10 alternatieven voor PowerPoint
Door MediaForta
Deel dit nieuws
Prezi
Er zijn inmiddels al ruim 75 miljoen gebruikers. Het grootste verschil met PowerPoint is dat je niet presenteert aan de hand van een lineair pad met een reeks losse dia's maar met één grote mindmap. Je start als het ware op één groot canvas en hier kun je naar hartenlust op in- en uitzoomen. Uiteraard is het mogelijk om afbeeldingen, grafieken, videofragmenten of hyperlinks toe te voegen.
Het unieke aan Prezi is dat je altijd het overzicht bewaart omdat je op elk ogenblik terug kunt grijpen naar het grotere geheel. Heel wat gebruikers vinden dat ze met Prezi creatievere presentaties kunnen maken. Je zweeft, zoomt en roteert heel snel van het ene onderdeel naar het andere en dat oogt visueel veel sterker dan een reeks dia's. Je werkt in de browser op je computer of via een app op je iOS- of Android-apparaat.
Met een gratis account maak je publieke presentaties. Wil je niet dat iedereen de inhoud kan zien? Dan heb je de keuze uit drie formules: Prezi Enjoy geeft je 4 GB online opslagruimte en premium support voor 4,33 euro per maand. Prezi Pro (11,67 euro/maand) heeft onbeperkte cloudopslag, offline toegang en de mogelijkheid om foto's te bewerken. Via Prezi Pro Plus (18 euro/maand) krijg je ook nog eens toegang tot alle Prezi–trainingen. Alle formules hebben een proefperiode van 14 dagen. Via dit filmpje krijg je in een handomdraai een idee van de mogelijkheden.
Google Slides
Gebruikers zijn vooral enthousiast over het feit dat ze er met meerdere mensen in realtime aan kunnen werken, ongeacht het platform. Zelfs chatten of opmerkingen achterlaten, behoort tot de mogelijkheden. Net als bij de andere kantoortools van Google is het niet nodig om een internetverbinding te hebben. Je kunt dus ook op de trein of het vliegtuig aan je presentatie werken. Zodra je online gaat, wordt alles netjes gesynchroniseerd.
Een andere troef van Google Slides? Het gebruiksgemak. Als je in het verleden al met PowerPoint gewerkt hebt, krijg je Google Slides erg snel onder de knie. Afbeeldingen, videofragmenten, tabellen of overgangen toevoegen is ontzettend eenvoudig. Opslaan? Niet nodig. Elke wijziging die je maakt wordt automatisch opgeslagen terwijl je typt. Het is zelfs mogelijk om de revisiegeschiedenis te gebruiken om oudere versies van de presentatie op te roepen. Oude PowerPoint-presentaties? Die open je zonder problemen in Google Slides. Het werkt trouwens ook in de andere richting. Je Google Slide-presentatie exporteren naar PowerPoint is kinderspel. Dit introductiefilmpje geeft je in vier minuten een overzicht van de mogelijkheden.
Emaze
Een andere troef? Er zit zelfs een automatische vertaaltool in de software. Saaie presentaties zijn met deze tool echt voltooid verleden tijd. Je hoovert over bulletpoints of wandelt in een kunstgalerij waar je dia's als pareltjes aan de wand hangen. Probeer het zeker eens uit. Heb je een PowerPoint-presentatie die je wilt pimpen? De Emaze Your PowerPoint-functie maakt automatisch een verbluffende Emaze-presentatie van dat saaie PowerPoint-bestand.
Er is een beperkte gratis versie. De opslagruimte bedraagt 200 MB en al je presentaties zijn openbaar. Is dat niet helemaal wat je zoekt? Dat kun je upgraden naar Emaze Pro (9 dollar/maand). Hiermee kun je ook offline presenteren of je creatie exporteren naar een pdf of videofragment. Met meerdere personen samenwerken kan met een Pro-account eveneens. Wil je nog meer? Een Business-account (39 dollar/maand) geeft je onder andere exclusieve sjablonen, trainingen en premium support. Via dit filmpje krijg je een voorsmaakje.
