In het spoor van Thomas "Optimum" Vidic, speler van Union Saint-Gilloise in de Proximus ePro League

Nieuws |

Het reguliere seizoen 2021-2022 van de Proximus ePro League zit erop en de acht beste spelers van de competitie zijn gekend. Eén van die acht spelers is Thomas "Optimum" Vidic. Hij draagt met veel bravoure het truitje van de Brusselse club Union Saint-Gilloise, de nieuwkomer in de competitie. We blikken samen met de jonge carolo van 22 terug op een geslaagd seizoen, waarin de debutant zijn ploeg een kwalificatie wist te bezorgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al op zeer vroege leeftijd werd Thomas verliefd op de bal. Op vierjarige leeftijd begon hij met voetballen. Ondertussen heeft hij zijn voetbalschoenen ingeruild voor zaalvoetbalschoenen. Maar door zijn familie leerde hij ook de gamewereld kennen.  “Ik kom uit een familie vol voetbalfans, maar ook met heel veel gamers. Vooral mijn nonkels begonnen al op zeer jonge leeftijd met gamen en zij hebben die passie doorgegeven. Mijn eerste twee consoles waren de PS2 en de Game Cube, die allebei op min of meer hetzelfde moment werden uitgebracht. Ik ben begonnen met FIFA 03, maar schakelde nadien over naar PES 05/05 op de PS2. Later koos ik toch opnieuw voor FIFA in 08/09 omdat het fout liep met de licentie van PES en FIFA het overnam. Ik speel ondertussen al 15 jaar videogames en voornamelijk voetbalspelletjes. 

De link tussen voetbal en videogames is er altijd geweest voor de carolo. Hij speelde het wel niet altijd zo competitief en koos vroeger vooral voor de carrièremodus of voor spelen met zijn vrienden. Toen het competitieve aspect van de game beter werd, ging hij zich meten met andere spelers en ontdekte hij dat er voor hem misschien wel meer in zat. “In het begin was er niet echt een competitie. Pas sinds FIFA 18, met de komst van FUT Champions, begon ik te beseffen dat mijn niveau echt wel een pakje hoger lag dan dat van mijn vrienden. Toen begon ook mijn interesse in  andere competities;”

Zijn zoektocht naar competities bracht Optimum naar verschillende regionale toernooien die georganiseerd werden door supermarkten of door supermarktketens. De kans om zich eens te meten met spelers van een degelijk niveau en de competitie serieus aan te pakken. “Ik heb aan heel wat kleine toernooien deelgenomen en vaak was ik ook de underdog tegen spelers met een pak meer ervaring. Toen ik toernooien begon te winnen tegen spelers die op voorhand werden aangeduid als favoriet, begon ik zelf echt te geloven dat er kansen lagen om het te maken in de scene.”

Het esportsdebuut in de Proximus ePro League

Vanaf zijn eerste prestaties in de competitieve online modus tot zijn eerste LAN-zeges: de opmars van Optimum is ronduit indrukwekkend. Iets later lukte het hem zelfs om het team van EGO te vervoegen, dankzij zijn coach en vriend die in contact stond met het team: “Het was vooral de bedoeling om een groep te vinden waarmee hij kon trainen. Er waren vier tot vijf FIFA-spelers, maar vier tot vijf Belgische spelers die toen bij de beste van ons land behoorden. Op het einde viel het project wat in het water en ben ik vertrokken. Ik heb nadien nog onderhandeld met enkele Franse teams zoals Voltage, maar die deal ging niet door omdat de ploeg financiële problemen had.”

Ondanks enkele tegenslagen is Optimum's ervaring met EGO nog steeds positief en bleek die ook noodzakelijk om beter te worden in het spel. Optimum gaf niet op en bleef zoeken naar nieuwe kansen in de Belgische esport. Tussen een goede timing, een beetje geluk en mond-tot-mondreclame evolueert Thomas' toekomst snel: "Vorig jaar kon ik Xavier (Izzi, nvdr) ontmoeten, de commentator van de Proximus ePro League. Hij heeft een klein team, Team Apéro. Aangezien hij goed bekend was in de scene, kreeg ik wat kleine geschenken van verschillende sponsors, maar kreeg ik ook om meer bekendheid via visuals en reclame. Hij heeft mij erg geholpen en uiteindelijk is het dankzij hem dat ik de kans heb gekregen om te spelen voor Union. Union heeft esports uitbesteed aan GameLord, dat de rekrutering beheerde. Een paar mensen van GameLord hadden contact met Xavier en vroegen hem of hij FIFA-spelers kende en hij raadde mij aan. Daarna had ik een kort gesprek met de mensen van GameLord. Ze hadden al gekeken naar mijn 'record' en mijn laatste resultaten in FUT Champions en toernooien. Uiteindelijk werd ik geselecteerd."

