‘De Toots Sessies’ keren terug op VRT Canvas

Muziek | ‘De Toots Sessies’, een dagelijkse show op VRT Canvas waarin een artiest van eigen bodem een intieme set brengt, is terug vanaf maandag 22 januari. Het concept ontstond tijdens de coronaperiode als manier om muzikanten een platform te geven in moeilijke tijden voor de cultuursector, maar omdat het aansloeg, blijven er nieuwe afleveringen gemaakt worden. Maandag bijt Het Zesde Metaal de spits af.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De reeks sessies is vernoemd naar de Toots Studio van de VRT, een kleine, sfeervolle muziekstudio die op zijn beurt uiteraard vernoemd is naar de legendarische mondharmonicaspeler Toots Thielemans. In de eerste reeks waren ook woordkunstenaars, dansers en andere podiumartiesten welkom, maar vanaf de tweede reeks lag de focus enkel op muzikanten, die hun populairste en nieuwste eigen nummers brachten, maar ook covers van hun eigen muziekhelden.

Het Zesde Metaal

De nieuwe jaargang begint met de band van West-Vlaming Wannes Cappelle, Het Zesde Metaal. Zij verloren afgelopen zomer hun bandlid en dierbare vriend Tom Pintens. Op het album ‘Het langse jaar’, waar de multi-instrumentalist nog aan meewerkte, staan heel wat nummers die wel erg toepasselijk zijn voor de periode van rouw die ze meemaken. Denk bijvoorbeeld aan de krachtige titelsong, die als eerste single werd gelanceerd in oktober en die druipt van de melancholie.

We mogen ons ook verwachten aan een cover van het nummer ‘Nothing Really Ends’ van dEUS. “Ik vind Tom Barman een fantastische tekstschrijver die mij heel erg inspireert. Maar ik breng een West-Vlaamse versie, ik ben niet gebekt voor het Engels”, zegt Cappelle.

Pommelien Thijs en Loverman

Nadien is het aan Pommelien Thijs, al even dé Vlaamse muzieksensatie. Na een dijk van een jaar waarin ze het debuutalbum ‘Per Ongeluk’ uitbracht, en waarin ze alomtegenwoordig was op de MIA’s, bracht ze nu ook de opvolger ‘Medeplichtig’ uit. In ‘De Toots Sessies’ brengt ze ook een duet met haar zus Kaat en een eigenzinnige cover van ‘Irene’ van De Mens.

Van een nieuwe sensatie gesproken, ook Loverman, die als derde langskomt, heeft er een boerenjaar opzitten. Getuige daarvan zijn zijn vier nominaties voor de MIA’s. Het alter ego van James De Graef (Shht, Partners) brengt gitaarmuziek met een diep stemgeluid en gooit daarmee duidelijk hoge ogen. Hij haalt de Limburgse punkband De Brassers en hun hit ‘En toen was er niets meer’ van onder het stof, maar dan in een bluesversie.

Mayorga en The Bony King of Nowhere

Mayorga is sinds de overwinning op De Nieuwe Lichting aan een ware triomftocht bezig, die donderdag langs de Toots Studio passeert. In hun sessie stellen ze de debuut-EP ‘It Is Until It Isn’t’ voor, met daarop onder andere het nummer ‘High High Low Low’, naast uiteraard een opvoering van het aanstekelijke ‘Girlcrush’. De band van Helena Mayorga Paredes brengt ook een eigen versie van ‘Noir Désir’, een nummer van Vive la Fête.

Op vrijdag wordt de week afgesloten door The Bony King of Nowhere, ofwel de band van Bram Vanparys. Na het zeer melancholische en erg goed ontvangen album ‘Silent Days’ uit 2018 stelt de groep een nieuw album voor: ‘Everybody Knows’. Daarop staan mooie kleinoden als ‘Are You Still Alive’ en ‘Falling Into Place’. Zij coveren ook de Belpopklassieker ‘My Suitor’ van Bernthöler.

In de tweede week komen songfestivalfenomeen Gustaph, unicum Ão, rapper Brihang, rockers Whispering Sons en legende Hooverphonic langs.

Bekijk ‘De Toots Sessies’ vanaf maandag 22 januari om 19u40 op VRT Canvas en om 23u45 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top