Zero to hero: de cast van culthit 'Freaks and Geeks'

Series | In de nieuwe artikelreeks ‘zero to hero’ nemen we bij Proximus Pickx de cast van enkele oudere series onder de loep. Acteurs die tientallen jaren geleden hun debuut maakten in een ogenschijnlijk kleine serie horen vandaag tot het kruim van Hollywood. Vandaag blikken we terug op de beginjaren van onder anderen Linda Cardellini, James Franco en Seth Rogen in ‘Freaks and Geeks’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Freaks and Geeks’ kwam uit in 1999, maar bleef toen onder de radar. Het matige succes, gepaard met conflicten tussen bedenker Paul Feig en zender NBC, zorgde ervoor dat er geen tweede seizoen werd besteld. Maar die eerste 18 afleveringen gingen wel de geschiedenis in. De tienerkomedie is een culthit geworden en voor wie graag terugblikt op de debuutjaren van grote sterren is het een waar pareltje. Veel van de hoofdrolspelers was namelijk een veel langere tijd in de spotlights beschoren dan de serie.

Linda Cardellini

Laten we beginnen bij het personage wiens standpunt we het vaakst volgen in ‘Freaks and Geeks’. Linda Cardellini speelt de rol van Lindsay Weir, die probeert om bij een nieuwe groep vrienden te horen. Eerder had de actrice al bijrollen gehad in series als ‘3rd Rock from the Sun’ (een reeks die later zeker nog in deze artikelreeks zal terugkeren), ‘Boy Meets World’ en ‘Kenan & Kel’. In ‘Freaks and Geeks’ speelde ze haar eerste grote rol en toen de serie dan toch een groter publiek vond, was ook haar carrière definitief gelanceerd. Ze was te zien op de televisie in reeksen als ‘ER’, ‘Mad Men’, ‘Bloodline’ en recent ‘Hawkeye’, en op het grote scherm in ‘Brokeback Mountain’, ‘Avengers: Age of Ultron’, ‘Green Book’, ‘Capone’ en talloze andere titels. Ze is intussen een vaste waarde in Tinseltown. Wie een ingetogen en elegante dame nodig heeft, belt Linda Cardellini. Dat is wel wat anders dan het meisje in die veel te grote legergroene jas uit ‘Freaks and Geeks’.

Je kan Linda Cardellini bewonderen in 'Green Book' in onze Proximus VOD-catalogus en in de populaire serie 'Dead to me', in 'Bloodline' en 'Scooby Doo' op Netflix! Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

James Franco

In de serie ontstaat er een bijzondere band tussen Lindsay en James Franco’s personage Daniel Desario. De toen nog maar 21-jarige Franco had alleen nog meer piepkleine rolletjes achter de kiezen toen hij ineens opgevoerd werd in ‘Freaks and Geeks’ als de coole, rebelse en afstandelijke Daniel. Kort nadien brak hij helemaal door toen hij de rol van Harry Osborn speelde in Sam Raimi’s ‘Spider-Man’-films. De filmrollen stapelden zich op, met als voorlopig hoogtepunt misschien wel survivaldrama ‘127 Hours’. Intussen is hij ook regisseur. Hij heeft intussen een twintigtal films gemaakt, maar ‘The Disaster Artist’, over de “slechtste filmmaker ter wereld” Tommy Wiseau, is zijn bekendste werk.

Je kan James Franco zien schitteren aan de zijde van Seth Rogen in 'The Interview' in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Je vindt ze allebei ook terug in 'This Is the End' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Seth Rogen

Een van de producers achter ‘Freaks and Geeks’ was Judd Apatow. Die ontwikkelde in de jaren nadien een formule voor comedyfilms met grotendeels geïmproviseerde dialogen, die dankzij het rauwe komische talent en de charme van zijn hoofdrolspelers altijd hits werden. Omdat hij altijd bleef geloven in de cast van ‘Freaks and Geeks’, voerde hij die acteurs steevast op in films als ‘The 40 Year-Old Virgin’, ‘Knocked Up’ en ‘Pineapple Express’. De gemene deler in die films: Seth Rogen, een Canadese stand-up komiek die op 16-jarige leeftijd met zijn hele gezin naar Los Angeles verkaste om in ‘Freaks and Geeks’ te kunnen acteren. In de serie speelt hij de rol van Ken Miller, de beste vriend van Daniel. Nadat de serie initieel flopte, was het dankzij zijn vriendschap met Apatow dat Rogen kon blijven acteren en uiteindelijk wereldberoemd werd.

