The Founder: hoe Ray Kroc Mc Donald’s overnam

Films | Je kan geen tien minuten rijden zonder ergens de grote gouden M van McDonald’s tegen te komen. De hamburgerketen is ondertussen in meer dan honderd landen over de hele wereld aanwezig. In ‘The Founder’ kom je te weten hoe de fastfoodketen uitgegroeid is tot de gigant dat het nu is, maar hoe dicht staat de film bij de echte geschiedenis?

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Founder’ is een biografisch drama uit 2016, geregisseerd door John Lee Hancock. De film neemt je mee in het waargebeurde verhaal van hoe Ray Kroc (Michael Keaton), een worstelende verkoper uit Illinois, Mac (John Carroll Lynch) en Dick McDonald (Nick Offerman) ontmoette, die een hamburgerzaak runden in het zuiden van Californië in de jaren 1950. Kroc was onder de indruk van het snelle systeem van de broers om het eten te maken en zag het potentieel van een franchise. Hij manoeuvreert zichzelf al snel in een positie waarin hij het bedrijf van de broers kan overnemen en een miljardenimperium kan creëren.
 
In een interview met Deadline beschrijft Hancock ‘The Founder’ niet zozeer als een traditionele biopic over één man (hoewel Kroc wel de focus lijkt te zijn), maar meer als een biopic over McDonald's zelf, met de megacorporatie als het hoofdpersonage. Het was de bedoeling het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk te presenteren, maar er toch een succesvolle film van te maken.

Milkshakemixers

Vrijwel alles wat biografisch over Kroc bekend is, is waar. De film portretteert hem als een zakelijk ingestelde, zeer gedreven verkoper van milkshakemixers, die nog niet echt succes had toen de gebroeders McDonald in 1954 een abnormaal hoog aantal milkshakemixers bij hem bestelden. Toch was hij een man die een goed idee herkende als hij er een zag. Een artikel uit 1973 citeerde Kroc toen hij zei dat hij getroffen was door de genialiteit van McDonald's eenvoudige menu en snelle bereidingstijd van voedsel. "Toen ik daar aankwam, zag ik meer mensen in de rij staan dan ik ooit bij een drive-in had gezien", zei hij. “Ik zei tegen mezelf: Deze jongens hebben iets. Wat als ik zelf een paar van deze plaatsen open?'"
 
Vanaf dat moment volgt ‘The Founder’ Kroc terwijl hij McDonald's met succes franchiseert en uiteindelijk het bedrijf en de naam McDonald's van de broers koopt voor 2,7 miljoen dollar, hoewel hij niet de rechten krijgt op de oorspronkelijke locatie. Vervolgens begint hij, op controversiële wijze, de broers uit de geschiedenis van het restaurant te snijden en te beweren dat hij de oprichter is. Ook dat is allemaal waar, net als het detail dat Kroc jaloers was op de achternaam McDonald's.

Gouden bogen

Andere details in de film zijn echter niet helemaal juist. Bijvoorbeeld, hoewel de film aangeeft dat Kroc zelf met het idee kwam om McDonald's in franchise te geven, waren de gebroeders McDonald's er in feite al mee begonnen voordat ze Kroc ontmoetten. En terwijl de film suggereert dat Kroc de broers ook het idee gaf van de iconische "gouden bogen", merkt Business Insider op dat de broers architect Stanley Clark Meston ze in 1952 lieten ontwerpen.
 
Afgezien van die kleine details, kan je er dus vanuit gaan dat ‘The Founder’ een gek verhaal vertelt, dat ook nog eens bijna volledig blijkt te kloppen.
 
Bekijk ‘The Founder’ op 9 april om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top