‘Getekend Charlie Bucket’ neemt de kijker mee achter de schermen van musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’

Cultuur & kennis | Nu de winterperiode dichterbij komt en we met z’n allen terug wat vaker in de zetel naar een film kijken, vallen filmliefhebbers vaak terug op rasechte klassiekers. Een van die films die iedereen wel al eens gezien heeft, is ‘Charlie and the Chocolate Factory’. Maar wist je dat in ons land wordt gewerkt aan een musicalversie van de familiefilm? Bovendien kan je op Pickx+ kijken naar een documentaire die je meeneemt achter de schermen van de musical. Want geef toe, ook jij bent wel benieuwd hoe het er achter het grote doek aan toegaat!

Door Pickx

Deel dit nieuws

n december zal je in de  Stadsschouwburg Antwerpen en aansluitend ook nog in Capitole Gent en Trixxo Theater Hasselt kunnen gaan kijken naar de voorstellingen van de bijzondere musical. Maar vooraleer het zover is, moet het stuk natuurlijk tot in de puntjes voorbereid worden. De musical is gebaseerd op het gevierde boek van Roald Dahl (‘Matilda’, ‘De Grote Vriendelijke Reus’ en ‘De Reuzenperzik’). Nordin De Moor kruipt in deze eerste Vlaamse versie onder de hoed van de excentrieke Willy Wonka en onder andere sopraan Astrid Stockman, Yemi Oduwale (‘Dertigers’) en Sali Haidara (#LikeMe) spelen mee in de cast.

In de documentairereeks ‘Getekend Charlie Bucket’ kom je meer te weten over de bijzondere auteur van het boek, Roald Dahl. Als geen ander vormde hij een inspiratie voor andere auteurs en producenten van films en musicals. De reportages tonen ook hoe het er aan toegaat in de aanloop naar de opvoeringen van de musical. Het staat buiten kijf dat zo’n toneelstuk op een heel andere manier wordt aangepakt dan een film. Pickx legt je graag uit waar de verschillen (en gelijkenissen) allemaal in zitten! Op die manier begrijp je helemaal wat je in de documentaire te zien krijgt.

Verschillende locaties

Het is onwaarschijnlijk hoe groot de ploeg achter een opvoering als die van ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is. Zowel in film als bij musicals werken heel veel mensen mee aan de productie. Je kan het zo gek niet bedenken, want voor iedere kleine taak wordt iemand ingeschakeld. Naast de gekende rollen als de regisseur, de cameraman en kostuummakers, zijn er ook mensen die zorgen voor catering, schmink en zelfs verkeersveiligheid! Die laatste rol is bij een musical misschien niet van toepassing, maar in opvoeringen zoals musicals heb je dan weer andere mensen nodig. Denk maar aan mensen die het decor tijdens verschillende scènes aanpassen

Ook de mensen die werken aan het decor zelf hebben bij films en musicals een heel andere rol. Bij filmopnames kan men de omgeving met al haar facetten gebruiken, en dat is in een musical natuurlijk niet het geval. In een zaal met podium kan je het decor anderzijds wel meer gaan aanpassen naargelang het stuk erin wordt gespeeld. Bij opnames in de buitenlucht is dat natuurlijk weer heel wat moeilijker. Zo is de functie van een lichttechnicus bij een musical helemaal anders dan bij filmopnames. Films worden op verschillende locaties opgenomen, en elk van die locaties heeft andere lichttechnieken nodig. In een zaal kunnen de technici zich veel beter voorbereiden, omdat het licht er daar op elk moment van de dag op dezelfde manier invalt.

Bekijk hieronder de eerste aflevering van 'Getekend, Charlie Bucket'

Fantasie en verbeelding

Maar ook in het verhaal zullen specifieke verschillen zitten tussen de musical en de films. Een film kan een verhaal natuurlijk op een heel andere manier aanpakken. Zoals eerder gezegd kan je filmopnames op verschillende locaties afwerken, en dat is in een musical niet het geval. Daarom moet je het verhaal van een musical daarvoor aanpassen. Bovendien reken je daarbij ook een deel op de fantasie van het publiek. Waneer een scène zich in een musical afspeelt in een woonkamer, en even later in een fabriekshal, dan weet je dat het onmogelijk is om het decor helemaal om te vormen

Net daar zit het leuke en interessante verschil tussen een musical en een film. In een film moet de regisseur er zo goed mogelijk voor zorgen dat de kijker wordt begeleid in het begrijpen van een verhaal. Musicals doen dat op een andere manier en vragen van de kijker een beetje verbeelding en fantasie om alles te kunnen volgen. Het is dan ook heel erg interessant dat de documentaire ‘Getekend Charlie Bucket’ ons meeneemt achter de schermen van een musicalversie van een film. Op die manier kom je écht te weten hoe gewerkt wordt aan een musical. 

‘Getekend Charlie Bucket’’ is vanaf 27 oktober elke donderdag te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx! Aansluitend wordt de aflevering van de desbetreffende week op zaterdag, zondag en woensdag uitgezonden op Pickx Live.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top