Haiku Deck
Met deze tool maak je snel een frisse presentatie met flink wat visuele impact. Veel tekst krijg je niet op de slides, maar dat is dan ook niet de bedoeling. Wie met Haiku Deck aan de slag gaat wéét dat een beeld meer dan duizend woorden zegt. De tool staat gekend voor haar minimalisme en is enkel beschikbaar voor browsers, iPhones en iPads. Wie denkt dat smartphones en tablets niet gemaakt zijn om content te creëren, heeft het volledig mis. Haiku Deck werkt zalig op een iPad. Er zijn heel wat thema's beschikbaar en de interface is erg gebruiksvriendelijk. Enig minpuntje is dat je het lettertype niet kunt wijzigen. Dat is altijd afhankelijk van het gekozen thema.
De basisversie van Haiku Deck is volledig gratis maar geeft je geen privacy: al je presentaties staan dan volledig online. Een Pro-account (9,99 dollar per maand) laat toe om je presentatie offline te bewaren, af te drukken en te delen. In dit videofragment krijg je in amper 60 seconden een idee van wat je precies met Haiku Deck kunt doen.
Apple Keynote
Je beslist zelf op welke manier je je presentatie maakt: in de browser, via de app of de Mac-software. De sjablonen zien er gelikt en stijlvol uit en kunnen naar hartenlust aangepast worden. Via de bètaversie van de software is het nu zelfs mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd aan een presentatie te werken. Een grote troef is de presentatiemodus. In deze modus kun je het verloop van de dia's nauwgezet opvolgen, krijg je je notities te zien en houd je het tijdsverloop in de gaten.
Een andere interessante feature is Keynote Live. Dankzij deze functie is een projector zelfs overbodig. Je beamt je presentatie in een vingerknip naar de Mac, iPad of iPhone van je publiek. Windows-gebruikers kunnen volgen via de browser.
Ook niet onbelangrijk: Keynote is compatibel met PowerPoint. Switchen is dus kinderspel. Alle gemaakte presentaties bewaar je automatisch via iCloud Drive, de clouddienst van Apple. Kwestie van op al je apparaten toegang te krijgen tot je belangrijke diavoorstellingen. Meer weten? Kijk dan zeker eens naar deze tutorial.
SlideDog
Je selecteert je belangrijkste bestanden – pdf's, foto's, videofragmenten – en importeert ze in SlideDog. Vervolgens moet je ze enkel nog in de juiste volgorde zetten. De tool kan zelfs overweg met PowerPoint- en Prezi-bestanden. Enig minpuntje is dat de software uitsluitend geschikt is voor Windows. De makers geven wel aan dat ze volop aan een Mac-versie werken.
De basisversie van SlideDog kost je geen cent maar geeft je wel een SlideDog-watermerk en enkele andere beperkingen. Met een SlideDog Pro-account (8,33 dollar per maand) krijg je onder andere een betere presentatiemodus, premium support en mogelijkheden om je presentatie live te delen en je publiek te laten reageren via chat. Het is met zo'n Pro-lidmaatschap zelfs mogelijk om tijdens je presentatie vragen te stellen of een poll te organiseren. Dit filmpje vat de software perfect samen.
PowToon
De sleutel van het succes? Kant-en-klare templates die niet enkel fraai ogen maar ook heel snel aanpasbaar zijn. Enige voorwaarde: je moet van de Amerikaanse presenteerstijl met erg veel animaties houden. Klaar om wat visuele impact te creëren? Log in met je Google-, Facebook- of LinkedIn-account en je kunt aan de slag. Kies in de passende categorie één van de vele sjablonen en volg de wizard. In een handomdraai heb je een leuke manier om statistieken te tonen, een product of bedrijf voor te stellen, nieuwe diensten uit te leggen enzovoort. Van scratch starten? Dat kan uiteraard ook. Zodra je klaar bent, kun je de geanimeerde presentatie onder andere exporteren als PowerPoint-bestand, YouTube-fragment of pdf.
