IEM Rio Major: deze teams moet je in de gaten houden

Nieuws | Het lijkt of de PGL Major in Antwerpen nog maar net achter de rug is, of het volgende toernooi van Valve komt er al aan! Dit zijn de teams die je tijdens de ESL Major in Rio de Janeiro in de gaten moet houden. Zes maanden na de overwinning van FaZe Clan in het Sportpaleis […]

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het lijkt of de PGL Major in Antwerpen nog maar net achter de rug is, of het volgende toernooi van Valve komt er al aan! Dit zijn de teams die je tijdens de ESL Major in Rio de Janeiro in de gaten moet houden.

Zes maanden na de overwinning van FaZe Clan in het Sportpaleis maakt de CS:GO-wereld zich op voor een nieuwe titelstrijd. Deze keer vliegen de deelnemers naar Rio de Janeiro in Brazilië, waar ze twee weken lang zullen strijden, met als doel het beste team ter wereld te worden.

De RMR’s, oftewel de regionale kwalificatierondes, werden begin oktober uitgevochten. Alle deelnemers aan de volgende Major zijn nu bekend. In dit dossier bespreken we daarom de teams die het in Rio wel eens ver zouden kunnen schoppen.

De favorieten

Faze Clan

Laten we beginnen met de onbetwiste favoriet FaZe Clan. Het internationale roster van karrigan heeft zich in 2022 onsterfelijk gemaakt door IEM Katowice, IEM Cologne, ESL Pro League XV en de PGL Major in Antwerpen te winnen. Nu krijgt het de kans om na Astralis en NAVI het derde team in de geschiedenis te worden om twee back-to-back Majortitels te behalen.

Daarnaast zou het team ook geschiedenis schrijven als de vierde winnaar van de Intel Grand Slam. Die prijs ter waarde van 1 miljoen dollar gaat naar elk team dat in een bepaalde periode vier ESL-toernooien kan winnen. Twistzz, ex-speler van Team Liquid, zou zo de eerste winnaar ooit van twee Grand Slams worden.

Motivatie genoeg dus, maar recente prestaties zorgen voor wat twijfel over de vorm van het team. FaZe kroop tijdens de ESL Pro League XVI door het oog van de naald tegen Complexity, om daarna door Cloud9 in de kwartfinales naar huis gestuurd te worden.

En hoewel vooraf een eenvoudige kwalificatie voorspeld werd, hadden karrigan & co tijdens de Europese RMR’s maar liefst 6 overtimes nodig om hun ticket voor de Major te bemachtigen. Hun tegenstanders, Sprout, Fnatic en GamerLegion – waren op papier makkelijk haalbaar. Het is dus afwachten of FaZe in Brazilië zijn beste vorm kan terugvinden.

NAVI

De kans bestaat dat we in Brazilië een heruitgave krijgen van de finale in Antwerpen: FaZe Clan tegen NAVI. Na een teleurstellende ESL Pro League herpakte het Oekraïense team zich met een eenvoudige 3-0 in de RMR’s. NAVI verloor geen enkele map, mede dankzij een weergaloze 41 kills van electroNic in de openingsmatch.

Het Russisch-Oekraïense roster kan zich dus in alle rust opmaken voor een van de belangrijkste toernooien van het jaar. Maar externe factoren zullen ook een rol spelen. De oorlog in Oekraïne is nog steeds vol aan de gang. Dat heeft mentaal een serieuze impact op de Oekraïense teamleden, wiens vrienden en familie nog steeds in het land verblijven.

De prestaties van NAVI zijn zeer wisselvallig. Het is dus moeilijk te voorspellen hoe s1mple het er in Rio van zal afbrengen. Gezien de huidige situatie in zijn thuisland, zal hij sowieso niet afgerekend worden in het geval van een vroege uitschakeling.

De uitdagers

Team Vitality

Het heeft even geduurd, maar het project van Team Vitality lijkt eindelijk op de rails te staan. Begin dit jaar ruilde de organisatie zijn volledig Franse team in voor een internationaal project. De recente aankoop van Spinx heeft het team naar een hoger niveau getild. Dankzij de vuurkracht van de Israelier sleepte het team de eindoverwinning van de recentste ESL Pro League in de wacht.

