Notes of Music: Mayorga - Of hoe lo-fi indiepop de angel uit de dag kan halen

Muziek | Met een poëtische naam als Helena Mayorga Paredes kan je leven eigenlijk alle kanten uit. Romancière? Had gekund. Chef-kok? Waarom niet. Kunstschilder? Zou zomaar eens kunnen. Misschien zijn het talenten die we van de Gentse muzikante ooit nog zullen zien, maar vandaag treedt Helena voor het voetlicht als frontvrouw van Mayorga, de band die met amper twee singles al een hele schare fans wist te verzamelen en her en der clubs in vuur en vlam zet. 

Door MF

Deel dit nieuws

Notes of Music - Mayorga of hoe lo-fi indiepop de angel uit de dag kan halen

Oktober. De melancholische stilte van de herfst hangt over het land. ’s Ochtends voegt de nevel wat drama toe aan de intense kleurenpracht. ’s Avonds knisperen de haardvuren. Mensen zoeken de warmte op en nestelen zich knus bij kachel. Niet iedereen weert de nakende kou op die manier. Talloze mensen vinden hun weg naar een concertzaal of een club, waar ze zich laven aan het vuur van een muzikant of band. Zoals Mayorga, bijvoorbeeld, de band van de half-Chileense Helena Mayorga Paredes. Ze geeft een nieuwe invulling aan het gezegde ‘het ijzer smeden als het heet is’. Amper één song had de band nodig om Sofie Engelen van radio Willy in muzikaal katzwijm te laten vallen. 

‘Weekend Lover’ en ‘Girlcrush’ zijn twee complexloze popsongs waarmee Mayorga een rechte lijn heeft gevonden naar het hart van talloze muziekliefhebbers. Ineens zijn jullie overal. 
“Het gaat best goed", vertelt Helena als we haar tussen repetitie en concert in spreken. “Ik had nooit verwacht het allemaal zo’n vlucht zou nemen. Sinds de release van de eerste single ‘Weekend Lover’ is er veel veranderd. Ik had in mei nooit kunnen denken dat ik in november elke week een show zou spelen. Het is zot, maar ik geniet er enorm van.” 

Het is je uiteraard van harte gegund. Mayorga is niet je eerste band. Je speelt ook bij Aarde aan Daan, en werd al ingelijfd bij Manngold, Pavlove én Noémie Wolfs, waar je al opviel om je enthousiaste podiumprésence. Het is lang geleden dat we iemand zo zagen opgaan in haar gitaarspel. 
“Ik hoor dat wel vaker, haha. Ja, op het podium ben ik echt wel in mijn element. De gitaar is mijn grote liefde. Al zolang ik me kan herinneren, heb ik gitaar willen spelen. Ik denk dat ik amper drie was toen ik al de wens uitsprak om gitaar te spelen. Toen ik zes was, ging ik naar de muziekschool, daarna de kunsthumanoria en later naar het conservatorium in Gent, waar ik afstudeerde in de pop/rock. En vandaag speel ik met mijn band in het voorprogramma van High-Hi. Het is een beetje een rollercoaster, maar één waar ik heel graag in vertoef.”

Guitar hero

We hadden het al even over je podiumprésence. Wij moesten even denken aan Jennifer Batten, de gitariste van Michael Jackson, een gitaarfurie die live de sterren van de hemel speelt.
“Dat is een mooie vergelijking. Ik weet wie ze is. Fantastische muzikante. Ik ben blij dat er vandaag meer vrouwelijke gitaristen voor het voetlicht treden. Mijn grote inspiratie is St. Vincent, om haar onnavolgbare speelstijl, of Anna Calvi. PJ Harvey vind ik ook heel goed. Wat ze doet, is zo goed en zit zo vol gevoel dat ze voor mij ook een groot voorbeeld is. Bonnie Rait, daar heb ik ook veel bewondering voor.” 

Over bewondering gesproken: als er één iemand is die jullie bewondert, dan wel Sofie Engelen, die op radio Willy onder andere ‘Engelenstof’ presenteert. Zij heeft de eerste single opgepikt en jullie – als het ware – gelanceerd. 
“Ja, ik ben Sofie enorm dankbaar. Ik had haar voor de release van ‘Weekend Lover’ al een demo gestuurd, en ze reageerde heel enthousiast. Toen ‘Weekend Lover’ af was, heeft ze de single meteen de ether ingegooid. Met heel veel positieve reacties tot gevolg. En nu ‘Girl Crush’ ook opgepikt wordt, groeit ook de schare fans.” 

Zowel ‘Weekend Lover’ als ‘Girlcrush’ zijn complexloze, rechttoe-rechtaan popsongs. Het leek wel alsof de wereld-in-crisis nood had aan muziek die meteen appelleert aan het goed gevoel. Wie ernaar luister wordt instant vrolijk. 
“Dat vind ik fijn om te horen. Het zijn inderdaad geen moeilijke songs, en misschien heb ik daar onbewust wel naartoe gewerkt, als een soort van reactie tegen de sérieux van de opleiding aan het conservatorium. Ik hoef geen complexe akkoordenprogressies te verzinnen. Songs ontstaan ergens op onbewaakte momenten, als ik alleen ben of ergens onderweg. Ik vind het erg fijn dat de songs zo resoneren, en dat de luisteraar er blij van wordt, ook al is het thema van ‘Weekend Lover’ niet meteen een dat vrolijkheid ademt, haha.” 

Met Mayorga worden jullie wat voor de leeuwen geworpen. Jullie gaan niet alleen meer via AirPlay, het publiek drukt jullie nu live aan de borst. Is het zo dat jullie elkaar als muzikanten nu pas vooral live leren kennen? 
“Hoh, niet meteen. We hebben allemaal wel al ervaring opgedaan naast Mayorga, maar wat wel fijn is, is de groepsdynamiek. Met Charline duik ik vaak in de studio om aan songs te werken. Dat is een ietwat andere vibe, maar het geeft ook veel voldoening. En met de band de hort op zijn, dat is echt wel cool.” 

En nu? 
“Dat is de vraag! Verder gaan op hetzelfde elan, dat is alvast de bedoeling. We werken verder aan songs en willen in het voorjaar graag een EP-droppen. En daarna, een aantal festivals? Het is nog te vroeg om daar nu al concreet over te zijn, maar de goesting is er.”Mayorga is te zien op 17/11 in De Casino in Sint-Niklaas en op 25/11 in Het Depot in Leuven, telkens als support van High Hi.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top