Een geslaagd seizoen in de Proximus ePro League

Op dat moment begon het écht voor Optimum. Het truitje dragen van Union Saint-Gilloise in het nationaal kampioenschap, de Proximus ePro League, is een enorme kans voor de student human resources. Hij bracht dit seizoen door in het Marienstadion, de thuishaven van Union Saint-Gilloise. Elke match neemt hij plaats in de trainersruimte om het op te nemen tegen zijn verschillende tegenstanders. De  competitie wordt in een bijzonder format gespeeld en dat was ook voor Thomas even aanpassen: "Elke speler moet in zijn team minstens twee spelers van de club opstellen en dit ook minstens 45 minuten lang. Omdat Union een promovendus is, liggen de scores van de spelers niet echt hoog.  Ik moest dus flankspelers als Mitoma en Nieuwkoop gebruiken en als zij op het veld stonden, speelde ik op de andere flank om het gevaar zoveel mogelijk te beperken. Bij de rust verving ik de spelers dan.”

Thomas begon als een speer aan het seizoen met drie zeges in de eerste vier wedstrijden en een tweede plaats op de vierde speeldag van het seizoen, waarin er in totaal 17 gespeeld worden. Een droomdebuut voor de speler van Union, die ondanks alles toch met een gemengd gevoel terugblikt op de nederlaag op speeldag drie tegen Kevin "DNS" Lenglet, de speler van Seraing: "ik liep toen stage en mijn werkdag zat er pas op om 17u30. De dag van de wedstrijd moest ik meteen vertrekken naar het stadion en ik was maar net op tijd om mijn wedstrijd te spelen, zonder die dag te oefenen. Ik moest mijn team de dag voordien dus voorbereiden en omdat ik maar net op tijd was had ik weinig tijd om alles klaar te zetten. Normaal gezien heb ik wat tijd over om wat in te spelen. Tegen Seraing is dat me zuur opgebroken. Hij speelde heel defensief en maakte gebruik van de openingen en foutjes die ik maakte. Ik verdiende wel om te winnen denk ik”.

Ondanks enkele moeilijkheden kan Thomas toch spreken van een mooi seizoen. Hij mag zelfs pronken met een zege tegen Rudi "Ekmen" Ekmen, de speler van Club Brugge, met een score van 2-1. Een zege die de speler zelf als één van zijn mooiste bestempelt. De nederlaag tegen het Anderlecht van Zakaria "Emperatoor" Bentato op de vijfde speeldag zette even een rem op de goede flow van Optimum, maar hij kwam al snel terug in het goede ritme met zes wedstrijden zonder nederlaag en met enkele mooie overwinningen zoals die tegen STVV (4-0) en Charleroi (3-0). Dankzij zijn prestaties staat Thomas vierde in het klassement en kan hij rustig het tweede deel van het kampioenschap aanvatten. Hij heeft nu al vijf punten voorsprong op de negende en kan zich focussen op wat nog komt. 

Het tweede deel van de competitie verliep iets stroever voor de unionist. Een nederlaag tegen leider Genk (0-2) op de twaalfde speeldag deed Thomas terugvallen naar plaats zeven. Maar dat zorgde niet voor twijfels en met twee opeenvolgende zeges sloeg hij een kloof met de nummer negen in de stand en kwamen de play-offs dichterbij. Twee nederlagen tegen Standard en ShadooW (0-4) en eentje tegen Gent en Mercy (1-3) veranderden niets meer aan die kwalificatie die Thomas al op zak had. Met een zege tegen Beerschot (4-3) sloot hij de reguliere competitie in schoonheid af en kon Optimum uiteindelijk zijn plek in de play-offs vieren als nummer zeven in het klassement. Optimum is trouwens geen enkele keer uit de top 8 verdwenen, een geweldige regelmaat die hij de rest van de competitie wil aanhouden.

Mooie verwezenlijkingen en hoop voor de toekomst

Dit seizoen was het bewijs van mentale weerbaarheid en eindigde ook met een erg lekkere kers op de taart: “Ik heb de kans gekregen om de nationale FIFA-selectie te halen via een kwalificatietoernooi. Eerst bestond die enkel uit Stefano Pinna, ShadooW en Gilles Bernard, de referenties in België, maar de coach wou de groep wat extra leven inblazen. Hij heeft enkele spelers geselecteerd en we trokken allemaal naar Tubeke voor het toernooi. Voor een selectie moest je het laatste kwart van de competitie halen. Ik heb die selectie dus verdiend en daar ben ik echt fier op.” Een mooie verwezenlijking van Optimum, die nu in die selectie zit met de grootste namen in het Belgische FIFA-circuit.

Het logische vervolg is mooie resultaten behalen in de play-offs met, wie weet, wel een mooie verrassing op het einde. In afwachting van die ontknoping hoopt Thomas de lijn door te trekken en Union Saint-Gilloise op de best mogelijke manier te blijven vertegenwoordigen in de Proximus ePro League : "Ik heb een contract van één jaar met GameLord. Als alles goed gaat, hoop ik ook volgend seizoen samen te werken met Union om te bevestigen in mijn tweede seizoen. Het zou een bittere nasmaak achterlaten als mijn avontuur na één seizoen stopt.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top