Let wel, een gratis account maakt je presentatie 100% publiek toegankelijk. Voor meer privacy, fragmenten in (Full)HD, langere fragmenttijden en extra opties, heb je een Pro-account (19 dollar per maand) nodig. Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan zeker dit filmfragment.
Zoho Show
Nadat je je aangemeld hebt, kun je onmiddellijk een slideshow op poten zetten. Samenwerken met andere collega's? Ook dat kan. Zoho Show vereist enkel een internetaansluiting. Een andere troef is de compatibiliteit met PowerPoint. Zoho Show geeft je oude presentaties naadloos weer. De ingebakken thema's zijn modern en gevarieerd en ook de overgangen en animaties in deze tool zijn de moeite waard. YouTube-fragmenten, Flickr-foto's of tweets in je presentatie stoppen kan heel eenvoudig via de embed-functie en ook live broadcasten behoort tot de mogelijkheden. Er zijn ook apps voor Android en iOS beschikbaar. Kwestie van ook onderweg aan je presentaties te kunnen werken.
Meer weten? Bekijk dan zeker dit filmpje. Zoho Show is een onderdeel van Zoho Docs, vergelijkbaar met Google Docs. Met een gratis account heb je 5 GB cloudopslag. Niet voldoende? Dan kun je upgraden naar een Standard-account (5 dollar per maand).
Projeqt
Uniek aan deze software is dat je binnen een bepaalde presentatie ook subpresentaties kunt maken voor als je je wilt verdiepen. Net zoals bij Prezi is het ook niet nodig om lineair te werken. Je kunt een klassieke diashow maken maar ook kiezen voor een tegelstructuur of verticale slideshow. Ook handig zijn de diverse deelmogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om slides los te delen op sociale media. Nog niet overtuigd? Projeqt kan ook overweg met realtime info van platformen zoals Twitter, Instagram, Spotify, Vimeo, Facebook of YouTube. Het volstaat dan om een bepaalde link in te voeren,
Projeqt visualiseert alles netjes met de juiste informatie. Interactieve kaarten? Ook dat kan. Tijdens je presentatie kun je naadloos van het ene apparaat naar het andere overschakelen. Concreet: je start op je computer en zodra je in het lokaal rondloopt, kun je verdergaan met je smartphone of tablet. Enig minpuntje is dat je bestaande PowerPoint-files niet kunt bewerken. Als je ze in Projeqt importeert, staan ze er als logge afbeelding. Maar het prijskaartje maakt dat minpuntje onmiddellijk goed. Projeqt is namelijk volledig gratis. Via dit videofragment krijg je een idee van de verschillende mogelijkheden.
Slidebean
Jij zorgt uitsluitend voor de content, Slidebean doet de rest. Voeg naar hartenlust titels, tussentitels, quotes, bullets, grafieken, cijfers of afbeeldingen toe zonder je iets aan te trekken van de vormgeving. Toch een bepaalde foto, icoon of tekening nodig? Dan grasduin je simpelweg tussen de verschillende rechtenvrije afbeeldingen die Slidebean je aanreikt. Pas als alle inhoud klaar is, ga je aan de slag met de looks. Slidebean stelt een kleurenthema voor maar dat is met één klik aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Zodra je klaar bent, kun je de presentatie onmiddellijk delen via diverse platformen: van Facebook en LinkedIn tot Twitter, Google+ of Tumblr.
