Nieuwe muziek van Het Zesde Metaal is ongewilde ode aan Tom Pintens

Muziek | Het Zesde Metaal, de band achter de West-Vlaamse zanger en songsmid Wannes Cappelle, heeft nieuwe muziek uit. De single ‘Het langste jaar’ is een voorbode voor het aankomende nieuwe album en klinkt des te melancholisch als je weet dat de band in augustus afscheid moest nemen van multi-instrumentalist Tom Pintens.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een week geleden liet Het Zesde Metaal voor het eerst sinds de release van het album ‘Wachten’ in maart 2022 nieuwe muziek uit. De single heet ‘Het langste jaar’, het eerste voorsmaakje van het gelijknamige album dat in het voorjaar van 2024 verschijnt. Het is een hartverscheurend lied geworden over rouw, waarin Wannes Cappelle het verdriet prachtig verwoordt. De melancholie en het wanhopige onvermogen om de feiten te veranderen, druipen ervan af. “Ach weet je in hoeveel tijd dat zult verdriet verslijt? Ben’k u voor altijd kwijt?”, zingt Cappelle.

Het lied werd geschreven naar aanleiding van de herdenking van de sterfdag van een familielid, maar werd des te toepasselijker toen bleek dat Tom Pintens aan een ongeneeslijke ziekte leed. De zanger, gitarist en pianist maakte deel uit van de vaste bezetting van Het Zesde Metaal, naast nog andere bands en soloprojecten, en was een grote meneer in het Vlaamse muzieklandschap. ‘Het langste jaar’ kreeg door het overlijden van Pintens in augustus van dit jaar een nieuwe, nog diepere betekenis.

“Ongewild werd het het meest passende lied dat de overige bandleden op diens begrafenis konden spelen”, klinkt het in het persbericht dat de band de wereld in stuurde. Ze lieten op de begrafenis een automatisch spelende piano aanrukken die geprogrammeerd was om exact na te spelen wat Tom Pintens zelf nog inspeelde in de studio. Zo konden ze zich nog één keer laten begeleiden door hun geliefde bandgenoot.

Het hele album wordt een intieme ode aan Tom Pintens. Het is naar aanleiding van zijn ziekte dat de band besloot om nieuwe muziek te schrijven en het is hij die de opnames in juni in goede banen leidde als producer. Zijn geest en zijn nagedachtenis zullen dus in de hele plaat te horen zijn als rode draad. Als de single ‘Het langste jaar’ een indicatie is, wordt het gevoelig album waarin thema’s als rouw, afscheid en acceptatie centraal staan. Een kolfje naar de hand van Het Zesde Metaal, dat de kunst van de nostalgische melancholie erg goed onder de knie heeft.

Ontdek naast de nieuwe muziek van Het Zesde Metaal ook de serie 'Grond', die mee is geschreven door Cappelle, of 'Doe Zo Voort', waarin hij acteert. Beide series zijn te vinden op Streamz. Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top