De HBO-serie ‘Westworld’: niet zomaar een simpele herinterpretatie van de film

Series |

Op Streamz kan je je laten meevoeren in de intrigerende wereld van de HBO-serie ‘Westworld’, een moderne interpretatie van de cultfilm uit 1973. De serie speelt zich af in een futuristisch themapark waar levensechte androids de diepste verlangens van bezoekers vervullen. Pickx werpt een blik op de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de serie, die vorig jaar zijn vierde en laatste seizoen beleefde, en de veertig jaar oude filmklassieker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Evoluerende perspectieven

De HBO-serie werpt niet alleen een knipoog naar de oorspronkelijke film, maar gaat verder dan een simpele herinterpretatie. De serie presenteert een breder scala aan perspectieven, gaande van gasten en medewerkers tot de robotachtige “hosts” van het park. In tegenstelling tot de film, die zich concentreerde op twee bezoekers, krijgen we nu een gedetailleerder inzicht in het reilen en zeilen van Westworld, inclusief hooggeplaatste executives, doorgewinterde veteranen en verse gezinnen.

Waar de originele film beperkt was tot 88 minuten, stelt de televisieversie ons in staat om langzaam en diep in de levens van de parkbewoners te duiken. Hierdoor ontstaan belangrijke vragen over kunstmatige intelligentie, een element dat in de film beperkt bleef.

Van holle wezens naar levendige karakters

In de filmversie van regisseur Michael Crichton werden de androids voorgesteld als holle, emotieloze wezens. In de serie zijn ze daarentegen aanwezig en betrokken, bedraad om de kleinste gedragingen nauwkeurig te lezen en te imiteren. De interacties tussen de androïden zijn diepgaander en complexer, waarmee de serie een empathische relatie tussen de robots en het publiek opbouwt.

Naast rijkere karakterontwikkeling voor de ‘parkmedewerkers’ onthult het moderne ‘Westworld’ diepgaande inzichten achter de schermen. Van de productie van de androïden tot de uitgestrekte faciliteiten en de interviews met het personeel, de serie biedt een uitgebreider beeld van wat er gebeurt in de coulissen van het park.

Fouten en glitches

Terwijl de originele film te maken kreeg met een systematische storing die de robots autonoom en gewelddadig maakte, introduceert de serie een complexere glitch. Nieuwe software, genaamd “reveries”, zorgt ervoor dat de robots herinneringen beginnen te vormen. Het is nog onduidelijk of deze defecten zullen leiden tot gewelddadig gedrag, of simpelweg de robots menselijker zullen maken…

Een van de opvallende verschillen is daarnaast ook de herinterpretatie van de iconische ‘Gunslinger’. In plaats van een onkwetsbare android is dit personage in de serie een menselijke bezoeker. Deze keuze handhaaft de regel dat robots kunnen worden gedood, terwijl gasten onaantastbaar blijven.

Uitgebreide en vrouwelijkere cast

De originele film had een bescheiden cast, terwijl de serie een ensemble van meer dan dertig personages presenteert. Deze uitbreiding biedt meer diepte aan het verhaal en karakterontwikkeling, met mogelijkheden voor verdere groei als de serie haar universum vergroot.

In die uitgebreidere cast valt ook de grotere aandacht voor vrouwelijke personages op. Waar de originele film grotendeels door mannen werd gedomineerd, geeft de serie een centrale rol aan vrouwen. Het aantal vrouwelijke personages is aanzienlijk toegenomen, met verhalen die meer diepgang en schermtijd bieden dan hun tegenhangers uit de film.

Ontdek de serie ‘Westworld’ nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top