Artiest van de week: mysterieus intiem met The Colorist Orchestra

Muziek | Gabriel Rios, Emiliana Torrini, Lisa Hannigan en Howe Gelb (Giant Sand) lieten zich al begeleiden door dit Belgische experimentele ensemble. Dat lijstje wordt ongetwijfeld nog indrukwekkender met de jaren, want The Colorist Orchestra bouwt gestaag maar zelfzeker verder aan een internationale reputatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ijle violen, de veelheid aan details en de subtiele arrangementen, het wiegende ritme: de muziek van The Colorist Orchestra baadt in een sfeer van mystiek en weemoed. Niet toevallig werkten ze samen met melancholische zangeressen als de IJslandse Emiliana Torrini en de Ierse Lisa Hannigan. Of met de getormenteerde stem van ‘onze’ Gabriel Rios.

Het illustreert ook mooi hun internationale renommé. In 2019 en ook recent brachten ze nog een single uit met Americanaheld Howe Gelb, het heerlijk meeslepende ‘More Exes’. Je waant je zo op de set van het eerste seizoen in ‘True Detective’. Voor wie die serie niet zag: denk aan stoffige landwegen, afgelegen dorpen en obscure nachttaferelen.

De single is de voorbode van een nieuwe plaat ‘Not on the map’, een samenwerking met het Amerikaanse duo Howe Gelb en Pieta Brown, die in oktober dit jaar een release krijgt. En in het najaar volgen er dan (hopelijk) eindelijk ook terug wat live optredens, onder andere de AB, De Roma en Paradiso in Amsterdam staan al geboekt.

De nieuwe single ‘More exes’:

Zelfgebouwde instrumenten

The Colorist Orchestra timmert al sinds 2013 aan de weg, het instrumentale kamerpopensemble werd opgericht door Aarich Jespers en Kobe Proesmans, twee zeer gewaardeerde percussionisten/arrangeurs in het Belgische muzikale landschap. Ondertussen werken ze met acht muzikanten (waaronder sinds vorig jaar ook Inne Eysermans van Amatorski). Hun kracht: een bekend repertoire in een experimenteel jasje steken.

Daarbij gaan ze graag aan de slag met een breed pallet aan klankkleuren en instrumenten. Soms zitten daar zelfgebouwde instrumenten bij. Zowel Jespers als Proesmans -beiden trouwens met een verleden bij Zita Swoon- schuwen de crossmediale uitstapjes niet, vooral in de theaterwereld verdienden ze zo al hun strepen.

Het hoeft dus niet te verbazen dat hun muziek al meermaals het etiket ‘filmisch’ opgespeld kreeg. Muziek om bij weg te dromen en tegelijkertijd met de voeten keihard in de grond, in die spreidstand slaat The Colorist Orchestra wonderwel. Voor fans van Calexico, Giant Sand, The Handsome Family, Kronos Quarter of Tindersticks.

Met Gabriel Rios begin vorig jaar:

Luister hier (Spotify):

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top