Maak kennis met Ivo en Jan, twee Belgische wereldsterren

Cultuur & kennis | De namen Ivo van Hove en Jan Versweyveld doen bij veel Belgen misschien geen belletje rinkelen, maar deze twee theatermakers hebben een internationaal palmares om u tegen te zeggen. Canvas zendt vanavond 'Twee mannen' uit, een film over het beroemde theaterduo. Pickx stelt je dit creatieve koppel kort voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De docufilm 'Twee mannen' is van de hand van Suzanne Raes, producent voor Docmakers in samenwerking met de Nederlandse openbare omroep NTR. Dat een Nederlands team deze film produceert is geen toeval, want hoewel Ivo van Hove geboren en getogen is in België vond hij het grote succes pas in Nederland. Daar was hij onder meer artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven en festivalleider van het Holland Festival. 

Het is vooral als directeur van het Internationaal Theater Amsterdam dat Ivo van Hove sinds 2001 aanzien verwerft in de theaterwereld. Zo haalde hij internationaal gerenommeerde namen als Luk Perceval en Katie Mitchell naar zijn gezelschap en mocht hij voor de dood van wereldster David Bowie met hem samenwerken voor diens theaterstuk 'Lazarus'. 

Symbiose

In de documentairefilm leren we ook zijn partner Jan Versweyveld kennen. Het koppel kwam elkaar in 1981 in Antwerpen tegen, toen Jan zijn opleiding afwerkte aan de Antwerpse kunstschool Sint-Lucas. Ze beginnen een passionele liefdesrelatie die later zal uitmonden in een intense professionele samenwerking. Versweyveld was en is nog steeds actief als scenarist maar blijft in zijn rol liever buiten de schijnwerpers. Tot nu toe is hem dat goed gelukt, maar voor 'Twee mannen' maakt hij een uitzondering.

Dat de twee nu prominent in beeld komen, is vooral te danken aan de productie van hun nieuwe spektakelvoorstelling 'Age of Rage'. In deze productie zet het duo een zintuiglijke voorstelling op over hoe geweld en wraak een familie ten gronde kan richten. Het theaterstuk duurt ruim 3,5 uur en bundelt alle professionele kennis die Ivo en Jan in de afgelopen 40 jaar hebben opgedaan.

Bekijk 'Twee mannen' op 12 september om 23u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top