Hoe lang kan Bayer Leverkusen Xabi Alonso nog vasthouden?

Sport | Bayer Leverkusen zorgt in dit eerste deel van het Bundesliga-seizoen voor sensatie. Dat is niet op zijn minst de verdienste van Xabi Alonso, die de club na een jaar bewind heeft getransformeerd naar een winnende voetbalmachine.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De resultaten in de Bundesliga spreken voor zich. Na twaalf dagen staat de club trots aan de top van het Duitse kampioenschap met 34 punten op 36. Daarmee evenaart het team de knappe prestatie die Pep Guardiola's Bayern München tijdens het seizoen 2015-2016 neerzette door 34 punten te behalen. Saillant detail: het is aan een gelijkspel tegen de Beierse ploeg te danken dat Leverkusen niet twaalf overwinningen op rij kon noteren in het begin van het seizoen. Momenteel ziet de toekomst er voor Victor Boniface en zijn teamgenoten heel zonnig uit, met 17 zeges en één gelijkspel in 18 wedstrijden.

Veelbelovend

De belangrijkste architect van deze daverende start van het seizoen is Xabi Alonso, wiens succes door vriend en vijand in Duitsland wordt geprezen. Het moet gezegd dat de voormalige Spaanse international wonderen heeft verricht sinds zijn komst naar de club in oktober 2022. Toen hij Gerardo Seoane opvolgde, bevond Bayer zich in een catastrofale situatie en zakte der Werkself volledig weg in de competitie. Na een wat trage start wist de Spanjaard zijn nieuwe team te mobiliseren en weer op het goede spoor te zetten, waardoor Leverkusen aan het einde van vorig seizoen een Europees ticket won.

Wat het succes nog opmerkelijker maakt, is dat Alonso ondanks zijn enorme speelervaring bij Leverkusen voor het eerst in zijn carrière de leiding nam over een topploeg. Nadat zijn lange carrière in 2017 eindigde bij Bayern München, smeet de Bask zich op zijn taak als trainer van de jonkies bij Real Madrid O13 en vanaf 2019 bij het reserveteam van Real Sociedad, de club waar het voor hem allemaal begon. Zijn zeer goede start als trainer bleef niet onopgemerkt en hij werd in 2021 zelfs nadrukkelijk genoemd bij Borussia Mönchengladbach. Maar het was uiteindelijk bij Leverkusen dat hij een jaar later zou landen.

Binnenkort elders?

Alonso, die de kans kreeg om als speler te groeien bij grote namen als Carlo Ancelotti, Rafa Benitez, José Mourinho en Pep Guardiola, hanteert bij Leverkusen een speelstijl die unaniem wordt gewaardeerd. In plaats van tiki-takavoetbal pleit de voormalige verdedigende middenvelder onomwonden voor voetbal op basis van een goed uitgevoerde pass en veelvuldige tempowisselingen. Daarnaast vertrouwt hij op het talent van zijn spelers, aan wie hij behoorlijk wat vrijheid overlaat. "In mijn carrière werd ik aangemoedigd om mijn eigen beslissingen te nemen", vertelde hij onlangs in een interview aan het Franse persbureau AFP. "Dat wil ik ook inprenten bij mijn spelers, dat ze geen robots zijn."

Dergelijke prestaties wekken duidelijk belangstelling op, waardoor Alonso's naam al genoemd wordt bij enkele van de grootste Europese clubs, waaronder Real Madrid en Bayern München, twee van zijn voormalige clubs. Maar de 42-jarige Bask heeft geen haast om de club uit Leverkusen, waarmee hij tot 2026 verbonden is, te verlaten. Dat bevestigde hij onlangs nog eens in een interview. "Ik weet niet wanneer dat moment zal komen, maar mijn gedachten zijn 100% hier. Ik vind het heerlijk om hier te zijn en ik heb veel redenen om positief te zijn over de toekomst."


Het programma van speeldag 13 in de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 2 december

Zondag 3 december

Volg de Bundesliga het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top