Artiest van de week: Ão, een warm deken in koude dagen

Muziek |

Met een mix van fado, indiepop, elektronica en ambient bezet Ão een unieke plek in het Belgische muzieklandschap. Het viertal was al artist in residence in Het Depot en tekende onlangs een platencontract bij Mayway Records, dat moet uitmonden in een debuutalbum volgend jaar. Maar ondertussen is het al smullen van enkele prachtsingles.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze Brussels-Gentse band brengt de hele wereld naar je toe. Wat best praktisch was tijdens de coronapandemie. Middenin die miserabele, claustrofobische periode twee jaar geleden brachten ze immers hun eerste titelloze EP uit. Een knus deken van troost was dat. Hun muziek bevat invloeden vanuit Latijns-Amerika, een snuifje fado, spaarzame beats, subtiele zanglijnen (afwisselend in het Portugees en Engels), wat cumuleert in een intieme vorm van elektronische indiepop.

Luister maar eens naar hun singles ‘Tea’ en ‘Best Served Cold’, zeer uiteenlopende songs, maar ze hebben gemeen dat ze je meteen omarmen en dicht bij hen trekken. Gelukkig zijn Brenda Corijn -een Gentse met roots in Mozambique en Portugal- en haar kompanen Siebe Chau (gitaar, bandoneon), Jolan Decaestecker (toetsen, elektronica) en Bert Peyffers (percussie) zo slim om op tijd en stond ook een weerhaakje in hun songs te stoppen, zodat het toch ook wel spannend en verrassend blijft. Luister maar eens naar ‘Agarrar’ of het plots omwentelende ‘Rajada’.

Mooi voorjaar en debuutalbum in 2023

Ão kon de voorbije twee jaar verder ervaring opdoen als artist in residence in de Leuvense muziektempel Het Depot, en vorig jaar waren ze ook al laureaat van het Sound Track-parcours in Vlaams-Brabant. Onlangs tekenden ze bij het Kortrijkse Mayway Records, de muzikale thuishaven van ander mooi Belgisch volk als DIRK, Mooneye, Marble Sounds, The Haunted Youth en Meskerem Mees. Samen met een goedgevulde concertagenda in het komende voorjaar moeten al die stapjes uitmonden in een debuutalbum dat er eind 2023 aankomt.

Recent brachten ze met ‘Mulher’ -gemixt door Jasper Maekelberg, bekend van zijn werk voor onder andere Balthazar en zijn eigen project Faces on TV- alvast een voorsmaakje uit en die wordt gretig opgepikt in de media. Langs Vlaamse kant werden ze al belicht op Radio 1, in Knack Focus en nu zet Proximus Pickx met veel plezier dit aparte viertal mee op de radar.

Ão neemt dan ook een unieke plek in in het Belgische muzieklandschap, met niets te vergelijken. Als je dan toch wat referenties wil: smijt Rosalia, Arooj Aftab, FKA Twigs, James Blake en Sevdaliza in een blender en je komt dicht bij Ão. Nu de coronapandemie toch stilaan achter ons ligt, is het tijd voor deze vier Belgen om zelf de wereld te veroveren. Daar hebben ze alle troeven voor.

De komende maanden nog live te ontdekken in De Roma, Het Depot, en CCHA (Hasselt) en deze zomer wellicht ook te zien op heel wat festivalaffiches.

Meer beluisteren van Ão? Dat kan via deze pagina op VI.be of Spotify

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top