In tegenstelling tot de meeste presentatietools die we voorstelden, is SlideBean niet gratis. Een Essential-lidmaatschap kost 29 dollar per maand en is geldig voor twee gebruikers. Extra teamleden kunnen instappen voor 10 dollar per maand. Er is wel een proefversie die je gedurende een aantal dagen gratis kunt uitproberen. Via dit filmpje zie je hoe snel je een presentatie in elkaar bokst met Slidebean.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
Proximus blijft tot 2027 dé referentie in België voor fans van de UEFA Champions League
Uitstekend nieuws voor Proximus-klanten: het bedrijf kondigt vandaag de verlenging van de uitzendrechten aan voor alle wedstrijden van de UEFA Champions League tot minstens 2027. De nieuwe overeenkomst laat Proximus toe het beste van het Europese clubvoetbal te blijven aanbieden via Pickx. Voetbalfans krijgen dankzij een nieuw competitieformat zelfs méér topmatchen voorgeschoteld.
-
Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Martine Tanghe, het anker dat 42 jaar lang het gezicht was van de VRT-nieuwsdienst, heeft haar gevecht met kanker verloren. Ze had op 30 november 2020 voor het laatst het nieuws gepresenteerd en werd 67. Ze moest vechten voor haar plekje op de buis en groeide uit tot een ware coryfee van ‘Het Journaal’.
-
Weekoverzicht Challenger Pro League (3): Dagelijkse oefenwedstrijden, met nog twee CPL-clubs die eerste partij afwerken
Stilaan raken alle ploegen in de Challenger Pro League op dreef, nu de derde voorbereidingsweek op seizoen 2023-2024 is aangevat. Om helemaal bij te blijven, bundelen we daarom alle oefenwedstrijden van deze week in een handig overzicht.
-
De grootste sterren verschijnen op het podium tijdens Live Aid voor Oekraïne
In 1985 werd in het Wembley Stadion in London Live Aid op poten gezet, een van de grootste en bekendste benefietconcerten ooit. Dit jaar doen de grootste wereldsterren dat nog eens over, om hulp in te roepen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Pickx vertelt je alles wat er nu al geweten is.
-
Vijf podcasttips voor International Podcast Day
Er zijn nationale en internationale feestdagen voor zowat alles, van pannenkoeken tot bruine kroegen, maar op International Podcast Day wordt ook echt vanalles georganiseerd. Wat begon met een zes uur durende livestream op 30 september 2014 is uitgegroeid tot een jaarlijks event met sprekers van over de hele wereld, streams, een awardshow en tal van kleine events die door fans op poten worden gezet. Ter gelegenheid zet Pickx enkele podcasts in de kijker die genomineerd zijn voor de Podcast Awards.
-
DAZN breidt wereldwijde groei verder uit met overname Eleven Group
DAZN Group, een toonaangevend wereldwijd sportplatform, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd omtrent de overname van de mondiale sportmedia-activiteiten van de ELEVEN Group. De overeenkomst breidt de mogelijkheden van DAZN op het vlak van live sportstreaming uit en vestigt DAZN als wereldleider in deze snel evoluerende markt. De voordelen zijn drieledig.
-
15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
-
Minder plastic in onze natuur én in ons lijf, dat is waar ‘Mei Plasticvrij’ voor ijvert
De milieuproblematiek neemt diverse vormen aan, wat ook om diverse campagnes vraagt. Zo is er ‘Mei Plasticvrij’, waar enkele prominente mediafiguren hun medewerking aan verlenen. Proximus Pickx stelt ze aan jou voor.
-
Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’
De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!
-
Dit moet je weten over ‘De Jamies’: de online video awards
Sinds twee jaar werkt het Filmfestival van Oostende samen met Hurae, het creative agency van Kortrijkzaan Hannes Coudenys. Samen organiseren ze ‘De Jamies’. Daarbij wordt het werk van online creators bekroond. Dit jaar zijn onder meer Karrewiet, Average Rob, Bockie De Repper en Technopolis genomineerd in verschillende categoriën.
-
#IStandWithUkraine: hoe steun je de burgerslachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne?
