Ramy Youssef, bedenker en ster van 'Ramy', leerde door te stelen met zijn ogen

Series | Proximus-klanten kunnen vanaf 19 maart exclusief het tweede seizoen van de gelauwerde serie ‘Ramy’ vinden op Pickx+ en in Pickx Mix VOD. Bedenker en hoofdrolspeler is Ramy Youssef, die ervaring putte uit zijn eigen ervaringen als een Amerikaanse moslim. Een portret van de winnaar van een Golden Globe en een Peabody Award.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Net zoals de fictieve versie van zichzelf die we zien in ‘Ramy’, is Ramy Youssef de zoon van Egyptische ouders die opgroeide in de Verenigde Staten – eerst in New Jersey en later ook in New York. En net zoals zijn personage, moest hij zich een weg banen tussen zijn familie, de vrijgevochten New Yorkers en de eerder traditionele waarden van de moslimgemeenschap waar hij bij hoorde. Youssef groeide op in een religieus huishouden, waar hij de verschillen leerde tussen het echte geloof dat hij binnenin voelt en het beeld van die geloofsbetuiging die hij naar zijn omgeving toe uitstraalt. Dat is uiteraard een belangrijk thema geworden in ‘Ramy’.

Heel wat parallellen, maar de gelijkenissen zijn eindig. “Mijn leven is een pak minder interessant, of toch zeker minder ingewikkeld”, vertelde hij in een interview met NJ.com. Naarmate het programma vordert, put Youssef bovendien minder inspiratie uit waargebeurde feiten. “De personages zijn hun eigen personen geworden, de show staat nu verder af van mijn leven dan ik ooit had gedacht”, zei hij in een interview met Esquire na de release van het tweede seizoen. “Maar filosofisch en emotioneel blijft het wel gaan over wat voor mij belangrijk is. We zien dingen waarvan ik zou willen dat ze gebeurd waren, maar uiteindelijk fictief zijn.”

Eerste ervaringen

Youssef toonde een talent voor comedy en acteerwerk, dus toen zijn studies in politieke wetenschappen en economie hem niet echt bleken te liggen, verkaste hij naar de William Esper Studio, een school voor podiumkunsten in New York. Als 18-jarige speelde hij mee in zijn eerste kortfilm en toen hij 22 was kende hij een klein succes in de kortfilm ‘Scars’. Zijn eerste echte televisierol volgde toen hij 23 was en naar Los Angeles verhuisde. Toen speelde hij een van de beste vrienden van David Hobbs (Scott Baio) in de sitcom ‘See Dad Run’. Daar stal Youssef met zijn ogen. Hij hing vaak rond in de writers’ room en leerde daar hoe de serie in elkaar gebokst werd. Die ervaring nam hij naar eigen zeggen mee toen hij uiteindelijk zijn eigen serie maakte. “Mijn ogen gingen open”, vertelde hij.

Coster op de set van ‘See Dad Run’ Mark Curry zag wel wat in de komische talenten van Youssef en besloot hem mee te nemen op tour als opwarmingsact. Opnieuw gedroeg de jonge komiek zich als een spons en leerde hij zo veel mogelijk bij. Het is ook in die periode dat hij op het idee kwam voor ‘Ramy’. Hij zag hoe moslims in films en op de televisie ongenuanceerd als radicaal en vaak als de slechteriken werden afgebeeld en wilde ook een andere kant tonen. Daarnaast zag hij ook hoe zijn vriend Steve Way, die permanent in een rolstoel zit omdat hij musculaire dystrofie heeft, wel wat representatie miste op het scherm. Way zou later een rol krijgen in ‘Ramy’.

Het succes

Terwijl hij de concepten voor zijn latere awardwinnende serie verder uitwerkte, bleef de carrière van Youssef maar op stoom komen. Hij kreeg een rolletje in drie afleveringen van de populaire thriller ‘Mr. Robot’ en mocht zijn comedy opvoeren in ‘The Late Show with Stephen Colbert’ in 2017, twee gebeurtenissen die zijn carrière flink vooruit hielpen. In datzelfde jaar kreeg Youssef groen licht om een pilootaflevering te maken en in april 2018 werd het eerste seizoen besteld. Nog eens een jaar later verscheen het eerste seizoen, dat met applaus en prijzen onthaald werd. ‘Ramy’ won een Peabody Award, een prijs die uitgereikt wordt aan uitzonderlijk krachtige verhalen, de publieksprijs op het gegeerde SXSW Film Festival en de Golden Globe voor de beste acteur in een comedy, getekend Ramy Youssef.

Nog in 2019 kreeg Youssef van de veelbekeken zender HBO de kans om een comedy special op te nemen, waardoor hij niet alleen met zijn serie, maar ook als standup een groot publiek vond. Een tweede seizoen was onvermijdelijk, en opnieuw volgden er enkele nominaties voor prestigieuze prijzen. ‘Ramy’ werd genomineerd voor drie Emmy’s, twee Critics’ Choice Awards, een Golden Globe, twee Sattelite Awards en een SAG Award. Intussen is bekend dat Youssef werkt aan een derde seizoen van ‘Ramy’, dus de triomftocht is nog lang niet voorbij!

Het tweede seizoen van 'Ramy' is vanaf 19 maart beschikbaar op Pickx+ en in de Pickx Mix op aanvraag-catalogus. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit. Daarna betaal je voor deze tv-optie 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top