Lichten, camera, actie! Deze films vertellen het verhaal van Cleopatra

Films | Er is de afgelopen weken heel wat ophef ontstaan over de Netflix-documentaire ‘Queen Cleopatra’. De makers van de docu zouden op sommige vlakken een loopje met de waarheid hebben genomen. Pickx dook in de filmarchieven en ontdekte dat het verhaal van Cleopatra de filmwereld al decennialang bezighoudt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cléopatre (1899)

De allereerste speelfilm over Cleopatra werd in 1899 gedraaid door de Franse regisseur Georges Méliès. Deze stomme film vertelt het verhaal van een schattenzoeker die op de sarcofaag van Cleopatra stuit en daarna diens geest ziet verschijnen. De rol van deze geest werd gespeeld door de Franse actrice Jehanne D’Alcy, een van de eerste grote filmactrices van Frankrijk. De pellicule van de film ging in de jaren dertig verloren waardoor we er helaas niet meer van kunnen genieten.

Cleopatra (1934)

In 1934 kwam in de Verenigde Staten de avonturenfilm ‘Cleopatra’ uit. In deze prent van Cecil B. DeMille volgen we het wel en wee in het leven en liefdesleven van de Egyptische koningin. De Amerikaanse actrice Claudette Colbert speelde de rol van Cleopatra. Zij werd bijgestaan door acteurs Henry Wilcoxon en Warren William. Colberts prestatie in de film ging niet onopgemerkt voorbij en de film viel in de smaak. ‘Cleopatra’ won een Oscar voor beste cinematografie.

Caesar and Cleopatra (1945)

Bijna tien jaar na ‘Cleopatra’ kon men in het Verenigd Koninkrijk gaan kijken naar ‘Caesar and Cleopatra’ (1945) van regisseur Gabriel Pascal. Pascal was ambitieus en liet de prent opnemen in kleur. Hij liet ook bergen Egyptisch zand aanvoeren omdat die volgens hem over de juiste kleur beschikte. Dit alles kostte heel wat geld, natuurlijk. ‘Caesar and Cleopatra’ was bij release een van de duurste Britse films van het moment.

Serpent of the Nile (1953)

In 1953 bracht de Amerikaanse regisseur William Castle een nieuwe Cleopatra-film uit: ‘Serpent of the Nile’. In deze film zien we hoe het Cleopatra vergaat nadat Julius Caesar werd vermoord. De Amerikaanse actrice Rhonda Fleming kroop voor deze gelegenheid in de huid van de Egyptische koningin en ze deed dat volgens velen met verve.

Cleopatra (1963)

De Amerikaanse regisseur Joseph L. Mankiewicz liet in 1963 op zijn beurt een nieuwe film over Cleopatra op de wereld los. Mankiewicz was een vermaard filmregisseur en wist ook met deze filmadaptatie indruk te maken. De film was genomineerd voor negen Oscars en wist er ook vier binnen te rijven. Dat kwam niet in het minst door de schitterende acteerprestatie van hoofdrolspeelster Elizabeth Taylor.

Asterix & Obelix: Mission Cleopatra (2002)

Je was het wellicht al vergeten maar stripheldfiguren Asterix en Obelix hebben ook kennisgemaakt met Cleopatra. De Franse regisseur Alain Chabat puurde in 2002 zelfs een film uit deze ontmoeting, genaamd ‘Asterix & Obelix: Mission Cleopatra’. We zien in deze film Gerard Depardieu opdraven als Obelix, terwijl de rol van Asterix wordt opgenomen door Christian Clavier. Monica Bellucci speelt dan weer de rol van Cleopatra. Mede dankzij deze topcast, en het leuke verhaal, groeide deze prent uit tot een succes aan de kassa.

Ontdek ‘Queen Cleopatra’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top