Pickx selecteert: de tv-tips voor deze week

Cultuur & kennis | Zoals bij het begin van elke week biedt Proximus Pickx jou een overzichtje van het beste dat de komende dagen op je televisie te zien zal zijn. Van doldwaze cultcomedy tot een reconstructie van de bestorming van het Capitool exact een jaar geleden. Voor elke wat wils.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maandag: ‘Freddie Mercury: the final act’

Recente documentaire (2021) over de laatste levensjaren van Queen-boegbeeld Freddie Mercury, die in 1991 overleed ten gevolge van een aidsbesmetting. Een ziekte waar hij al jaren in stilte tegen vocht. In die periode was aids nog een groot taboe en werd het al te gemakkelijk in verband gebracht met homoseksualiteit. Mede door de fel gemediatiseerde dood van Mercury werd dat thema veel bespreekbaarder en tastbaarder voor de gehele maatschappij.

In deze docufilm van de Brit James Rogan wordt vooral ingezoomd op het persoonlijke leven van de legendarische Queen-zanger. Met getuigenissen van onder meer collega-artiesten Lisa Stansfield, Roger Daltrey en Paul Young. Maar ook met voor de eerste maal Kashmira Bulsara aan het woord, de zus van Freddie Mercury (echte naam: Farrokh Bulsara, geboren in Tanzania).

‘Freddie Mercury: the final act’ is op maandag 3 januari vanaf 21u10 te volgen op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Dinsdag: ‘Normal People’

Deze verfilming van de bestseller van de jonge Ierse schrijfster Sally Rooney werd tijdens de eerste lockdown een hit op BBC en in de VS. Nu is de succesreeks ook te zien op Canvas, dat vorige week de eerste afleveringen uitzond (te herbekijken via VRT.NU). Het verhaal lijkt simpel en wat clichématig: twee pubers uit een Iers dorpje, Marianne en Connell, voelen zich tot elkaar aangetrokken maar weten niet goed wat ze met die gevoelens aan moeten vangen. Ze komen immers uit verschillende sociale klassen -zij welgesteld, hij van zeer bescheiden komaf- en hebben op school een andere status -zij buitenbeentje, hij populaire sportbink. Vervolgens loopt hun pad uit elkaar wanneer ze gaan studeren aan de universiteit, maar geregeld borrelt de oude liefde weer op.

Net als in het gelijknamige boek is de sterkte van ‘Normal People’ de authenticiteit van de dialogen en de interactie tussen de protagonisten. Te danken aan het aangepaste scenario, meegeschreven door Sally Rooney zelf, en de doorleefde acteerprestaties van Daisy Edgar-Jones en Paul Mescal -die laatste won trouwens een BAFTA Award voor zijn rol als Connell. Mensen die ‘My Brilliant Friend’ wisten te smaken, net als ‘Normal People’ een tv-adaptatie van een razend populaire roman, zullen hier zeker hun hart kunnen ophalen.

‘Normal People’ is op dinsdag 4 januari vanaf 21u55 te volgen op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Woensdag: ‘Bang van Dendoncker’

Jens Dendoncker kan doorgaan als het typevoorbeeld van de clown met een traan. Immer vrolijk, sympathiek en grappig, zoals we onder andere zagen in programma’s als ‘Hoe zal ik het zeggen?’ en ‘Da’s liefde’. Bovendien vormt hij een geliefd en aandoenlijk celebritykoppel met Lauren Versnick. Maar aan die entertainende kant hangt ook een schaduwzijde: Jens Dendoncker kampt af en toe met periodes van depressie. Zo verdween hij afgelopen jaar een tijdje uit de spotlights en werd hij opgenomen in een gespecialiseerd opvangcentrum. Een onderwerp waar Dendoncker, die dit najaar zijn comeback maakte op tv, openlijk over praatte.

Over zijn gevoelsleven en persoonlijke anekdotiek vertelde hij ook al in zijn eerste grote soloshow ‘Bang van Dendoncker’, dat in 2017 in de zalen liep en in 2019 op televisie uitgezonden werd. VTM herneemt die uitzending nu nog eens. Die zaalshow betekende de grote doorbraak van de komiek, die in aanloop daar naartoe al flink wat adelbrieven vergaarde door onder andere Humo’s Comedy Cup en de Lunatic Comedy Award te winnen. Een lach en een traan, het is iets wat Jens Dendoncker als geen ander beheerst.

‘Bang van Dendoncker’ is op woensdag 5 januari vanaf 21u35 te volgen op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Donderdag: ‘Four hours at the Capitol’

Op 6 januari is het exact één jaar geleden dat een groep Trump-aanhangers het Capitool bestormde om te protesteren tegen de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. Een hallucinant tafereel was het, waarvan het belang op dat moment al duidelijk werd, maar later mogelijks nog veel groter zal blijken dan we aanvankelijk dachten. Een gevaarlijke aanval op de democratische basisprincipes van de VS, en bij uitbreiding het Westen.

In deze HBO-docu wordt teruggeblikt op wat zich die dag in Washington allemaal afspeelde, op verschillende niveaus: politiek, met de leden van het Congres en de Senaat die in het gebouw opgesloten zaten als ratten in de val, de agenten die niet wisten wat hen overkwam en de motieven van de muitende Trumpfans. Allemaal komen ze aan het woord in deze verbijsterende reconstructie.

‘Four hours at the Capitol’ op donderdag 6 januari van 20u10 te volgen op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Vrijdag: ‘Robin Hood: Men in Tights’

Om de eerste week van dit nieuwe jaar af te sluiten, mag er ook al eens gelachen worden om een spervuur van domme grappen. Dan is deze ‘Men in Tights’ daar een uitstekende gelegenheid toe. Een zeer eigenzinnige adaptatie van het Robin Hood-verhaal door regisseur Mel Brooks, de meester van de parodie -zie ook ‘The Producers’, ‘Blazing Saddles’ en ‘Spaceballs’. Aardig weetje: Dave Chapelle, tegenwoordig een met prijzen overladen stand-up comedian, speelt in ‘Men in Tights’ een bijrol als Ahchoo, de Afrikaanse sidekick van Robin Hood.

Naast totaal absurde situaties en simpele non-verbale grappen beroept Mel Brooks zich graag op een totaal inconsequente regie om de kijker aan het lachen te krijgen. Bijvoorbeeld een hoofdrolspeler wiens pukkel op het gezicht heel de tijd van plaats verandert, of het gebruik van attributen die totaal niet stroken met het tijdperk waarin de film zich afspeelt. Alles kan, geen brug is te ver in deze cultcomedy uit 1993.

‘Robin Hood: Men in Tights’ is op vrijdag 7 januari vanaf 20u35 te volgen op VTM 4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top