De verwachtingen voor Rio zijn dus hooggespannen. Magisk en dupreeh wonnen elk vier Majortitels als lid van Astralis, en zullen er op gebrand zijn daar een vijfde aan toe te voegen. Voor apEX zou het een bevestiging zijn van zijn kwaliteiten als IGL, en ZywOo zou de status als beste speler ter wereld heroveren. dupreeh is trouwens de enige speler op CS:GO die aan alle 18 Majors zal deelnemen.

Team Liquid

Team Liquid is misschien wel de verrassendste naam in deze lijst. Na een mislukte passage van shox, heeft de komst van YEKINDAR het Noord-Amerikaanse roster nieuw leven ingeblazen. Dat vertaalde zich in een finaleplaats in de ESL Pro League, dat het team nipt verloor van Vitality, en een eerste plaats in de Amerikaanse RMR.

EliGE en NAF spelen terug op het niveau dat we van hen gewend zijn, en de jonge oSee heeft zich ontpopt tot de beste AWPer op Amerikaans grondgebied. Kan nitr0 zijn team naar de tweede Majortitel ooit voor NA leiden? Een moeilijke opdracht, maar zeker niet onmogelijk.

De outsiders

Ninjas in Pyjamas

Van NIP werd vooraf heel weinig verwacht. Na een reeks teleurstellende resultaten werd Plopski aan de deur gezet. Er werd veel gespeculeerd over de komst van een AWPer, aangezien NIP al een tijd zonder vaste sniper speelde, maar de Zweedse organisatie koos uiteindelijk voor Aleksib.

Een transfer die weinig CS:GO-fans kon geruststellen. De Fin zou de problemen van het roster niet verhelpen, en het team moest nu communiceren in het Engels. Daarom was het was des te verrassender dat NIP ongeslagen uit de RMR raakte. Was Aleksib het missende puzzelstukje? Of was dit resultaat puur geluk? We zullen het antwoord snel genoeg ontdekken.

Heroic

Astralis heeft een nieuw dieptepunt bereikt door zich niet te kwalificeren voor de volgende Major. Gelukkig voor Deense CS:GO-fans mogen andere landgenoten wel deelnemen aan de competitie. Heroic is waarschijnlijk het Deense roster met het meeste kans op slagen.

Cadian en zijn teamgenoten knokten zich naar een plaats in de Legends Stage. En dat terwijl nieuwe aanwinst jabbi zijn niveau van Copenhagen Flames nog niet bereikt heeft. Als de nieuwe rekruut op tijd in vorm raakt, kan Heroic een serieuze uitdager worden.

ENCE

De Finse organisatie lijkt na het vertrek van Spinx een waardige vervanger gevonden te hebben. Deze zomer werden de Spaanse AWPer SunPayus en de Deense star rifler valde overgenomen. Die transfers lijken stilaan zijn vruchten af te werpen. ENCE stootte door in de Europese RMR na drie simpele zeges tegen HEET, Falcons en BIG.

In mei raakte het roster van Snappi tot in de halve finales. Ook nu mogen ze meteen naar de Legends Stage. De perfecte voorbereiding voor een evenaring van dat record?

Speciale vermelding

GamerLegion

De kans is zo goed als onbestaande dat de spelers van GamerLegion op 13 november de Majortrofee de lucht in mogen steken, maar toch is hun prestatie in de RMR een speciale vermelding waard. Het team van onze landgenoot Keoz, dat pas tijdens de open qualifiers gevormd werd, mocht een ticket voor de Major op zak steken na enkele indrukwekkende wedstrijden.

Zo maakte GamerLegion het FaZe knap lastig tijdens de openingswedstrijd. Pas na vier overtimes konden de titelverdedigers het duel naar hun hand zetten. De Belg zorgde voor de uitschakeling van G2 Esports met een mooie Bo3-zege, en stelde in extremis een plaats in de Major veilig na een 2-0 tegen B8. De wraak van Keoz is zoet: onze landgenoot mag naar Rio, terwijl zijn voormalige werkgever Team Falcons niet door de RMR raakte…

De ESL Major in Rio de Janeiro belooft een ongemeen spannend toernooit te worden. Kan FaZe zijn titel verlengen en de Grand Slam veiligstellen? Neemt NAVI wraak na de verloren finale in Antwerpen? Of kroont een ander team zich tot Majorwinnaar? Hou Proximus Esports in de gaten om dat te weten te komen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top