In memoriam: van deze muzieksterren moesten we in 2023 afscheid nemen

Muziek |

Ook in 2023 moesten we afscheid nemen van grote en kleine muzieksterren die het tijdelijke voor het eeuwige ruilden. Dit zijn de prominentste namen in binnen- en buitenland op het treurige lijstje van overledenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jeff Beck

De legendarische Britse rockgitarist overleed op 11 januari op 78-jarige leeftijd. Hij stierf nadat hij bacteriële meningitis had opgelopen.

Beck was een gevierd gitarist die in de jaren zestig eerst speelde bij de Yardbirds en later bij zijn eigen Jeff Beck Group. Hij won onder meer acht Grammy’s en maakt deel uit van de Rock and Roll Hall of Fame.

In totaal bracht Beck, solo en met bands, achttien studioalbums uit. Zijn laatste bracht de gitarist samen uit met acteur Johnny Depp. De twee toerden vorig jaar ook.

Lisa Marie Presley

Op 12 januari overleed zangeres Lisa Marie Presley, de enige dochter van Elvis Presley, na een hartstilstand. Ze werd 54. Presley was enkele dagen eerder nog aanwezig bij de uitreiking van de Golden Globes. Daar zag zij samen met haar moeder hoe acteur Austin Butler in de prijzen viel voor zijn rol als Elvis Presley in de film ‘Elvis’.

Lisa Marie Presley volgde het voorbeeld van haar vader in de muziekindustrie. Ze bracht drie albums uit: ‘To Whom It May Concern’ in 2003, ‘Now What’ in 2005 en ‘Storm & Grace’ in 2012. Enkele dagen voor haar overlijden bracht ze een bezoek aan Graceland, het landgoed dat haar vader bezat in Memphis, ter gelegenheid van de geboortedag van Elvis op 8 januari. Na haar vaders overlijden, toen ze negen jaar oud was, werd ze erfgenaam van zijn nalatenschap samen met haar grootvader Vernon Presley en haar overgrootmoeder Minnie Mae Hood Presley. Toen ze 25 jaar werd in 1993 kreeg ze volledige controle over het nalatenschap en richtte ze 'The Elvis Presley Trust' op voor het verdere beheer.

Vorig jaar schreef ze nog een stuk in het blad People over de "gruwelijke realiteit" van haar verdriet na het verlies van haar zoon, Benjamin Keough, die in 2020 zijn eigen leven had genomen. De zangeres was vier keer getrouwd: eerst met muzikant Danny Keough in 1988, vervolgens in 1994 met King of Pop Michael Jackson, dan met steracteur Nicolas Cage in 2002 en uiteindelijk stapte ze in 2006 in het huwelijksbootje met muziekproducent Michael Lockwood. Na tien jaar vroeg Presley de scheiding aan.

Tina Turner

De Queen of Rock ’n Roll overleed op 24 mei in haar huis in Kusnacht bij Zürich, Zwitserland, na een lang ziekbed. Ze werd 83. Turner zag het levenslicht in Tennessee als Anna Mae Bullock en begon haar carrière in de jaren 50. Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De twee gingen samen muziek maken en scoorden in de jaren 60 en 70 grote hits, zoals ‘River Deep, Mountain High’ en ‘Proud Mary’.

Ook solo was Turner een succes. In de jaren 80 reeg de zangeres de hits aaneen en won ze talloze Grammy Awards. Zo scoorde ze wereldwijd met nummers als ‘Private Dancer’, ‘Tonight’, ‘What's Love Got To Do With It’ en ‘The Best’. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers.

Tegen die tijd was Turner al tien jaar vrij van haar gewelddadige huwelijk met Ike, die in 2007 overleed. Ze was later openhartig over het misbruik door haar voormalige echtgenoot tijdens hun huwelijk en hun muzikale partnerschap.

Na haar pensioen kampte Turner met gezondheidsproblemen en in 2018 kreeg ze te maken met een familietragedie toen haar oudste zoon Craig een einde aan zijn leven maakte. Haar jongste zoon Ronnie stierf in december 2022.

Jane Birkin

De Frans-Britse zangeres en actrice Jane Birkin overleed op 16 juli op 76-jarige leeftijd. Birkin werd op 14 december 1946 geboren in Londen en later genaturaliseerd tot Française. Ze was jarenlang samen met de Franse zanger en acteur Serge Gainsbourg. De twee zongen eind de jaren zestig het bekende duet ‘Je T’aime,… Moi Non Plus’.

