. Serveer ze warm.
Tip
Vervang voor een extra romige smaak de crème fraîche door mascarpone.
Mosselpotje met brood
Bereiding: 30 minuten
Oven: 20 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 150 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 25 g boter
• 25 g bloem
• 75 ml witte wijn
• 1 tl fijne mosterd
• 1 el fijne kruiden, bijv. dragon of bieslook, fijngehakt
• 3 el crème fraîche
• 1 ei, losgeklopt
• 2 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
• 1 klein stokbrood
• 2 ovenvaste schaaltjes of (soep)kommen
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Meet 250 ml mosselvocht af en schenk door een zeef. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zonder te kleuren.
Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht erbij.
Voeg ook de wijn toe en klop tot een gladde, gebonden saus.
Roer de mosterd en de kruiden door de crème fraîche. Schep de kruidenroom en de mosselen door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de mosselragout in 2 ovenschaaltjes. Bestrijk de rand dun met ei. Leg er een
deegplakje - snijd desgewenst bij tot een rondje - op en druk licht aan. Bestrijk
de deegdeksels dun met ei.
Bak de mosselpotjes in de voorverwarmde oven in 20 min. goudbruin en krokant. Serveer met het stokbrood.
Tip
Deze mosselpotjes zijn ideaal voor een lunch met vrienden: maak de mosselragout 1-2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de ragout weer op laag vuur.
Mosselen met witbier
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten
• 4 kg mosselen
• 2 venkelknollen
• 50 g roomboter
• 2 preien, in ringen
• 1 flesje witbier (300 ml), bijv. Wieckse Witte
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
Snijd de venkel in reepjes, houd het venkelgroen apart.
Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de prei en de venkel 2 min. Schenk het bier in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
Serveer de mosselen in het kookvocht en strooi er de apart gehouden topjes venkelgroen over.
Tip
Lekker met dikke frieten en mayonaise.
Mosselcurry met geurige rijst
Bereiding: 30 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 300 g basmatirijst
• 2 el zonnebloemolie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 el milde Indiase currypasta (pot)
• 1 paksoi, in repen
• 200 g sugar snaps
• 1 pakje romige kokosmelk (200 ml)
• 2 naanbroden koriander en knoflook, in repen
• 1/2 bosje koriander
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen.
Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de ui. Schep de currypasta erdoor. Voeg de paksoi en sugar snaps toe en bak 2 min.
Schenk de kokosmelk in de pan. Leg de mosselen op de groenten. Stoof de mosselen 8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Rooster intussen de repen naan in de broodrooster.
Bestrooi de mosselcurry met de koriander. Serveer met de rijst en de naan.
Tip
Bewaar de rest van de currypasta in de koelkast. Currypasta is ook een heerlijke
smaakmaker in soepen, sauzen en roerbakgerechten met mosselen.
Zeeuwse mosselpan met spek
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten
• 4 kg mosselen
• 50 g roomboter
• 100 g ontbijtspek, in repen
• 1 ui, in ringen
• 1 prei, in ringen
• 1 wortel, in plakjes
• 1/2 knolselderij, in blokjes
• 1 bosje bladselderij
• 200 ml (Zeeuwse) witte wijn
• 1 stokbrood
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de spekrepen uit. Voeg de groenten en de
bladselderij toe en bak 2 min. mee.
Schenk de wijn in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
Serveer de mosselen in het kookvocht met het stokbrood. Lekker met mosselsaus (zie tip).
Tip
Roer voor de klassieke mosselsaus 1 el fijne mosterd door 4-5 el mayonaise. Verdun
de saus desgewenst met 1 à 2 el witte wijn.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.