Koninklijke series: niet altijd even historisch correct

Series | Netflix pakt dit jaar uit met een nieuwe originele serie, The Crown. De serie, gebaseerd op het prijswinnende toneelstuk The Audience, vertelt op onthullende wijze het verhaal over de jonge jaren van Koningin Elizabeth II, waarin alle persoonlijke intriges, geheime romances en politieke rivaliteit centraal staan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Netflix pakt dit jaar uit met een nieuwe originele serie, The Crown. De serie, gebaseerd op het prijswinnende toneelstuk The Audience, vertelt op onthullende wijze het verhaal over de jonge jaren van Koningin Elizabeth II, waarin alle persoonlijke intriges, geheime romances en politieke rivaliteit centraal staan.

De laatste jaren kwamen er al verschillende reeksen uit gebaseerd op het leven van bekende royals: een overzicht.

The Tudors

Vier seizoenen lang speelde Jonathan Rhys Meyers de rol van Hendrik VIII (1491-1547), de Britse monarch die nog altijd tot de verbeelding spreekt. De serie vertelt het verhaal van Hendrik en zijn zeven vrouwen en hoe hij op die manier breekt met de Rooms-Katholieke Kerk. Maar ook de politieke besprekingen komen ruim aan bod. Het verhaal werd duchtig aangevuld met fictie en bevat enkele bewezen historische onjuistheden. Al kon dat de kijker niet deren! Het leverde Jonathan Rhys Meyers twee nominaties op voor de Golden Globes.

Beatrix, Oranje onder vuur

In 2012 pakte de VPRO uit met de vierdelige reeks Beatrix, Oranje onder Vuur. De serie is een gedramatiseerde interpretatie van historische gebeurtenissen: van haar jeugd tot de aanslag op de tourbus op Koninginnedag 2009. De serie liet zien hoe zwaar haar taak Koningin Beatrix soms viel en hoe ze probeert de onmogelijke balans te vinden tussen moeder, echtgenote en vorstin. Met Willeke Van Ammelrooy in de hoofdrol.

Albert II

De VRT liet zich inspireren door het succes van Beatrix en kwam in 2013 op de proppen met de naar eigen zeggen prestigieuze fictiereeks Albert II. De serie, met Lucas Van den Eynde in de hoofdrol, begint bij het overlijden van koning Boudewijn en brengt thema’s aan bod zoals de twijfels over prins Filip en de uitspattingen van prins Laurent. Hoewel de serie werd neergesabeld door de critici als zijnde karikaturaal en saai, keken er gemiddeld 1,2 miljoen kijkers. De reeks zorgde ook nog voor een rel met Wendy Van Wanten, die in de serie als een 'hoer' werd bestempeld.

Reign

Reign is een Amerikaanse serie over het leven van Mary Stuart, de koningin van Schotland (1542-1587) die ondertussen aan zijn derde seizoen toe is. De serie, met Adelaide Kane in de hoofdrol, begint in 1557 wanneer Mary aan het Franse hof zit en wacht op haar huwelijk met Frans II van Frankrijk. De serie focust ook op het leven van haar vier dienstmeisjes. De serie won een People’s Choice Awards in 2014.

The White Queen

De tiendelige dramaserie The White Queen van de BBC uit 2013 vertelt het verhaal van Elizabeth Woodville (1437-1492), de echtgenote van Eduard IV van Engeland en een jonge weduwe uit de lagere adel, gespeeld door Rebecca Ferguson. De serie is gebaseerd op de boekenreeks van schrijfster Philippa Gregory, The Cousins’s War. Veel van de opnames gebeurden in Vlaanderen en met Veerle Baetens als Margaretha van Anjou was er ook een rol weggelegd voor een Vlaamse actrice. De serie was genomineerd voor drie Golden Globe Awards en twee Emmy Awards.

Wolf Hall

Ook Wolf Hall uit 2015 situeert zich aan het hof van Henrik VIII (Damian Lewis), al draait deze serie niet om de koning zelf. De serie vertelt het verhaal van de opkomst en later de ondergang van Sir Thomas Cromwell (Marc Rylance), een man van lage afkomst die de rechterhand wordt van kardinaal Wolsey. Als Wolsey ten onder gaat, ziet Cromwell zijn invloed aan het hof van Hendrik VIII toenemen.

De serie is gebaseerd op de historische romans van Hilary Mantel en won een Golden Globe eerder dit jaar.

Versailles

Deze Frans-Canadese historische reeks over het leven aan het hof van Lodewijk XIV is momenteel elke vrijdagavond te zien op één. Ook hier wordt duidelijk meer aandacht besteed aan het entertainende aspect dan aan het historisch correcte.

Lodewijk XIV (George Blagden) is 28 jaar oud. Na de dood van zijn moeder zit hij alleen op de troon. Hij heeft een machiavellistisch plan: Parijs verlaten en naar het jachtverblijf van zijn vader in Versailles trekken en het omvormen tot het machtigste paleis van Europa. Maar in werkelijkheid is Versailles niet meer dan een sluimerende gevangenis, waar de Zonnekoning door zijn naasten bedreigd wordt en amper macht heeft. Bovendien ligt de oorlog steeds op de loer.

Een tweede seizoen, dat zich vier jaar later afspeelt, is al in de maak.

Klik hier om Versailles op te nemen of het live te bekijken via proximustv.be.

The Royals

Volledig fictief is dan weer het verhaal van The Royals, een originele serie van E! Entertainment die zich afspeelt in het huidige Londen. In deze Britse serie staat het gezinsleven van de familie Hanstridge in de schijnwerpers. Alles wat ze doen, wordt vastgelegd door de media en ondanks koningin Helena’s (Elizabeth Hurley) pogingen om haar gezin in het gareel te houden, heeft ze haar familie niet geheel onder controle. De monarchie zit in een crisis, in het land én de familie.

Een derde seizoen van de reeks is bevestigd, ook al wordt de serie voorlopig alleen in de VS uitgezonden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top