John Francis Daley

Het kleine broertje van Lindsay was de sociaal ietwat onderontwikkelde Sam, vertolkt door de toen 14-jarige John Francis Daley. Hij werd toen gelauwerd als een van de grootste tienersterren van het moment, maar met uitzondering van een terugkerende rol in 'Bones’, was hij nadien niet zo vaak meer op het scherm te zien. Hij richtte zijn aandacht namelijk meer naar het werk achter de schermen, waar hij samen met Jonathan M. Goldstein een ijzersterk schrijvers- en regisseursduo vormt. Op hun palmares staan films als ‘Horrible Bosses’, ‘Vacation’, ‘Spider-Man: Homecoming’, ‘Game Night’ en de aankomende ‘Dungeons & Dragons’-film.

Jason Segel

De carrière van acteur Jason Segel begon in 1998 met een bijrol in 'Big Party' en 'Dead Man on Campus'. Een jaar later kreeg hij eindelijk zijn eerste grote rol in de serie 'Freaks and Greeks' als Nick Andropolis. Hoewel het programma na het eerste seizoen werd stopgezet, kon de acteur naam en connecties maken. Seth Rogen en Martin Starr werden vrienden met wie hij regelmatig samenwerkte.

Later speelde hij nog in '11:14' en op televisie in 'Undeclared'. Maar iedereen herinnert zich Segel natuurlijk als Marshall Eriksen, een onhandige en aandoenlijke rechtenstudent in 'How I Met Your Mother'. Daarna volgden filmrollen in komedies als 'Knocked Up' en 'Forgetting Sarah Marshall'. En dat was niet alles, want hij liet ook nog eens zijn muzikale talent blijken in de soundtrack van die laatste film. 

‘Knocked Up’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Martin Starr

De Amerikaanse acteur Martin Starr heeft naam gemaakt dankzij de serie 'Freaks and Geeks'. Hij speelde de nerd Bill Haverchuck. Ook de film 'Knocked Up', met zijn 'huisgenoot' Seth Rogen, hielp zijn carrière te lanceren. Hij speelde ook een belangrijke rol in de serie 'Silicon Valley', als Gilfoyle.

‘Knocked Up’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Samm Levine

Samm Levine is vooral bekend door zijn rol in 'Freaks and Geeks' als Neal Schweiber. Na dat succes verscheen hij ook in talrijke afleveringen van de series 'Veronica Mars', 'Spin City' en 'Boston Public'. In de bioscoop kreeg hij zijn eerste rol in de tienerfilm 'Not Another Teen Movie' en in 2008 werd hij gecast in Quentin Tarantino's 'Inglourious Basterds'.

‘Inglourious Basterds’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Busy Phillips

Elizabeth Jean Philipps, beter bekend als Busy Philipps, speelde Kim Kelly in het tienerdrama 'Freaks and Geeks'. De show was een van haar eerste rollen en zorgde ervoor dat ze achteraf in 'Dawson's Creek' en 'ER' te zie was. Het waren die series die haar carrière lanceerden. 

Op het witte doek speelde ze ook talrijke bijrollen in bekende komedies als 'White Chicks', 'Made of Honor', 'He's Just Not That Into You' en 'I Don't Know How She Does It'. Haar bijrol in de serie 'Cougar Town' aan de zijde van Courteney Cox leverde haar zelfs een Golden Globe-nominatie op.

'I Don't Know How She Does It' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top