De theorieën van ‘Vatican Girl’: wat gebeurde er met Emanuela?

Series | Sinds enkele weken vind je in de catalogus van Netflix de beklijvende docuserie ‘Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi’. In vier delen wordt onderzocht hoe een 15-jarig meisje in het Vaticaanstad van 1983 kon verdwijnen en of de Rooms-Katholieke Kerk daar iets mee te maken heeft. Pickx werpt een licht op enkele van de meest uiteenlopende theorieën.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Emanuela Orlandi woonde in Vaticaanstad – je weet wel, die onafhankelijke staat die volledig omgeven is door Rome waar ook het centrale bestuursorgaan van de Rooms-Katolieke Kerk gevestigd is. Op 22 juni 1983 ging het 15-jarige meisje zoals gewoonlijk met de bus naar de muziekschool in Rome voor haar dwarsfluitles. Daar kwam ze te laat aan omdat ze onderweg een job aangeboden kreeg als vertegenwoordiger van een cosmeticabedrijf, vertelde ze aan verschillende getuigen. Na de les had ze afgesproken met haar zus en een paar vrienden, maar daar kwam ze nooit aan. Ze zou nooit meer teruggevonden worden, haar verdwijning is tot op heden onopgelost.

Documentairemaker Mark Lewis, die met het opmerkelijke ‘Don’t F*** With Cats’ al een grote interesse toonde in controversiële en zelfs ietwat ziekelijke onderwerpen, besloot in zijn vierdelige miniserie verschillende theorieën te onderzoeken omtrent de verdwijning. Zat de georganiseerde misdaad er voor iets tussen? Of zijn hooggeplaatsten van het Vaticaan verantwoordelijk? En wat heeft een Turkse man die een aanslag pleegde op de paus ermee te maken?

Het Vaticaan

De theorie dat het Vaticaan veel meer met de verdwijning te maken heeft dan ze zelf toegeven, is voor velen een erg geloofwaardige denkpiste. De docuserie besteedt er dan ook veel tijd aan. Volgens Pietro, de broer van Emanuela, zijn de hoge piefen van het Vaticaan de enigen die echt weten wat er gebeurd is. In 2012 zei een gewezen priester van het Vaticaan dat Orlandi gekidnapt was voor seksfeestjes en dat ze later vermoord werd, met medeweten van buitenlandse ambassadeurs, aldus The Huffington Post.

Een vriend van Emanuela zegt dan weer dat het meisje aangerand was door iemand die dicht bij de paus stond. Kort nadat Emanuela haar vriendin het verhaal toevertrouwde, verdween ze. ‘Vatican Girl’ toont mogelijk bewijsmateriaal dat Emanuela veertien jaar lang in een Londens klooster verbleef en het Vaticaan lag al meermaals onder vuur omdat ze niet meewerken aan het onderzoek, maar sluitend bewijs is er vooralsnog niet.

Avon Cosmetics

Een minder saillante, maar even geloofwaardige theorie is er eentje die zegt dat Emanuela gewoon wegliep van huis. Bij de eerste opsporingsberichten die verspreid werden, stond het telefoonnummer van de familie Orlandi zodat tips doorgebeld konden worden. Een zekere Pierluigi belde drie dagen na de verdwijning naar de familie om te zeggen dat hij een meisje had gezien dat, mits een nieuw kapsel, qua uiterlijk helemaal overeen kwam met Emanuela. Ze stond op een plein in Rome en vertelde dat ze producten verkocht van Avon Cosmetics om rond te komen. Dat is het cosmeticabedrijf waarvoor ze een jobaanbieding had gekregen.

Nog eens drie dagen later kreeg de familie een telefoontje van ene Mario. Hij was de uitbater van een bar op de route van Vaticaanstad naar de muziekschool in Rome. Hij zei dat hij een meisje had ontmoet dat zichzelf Barbara noemde en zei dat ze weggelopen was van thuis. Toeval, of een manier om de familie van het echte spoor af te leiden?

Grijze Wolven

Een verhaal dat in de docureeks ook uitgebreid aan bod komt, is de theorie dat Emanuela ontvoerd is door een Turkse ultranationalistische en neofascistische beweging, de Grijze Wolven. Een lid van die organisatie, Mehmet Ali Agca, had in 1981 een aanslag gepleegd op het leven van paus Johannes Paulus en zat sindsdien in de gevangenis. Volgens enkele tips die de familie Orlandi kreeg, was Emanuela ontvoerd met het doel haar te ruilen voor de vrijlating van Agca. Agca zelf bevestigde dit op de Italiaanse staatstelevisie en zei dat ze in een convent verbleef. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop en beweerde later dat er een tweede meisje ontvoerd was door dezelfde organisatie.

Een Italiaanse onderzoeksrechter raakte er ook van overtuigd dat Emanuela ergens in centraal Europa gevangen gehouden werd, maar meer bewijs was er nooit. Of de Grijze Wolven het meisje dus echt ontvoerden, of haar verdwijning gebruikten om te onderhandelen over de vrijlating van hun kameraad, is nog een groot vraagteken.

Ontdek ‘Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top