Regisseur Nathalie Basteyns hoopt op een wonder in de nieuwe docureeks 'Mirakel n°71'

Cultuur & kennis | Regisseur Nathalie Basteyns ken je ongetwijfeld van fictiereeksen als 'Beau Séjour', 'Lost Luggage' en 'Clan'. Maar deze keer maakt ze een driedelige docureeks over zichzelf. In 'Mirakel n°71' kan je vanaf 30 mei meeleven met de reis van Basteyns naar Lourdes, waar ze op een mirakel hoopt om opnieuw te kunnen lopen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tien jaar geleden kreeg Nathalie Basteyns de diagnose van multiple sclerose. Deze chronische aandoening is ongeneeslijk en tast het centrale zenuwstelsel aan. De ziekte verloopt bij iedereen anders, onder meer bij de ernst van de symptomen. Basteyns belandde acht jaar geleden in een rolstoel en baalt ervan dat ze veel minder mobiel is dan vroeger. Ze wil niets liever dan terug te kunnen lopen en heeft het er erg moeilijk mee dat de geneeskunde hier geen pasklare oplossing voor heeft. Ze hoopt eigenlijk op een mirakel.

Lourdes

Samen met fotografe Lieve Blancquaert en vaste verpleger Gustave Dikumueni gaat Nathalie Basteyns op zoek naar dat mirakel. In Lourdes zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke kerk. En Nathalie wil nummer 71 op haar naam kunnen schrijven. 

Met z’n drieën vertrekken ze op roadtrip naar Lourdes. Nathalie als protagoniste en regisseur, Lieve als fotografe en spreekbuis van Nathalie, en Gustave als verpleger en vertrouweling. In de reeks krijg je de hartverwarmende vriendschap tussen de drie reisgenoten te zien, ook al hebben ze elk een andere kijk op het geloof: Lieve is ongelovig, Gustave is diepgelovig en Nathalie zit er ergens tussenin. Wel hebben ze één gemeenschappelijk doel voor ogen, namelijk een mirakel voor Nathalie.

Vertrek

In de eerste aflevering zien we de voorbereiding op de reis. Nathalie ontmoet wetenschappers, gelovigen, sceptici en lotgenoten die haar elk vanuit hun eigen ervaring proberen te helpen met de zoektocht naar een mirakel. Daarna neemt ze afscheid van haar familie en vrienden en vertrekt ze op een roadtrip waarin ze via allerhande tussenstops en omwegen naar hun eindbestemming Lourdes reizen.

'Mirakel n°71' is het relaas geworden van een zoektocht naar hoop, geloof en uiteindelijk aanvaarding van een ziekte die ongeneeslijk is. Deze documentaire werd onder meer genomineerd voor het internationale festival Canneseries.

Bekijk ‘Mirakel n°71’ vanaf 30 mei op VRT MAX of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top