De wereld komt samen om Oekraïne te helpen. Ook België heeft zijn krachten gebundeld met deze golf van solidariteit voor het Oekraïense volk. Talrijke initiatieven zien het levenslicht, zoals de inzameling van voedsel en primaire levensbehoeften, gezondheidszorg, vervoer en opvang, enz. Het aantal initiatieven neemt hand over hand toe.
-
Meat Loaf (74) overleden: de ups en downs van zijn carrière
De ooit alomtegenwoordige en legendarische rockzanger Meat Loaf is afgelopen donderdag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn management op sociale media. Tijd om terug te blikken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.
-
‘Dealer’ is meest genomineerde film op Ensors
De genomineerden voor de Ensors, de prijzen van de Vlaamse audiovisuele sector, zijn vandaag bekend gemaakt. Met 14 nominaties – een ongezien cijfer – is ‘Dealer’, het langspeeldebuut van Jeroen Perceval als regisseur, de grootste kanshebber op de uitreiking in maart.
-
Nu op Canvas: nieuwe docureeks 'Op slot'
Vorig jaar ging bijna heel de wereld op slot als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook België evolueerde tussen maart en eind september 2020 van wanhoop naar hoop en weer terug. In de driedelige Canvasreeks 'Op slot', te zien vanaf 7 december, onderzoekt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Maar wie komt er allemaal aan bod in deze reeks en aan wat mag je je verwachten? Proximus Pickx blikt vooruit.
-
Conner Rousseau in ‘Het Huis’: "Ik ga niet over mij laten lopen"
Eric Goens kidnapte deze week een partijvoorzitter en sloot hem dan op … Excuseer, dat klopt niet. Eric Goens stal van een partijvoorzitter een gsm, gooide het onding in een kluisje en sloot dat af. 24 uur digitale quarantaine voor Conner Rousseau.
-
‘Margriet aan Zee’ wordt verlengd met een tweede seizoen
Ook volgende zomer zal de bulderlach van Margriet Hermans aan de kust te horen zijn, want na het succes van ‘Margriet aan Zee’ afgelopen zomer, kondigt Pickx aan dat er een vervolg komt.
-
Ade Adepitan meet de staat van onze planeet op, slingerend tussen hoop en vrees
In de driedelige documentairereeks ‘Climate Change – Ade on the frontline’ trekt de Britse journalist en rolstoelatleet Ade Adepitan op onderzoek uit om zo de gevolgen van de klimaatverandering overal ter wereld in kaart te brengen. Tegelijkertijd toont hij ook welke oplossingen er mogelijk zijn.
-
International Left Handers Day: ken je deze bekende linkshandigen al?
Jaren geleden werd er nog zwaar op neergekeken, maar ondertussen is linkshandig zijn al lang geen taboe meer. Meer zelfs: 13 augustus is uitgeroepen tot International Left Handers Day. De dag is in het leven geroepen om lefties in de kijker te zetten, maar ook om mensen bewust te maken van de alledaagse problemen waar linkshandigen mee te maken hebben omdat we leven in een wereld die ontworpen is voor rechtshandigen.
-
Antwerp Pride benadrukt de verwoestende kracht van woorden
Van 11 tot 15 augustus is Antwerpen gehuld in regenbogen! Vijf dagen lang wordt Pride gevierd in de Scheldestad, met verschillende evenementen ter ere van de LGBTQ-gemeenschap. En dit jaar ligt de nadruk op het thema #NotJustWords. “We vinden dat het welletjes is geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA+ gemeenschap”, klinkt het.
-
Proximus innoveert met doktr, een gebruiksvriendelijke en veilige teleconsultatie-app
Vanwege de Covid-19-crisis zijn de medische teleconsultaties enorm toegenomen. Om de beste patientervaring aan te bieden, heeft Proximus 'doktr' gelanceerd, een app waarmee gebruikers via een videogesprek snel contact kunnen opnemen met een erkende arts voor persoonlijk medisch advies.