Zitten Gennaro Gattuso en OM op ramkoers?

Sport | Olympique de Marseille maakt een absoluut catastrofaal seizoen door. Twee maanden na zijn aankomst lijkt Gannaro Gattuso niet in staat om het lamentabele parcours van de Zuid-Franse ploeg om te buigen. Het is maar de vraag hoe lang de Italiaan het daar nog uithoudt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het begin van dit seizoen leek alles koek en ei bij OM. In juni mocht de gerenommeerde Spaanse coach Marcelino aantreden en werden er tijdens de transferperiode enkele veelbelovende spelers aangetrokken. Tijdens de eerste drie speeldagen stond de Zuid-Franse ploeg aan de top van het klassement in het kampioenschap, op gelijke hoogte met Monaco. De supporters aarzelden niet om hun rivaal PSG aan te vallen, op wie ze een voorsprong van twee punten hadden.

Maar sindsdien zijn de zaken verslechterd, met onder meer een nederlaag tegen Panathinaikos in de derde kwalificatieronde van de Champions League. Eind september, na hevig protest van de fans op het Vélodrome, werd Marcelino bedankt voor bewezen diensten en werd hij vervangen door Gennaro Gattuso. De Italiaan kreeg de taak om de boel weer op de rails te krijgen, het vertrouwen van de supporters in het team te herstellen en terug aan te knopen bij eerdere successen. Twee maanden later is er nog weinig veranderd en staat Olympique de Marseille 16 punten achter op competitieleider Paris Saint-Germain.

Witheet

Afgelopen weekend reisden Gattuso en zijn gevolg na drie wedstrijden zonder overwinning af naar Straatsburg. Ze hoopten opnieuw te kunnen winnen, nota bene tegen een ploeg die ook in slechte vorm verkeerde, maar het resultaat viel tegen: 1-1. Gattuso ontstak in woede na de wedstrijd: "Ik ben echt woest over hoe we de tweede helft hebben gespeeld. Het was sh*t, het was een ramp", fulmineerde Gattuso. "Ik neem mijn verantwoordelijkheden, maar ik begrijp niet hoe we zo hebben kunnen spelen. Het dragen van de trui van dit team is een zeer belangrijke verantwoordelijkheid. Ik had liever met 4-0 verloren. We hebben geen duel gewonnen. Als coach heb ik moeite met dit te begrijpen. We hebben echt slecht gespeeld."

Na twee maanden aan het hoofd van OM, is het duidelijk dat het niet echt botert tussen de Italiaan en zijn team. In de zes gespeelde wedstrijden in de competitie pakte de Zuid-Franse ploeg slechts 5 punten. Met dit rampzalig resultaat zakken Les Olympiens steeds meer naar beneden in de ranglijst.

Probleemzone

In Marseille klinkt steeds vaker luidop de vraag of Gennaro Gattuso de juiste man voor deze moeilijke klus is. Vooral de fanatieke supporterskernen lijken hieraan te twijfelen. De Italiaanse trainer lijkt niet in staat om spelers die onvoldoende presteren terug op het juiste pad te sturen. Dit komt bovenop de algemene malaise in de groep, waardoor OM stilaan in de degradatiezone dreigt te komen. De ambities aan het begin van het seizoen lijken nu erg ver weg.

Toch lijkt het er niet op dat Gattuso nu al op de schietstoel zit. De Italiaan kan momenteel nog rekenen op het vertrouwen van voorzitter Pablo Longoria, die de drijvende kracht was voor zijn aanstelling. De Spaanse voorzitter had Gattuso eigenhandig gekozen en gaf onlangs ook zelf toe dat het niet een goed idee was om de gevolgen van een trainerswissel te onderschatten. "Het was een vergissing van mijn kant om de impact van de ene speelstijl op een andere te minimaliseren. Ik ben er te licht overgegaan", gaf hij toe in een interview met RMC Sport.

Het programma van speeldag 14 in de Ligue 1 op Eleven Sports:

Zaterdag 2 december

Zondag 3 december

Volg het beste van de Ligue 1 het hele seizoen op de tv-zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top