Belgische film ‘Un Monde’ maakt kans op European Film Award

Films |

Vanavond worden de European Film Awards uitgereikt. Die Europese filmprijzen worden jaarlijks uitgereikt door de European Film Academy. De livestream is zelfs te volgen op www.europeanfilmawards.eu en via vele partners in heel Europa. En zoals bijna elk jaar maken ook deze keer enkele Belgische films en coproducties kans op een prijs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een Belgische film is genomineerd voor de European Discovery Film Awards: ‘Un monde’ van Laura Wandel, ook de Belgische inzending voor de Oscars. De Brusselse cineaste, door het entertainmentmagazine Knack Focus recent nog uitgeroepen tot ‘Mens van het Jaar’, won in juli op het Filmfestival van Cannes nog de FIPRESCI-prijs (International Federation of Film Critics) en werd daar erg goed onthaald. De film is een thriller over pestgedrag op de speelplaats en wordt verteld vanuit het standpunt van de zesjarige Nora (de camera staat letterlijk op haar ooghoogte). Wanneer ze naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar oudere broer op de speelplaats wordt lastiggevallen. Maar omdat ze niet goed weet hoe ze moet reageren (haar broer heeft haar verteld dat ze moet zwijgen), staat ze voor verscheurende keuzes.

De European Film Discovery Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste regisseur voor zijn eerste langspeelfilm. Behalve ‘Un Monde’ is ook de Belgisch-Russisch-Poolse coproductie, 'The whaler boy' van Philipp Yuryev genomineerd. De nadere genomineerden zijn ‘Beginning’ van Dea Kulumbegashvili, ‘Lamb’ van Valdimar Jóhansson, ‘Pleasure’ van Ninja Thyberg en ‘Promising Young Woman’ van Emerald Fennell.

Nog Belgische kanshebbers op prijzen

Ook binnen de andere categorieën maakt ons land kans om in de filmprijzen te vallen. De Frans-Belgische coproductie 'Titane', dit jaar in Cannes goed voor de Gouden Palm, heeft zelfs vier nominaties binnengehaald. De film van de Franse regisseur Julia Ducournau, aan Belgische zijde gecoproduceerd door Frakas Productions, is genomineerd in de categorieën beste film, beste regisseur, beste acteur en beste actrice.

De animatiefilm 'Where is Anne Frank' van de Israëlische regisseur Ari Folman - eveneens een Belgische coproductie - is ook genomineerd. Het grootste deel van het animatiewerk gebeurde in de Brusselse studio Walking The Dog van Anton Roebben en Eric Goossen.

Voor de European Short Film 2021 zijn dan weer twee Vlaamse kortfilms genomineerd. De korte documentaire 'Nanu Tudor' van Olga Lucovnicova is de eerste Vlaamse nominatie. De film werd eerder al bekroond met de Gouden Beer in Berlijn. In de docu reist de filmmaakster na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diep'orteld trauma opliep.

Naast ‘Nanu Tudor’ maakt ook ‘Easter Eggs’ van Nicolas Keppens kans op de hoofdprijs. De animatiefilm, ook geselectioneerd voor het Internationale Animatiefestival van Annecy, volgt twee vrienden, Jason (12) en Kevin (15), op een absurde zoektocht naar de exotische vogels van de eigenaar van het Chinese restaurant die zelf ook verdwenen is. Voor Keppens en het productiehuis Animal Tank is het al de tweede keer dat ze kans maken op een European Film Award, nadat ze in 2018 ook genomineerd waren met de korte animatiefilm ‘Wildebeest’.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top