‘Roomies’-makers Flo Van Deuren en Kato De Boeck: “Dit is de reeks die we zelf wilden zien toen we 16 waren”

Series | Op de Vlaamse televisie zijn er te weinig verhalen met lesbische personages, vinden Flo Van Deuren en Kato De Boeck, die daar met hun serie ‘Roomies’ verandering in willen brengen. De serie is nu te bekijken op VRT MAX. Wij spraken met hen op Film Fest Gent, waar de eerste vijf afleveringen vertoond werden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waarom moeten mensen deze serie gezien hebben?

Kato: “’Roomies’ gaat over twee lesbische vriendinnen, Bibi en Ama, allebei twintigers. Ze gaan tijdens hun laatste jaar aan de kunstschool samenwonen in Brussel. Zo hopen ze betere versies van zichzelf te worden, maar al snel botsen ze op elkaars en hun eigen verwachtingen. Ze ontdekken dat het leven noch de liefde een handleiding heeft. Coming out, doesn't mean coming clean.

Flo: “Dat ze uit de kast zijn, betekent niet noodzakelijk dat ze in het reine zijn met zichzelf. Wij vonden het heel belangrijk om twee lesbische hoofdpersonages in beeld te brengen. Die zie je nog niet echt op de Vlaamse televisie. We wilden het niet specifiek over seksualiteit hebben, maar wel tonen dat seksualiteit een beetje een arena is. Net zoals de stad Brussel. De perikelen en muizenissen spelen zich af binnen de verschillende laagjes van hun identiteit. Lesbisch zijn maakt daar een deel van uit. Ze beleven het elk op hun eigen manier.”

Jullie hebben zelf ook samengewoond. Hebben jullie daar inspiratie uit gehaald?

Kato: (lacht) “Dat is een gevaarlijke vraag! Eerst en vooral: de serie is zeker niet autobiografisch.”

Flo: “Als je ons naar de serie laat kijken wanneer we 80 zijn, zullen we niet meer weten wat feit is en wat fictie. Dat is nu zelfs al soms het geval.”

Kato: “We voegden natuurlijk details toe die heel dicht bij onszelf staan, maar het is nooit de bedoeling geweest om óns te brengen. We wilden het universeler aanpakken en zochten in ons verhaal naar de dingen die we met vele anderen gemeenschappelijk hebben. Als vrouw verliefd zijn op je beste vriendin, close kunnen zijn zonder dat het raar is, grenzen die wegvallen en het verdriet dat het met zich meebrengt … Je kan heel close zijn met iemand en pas te laat merken dat jij of de ander het niet meer trekt. Bijna elke lesbische vrouw in onze omgeving zat al eens in een soortgelijke situatie.”

Hoe groot is het belang voor meer LGBTQIA+-representatie in verhalen en personages op het scherm, en in de media in het algemeen?

Kato: “We hebben heel hard gevoeld wat het betekent om jezelf op het scherm te zien. We zijn allebei queer en we hebben daar op onze eigen manier heel hard mee geworsteld. Vooral in buitenlandse reeksen zagen we veel lesbische personages die ons het gevoel gaven dat wij ook bestaan. De media zijn heel heteronormatief, dus als je opgroeit met verhalen tussen een man en een vrouw en je ontdekt als vrouw dat je op vrouwen valt, voel je je anders en raar. Dat is voor mij persoonlijk de reden dat ik film wou studeren, omdat ik geloof in de kracht en schoonheid van die verhalen. Flo en ik hebben deze reeks gemaakt omdat we deze zelf hadden willen zien toen we 16 waren. Misschien waren we dan vroeger uit de kast gekomen. Dat geldt voor veel mensen die niet gerepresenteerd zijn, niet alleen voor ons.”

Flo: “Inderdaad. Die zichtbaarheid is belangrijk, niet alleen in fictie, maar ook bij presentatoren, zij die bijvoorbeeld het weer of het nieuws brengen. En dit is onze bijdrage. Niet dat we het probleem eigenhandig oplossen, natuurlijk. We hebben wel het gevoel dat er de laatste jaren veel veranderd is, onder andere dankzij de nabijheid van sociale media. Er zijn heel veel queer influencers en dat helpt jongeren ermee in contact te komen. Ik denk dat onze reeks ook iets kan bijdragen voor de omgeving van mensen die queer zijn, de nonkels en tantes die nu nog niet beseffen hoe ze een veilige omgeving kunnen creëren.”

Jullie tonen ook aan dat de beleving voor iedereen anders is.

Kato: “De twee hoofdpersonages maken elk op hun manier hetzelfde mee. Ze leven onder één dak, maar beleven het helemaal anders. Wij hebben het soms moeilijk gehad, dus we willen dat aspect niet verbloemen, maar we zijn het ook beu om altijd maar te zien dat het moeilijk is. Zo is het idee ontstaan om met Ama een personage op te voeren dat er geen problemen mee heeft. Voor haar maken labels niets uit. Bij Bibi wel. Er is niemand in haar familie die haar seksualiteit niet aanvaardt, maar ze worstelt met een intern conflict. Dat verhaal wordt nog niet genoeg verteld. Al hopen we dat wij niet worden gezien als dé lesbische representatie in Vlaanderen.”

Flo: “Inderdaad. Wij pretenderen niet dat wij die leemte invullen. Wij vertellen twee verhalen, maar zo zijn er nog miljoenen waarvan we hopen dat ook die verteld worden.”

Bekijk ‘Roomies’ nu op VRT MAX.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top