De rijkste Belgische families

Nieuws | Terwijl econoom Thomas Piketty in zijn boek aantoonde dat de ongelijkheid steeds groter wordt, roepen ook de vakbonden steeds harder om een vermogensbelasting of rijkentaks. Wie zijn nu eigenlijk de Belgen die hiervoor het meest moeten vrezen? In zijn boek 'De 200 rijkste Belgen' uit 2012 zette onderzoeksjournalist Ludwig Verduyn de rijkste Belgische families en hun vermogen op een rij. Bekijk hier de top tien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Terwijl econoom Thomas Piketty in zijn boek aantoonde dat de ongelijkheid steeds groter wordt, roepen ook de vakbonden steeds harder om een vermogensbelasting of rijkentaks. Wie zijn nu eigenlijk de Belgen die hiervoor het meest moeten vrezen? In zijn boek 'De 200 rijkste Belgen' uit 2012 zette onderzoeksjournalist Ludwig Verduyn de rijkste Belgische families en hun vermogen op een rij. Bekijk hier de top tien.

1. Inbev-families: 25,7 miljard euro

De adellijke families De Spoelberch, De Mévius en Vandamme zijn de historische aandeelhouders van de Belgisch-Braziliaanse brouwerijgroep AB Inbev. De families zijn zelf niet actief in het bedrijf, maar worden rijk door de stijgende beurskoers.

2. Familie Frère: 2,9 miljard euro

Albert Frère is nog altijd de rijkste Belg als eigenaar van aandelenholdings CNP en GBL, waar zijn schoonzoon tegenwoordig de operationele leiding heeft.

3. Familie Emsens: 2,4 miljard euro

De Kempense familie is de eigenaar van kiezelzandproducent SCR-Sibelco en asbestbedrijf Eternit. Hun fortuin wordt wel bedreigd door schadeclaims van asbestslachtoffers en hun nabestaanden.

4. Familie Colruyt: 2,3 miljard euro

De supermarktketen met de laagste prijs werd in de jaren vijftig opgericht door Jo Colruyt. Zijn zoon Jef slaagde erin het bedrijf uit te breiden naar andere sectoren zoals speelgoed (Dreamland), kleding (Zeb) en zelfs windenergie.

5. Quick Step-families: 2,2 miljard euro

Een groep families uit West-Vlaanderen met namen als Van Canneyt, Thiers, Verbeke en De Cock richtten de houtgroep Unilin aan, dat furore maakte met laminaatmerk Quick-Step. In 2005 verkochten ze hun imperium aan het Amerikaanse Mohawk, dat 2,2 miljard euro veil had voor het bedrijf.

6. Familie De Nul: 1,7 miljard euro

Jan De Nul uit Aalst staat aan het hoofd van een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. Ondanks de stevige concurrentie in de sector, blijft hij uitbreiden.

7. Familie Lhoist-Berghmans: 1,7 miljard euro

Het Luikse Lhoist is ’s werelds grootste producent van kalk en dolomiet, met fabrieken in heel Europa en Noord-Amerika. In de raad van bestuur is het de familie Berghmans die de plak zwaait.

8. Familie Huts: 1,1 miljard euro

Fernand en Karine Huts staan aan het hoofd van Katoennatie, de Antwerpse goederenbehandelaar die uitgroeide tot een wereldwijde havengroep. Hun zoon Stefan begon in 2013 helemaal onderaan de ladder te werken op de dokken.

9. Familie d’Ieteren: 1,1 miljard euro

De familie van Roland d’Ieteren is auto-importeur van Volkswagen en Audi. Door de overname van Belron, het bedrijf achter Carglass, en de aankoop van verhuurbedrijf Avis maakt het grote winsten.

10. Familie Van Rompuy: 945 miljoen euro

De nazaten van Karel Van Rompuy danken hun fortuin aan de bank Argenta. Van Rompuy kocht zijn drie medeoprichters uit en kreeg zo het gros van de aandelen in handen. De familie is trouwens geen directe familie van voormalig Europees president Herman Van Rompuy.

Familie Coucke: 1,24 miljard euro

Marc Coucke was niet opgenomen in deze top tien uit 2012, maar hoort sinds november helemaal thuis in dit rijtje. Het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Perrigo kocht toen Omega Pharma over voor 3,6 miljard euro. Coucke streek zo 1,22 miljard euro op, waarvan de helft in aandelen. Op die meerwaarde hoeft hij nul euro belasting te betalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top