Birkin startte haar carrière in de Britse cinema. Een eerste rol had ze in 1965 in ‘The Knack ...and How to Get It’ en later was ze te zien in onder meer ‘Blowup’ van regisseur Michelangelo Antonioni. De Franse carrière van Birkin begon in 1968 met een rol in ‘Slogan’ van Pierre Grimblat. Ze leerde er tegenspeler Serge Gainsbourg kennen. De twee werden een koppel en in 1971 werd hun dochter Charlotte geboren. Maar de glamoureuze en passionele relatie, met ook schandalen erbij, hield niet stand. In 1980 gingen ze uiteen. Birkin had naast Charlotte Gainsbourg nog twee andere dochters: Kate Barry, overleden in 2013, en Lou Doillon.

Onder impuls van Gainsbourg vatte ze ook een zangcarrière aan, goed voor 14 studioalbums. Maar ze bleef eveneens actief in de filmwereld, zowel in Frankrijk als het buitenland. Ze speelde onder meer in ‘La Piscine’ van Jacques Deray, met Alain Delon en Romy Schneider als tegenspelers. Uiteindelijk acteerde ze in zowat 70 prenten. Birkin was ook jarenlang goed bevriend met de vorig jaar overleden zanger Arno Hintjens.

Sinéad O'Connor

Op 26 juli overleed de Ierse zangeres en liedjesschrijfster Sinéad O'Connor op 56-jarige leeftijd. De zangeres, die kampte met een bipolaire stoornis, kwam de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege uitspraken over haar mentale problemen. In 2021 bracht ze haar autobiografie uit waarin ze onder meer vertelt over haar moeilijke jeugd.

In totaal bracht de zangeres tien studioalbums uit, waarvan ‘I’m Not Bossy, I’m the Boss’ uit 2014 het laatste was. In 2021 kondigde O'Connor aan met pensioen te gaan, maar ze kwam daar later op terug. O’Connor woonde pas recent weer in Londen. Volgend jaar wilde ze een nieuw album uitbrengen en weer gaan toeren.

O’Connor had vier kinderen. Haar zoon Shane overleed vorig jaar op 17-jarige leeftijd. Na zijn dood liet de zangeres zich opnemen in het ziekenhuis omdat ze het moeilijk had met het verlies.

De kist van O'Connor werd in de Ierse stad Bray uitgezwaaid door talloze belangstellenden. Mensen hadden op verzoek van de familie van de Ierse zangeres rijen gevormd langs de route die de auto nam naar haar laatste rustplaats. Ze werd in besloten kring begraven, in aanwezigheid van de Ierse president Michael D. Higgins.

Bea Van der Maat

De Gentse presentatrice en zangeres overleed op 27 juli op 62-jarige leeftijd. Ze leed aan de neurologische ziekte ALS en koos voor euthanasie.

Van der Maat was bekend als presentatrice van ‘Tien Om Te Zien’, de muziekshow op VTM die ze van 1989 tot 1996 samen met Willy Sommers presenteerde. Haar muziekcarrière begon in 1984 toen ze met haar eerste groep Chow Chow in 1984 de finale van Humo’s Rock Rally haalde. De doorbraak kwam er met de daaropvolgende band Won Ton Ton en de hit ‘I Lie and I Cheat’. In 1996 bracht Van der Maat ook nog een soloalbum uit, ‘Thin Skinned’.

Tom Pintens

Op 4 augustus overleed muzikant Tom Pintens op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. De carrière van Pintens was in de beginjaren, net na zijn studies aan het conservatorium, nauw verweven met die van collega-muzikant Stef Kamil Carlens. Ze zaten samen in de groepen A Beatband, Moondog Jr. en Zita Swoon. Pintens verliet die laatste, en meest succesvolle, band in 2008, om zich toe te leggen op solowerk en het begeleiden van andere artiesten.

Hij had samen met actrice Tine Reymer al zijn eigen band, Flowers for Breakfast, maar bracht ook verschillende platen uit onder zijn eigen naam. Daarnaast was hij betrokken bij tientallen andere groepen zoals Think of One, Roosbeef en Het Zesde Metaal. De laatste jaren begeleidde hij ook de jonge belofte Tamino, die hem deze zomer bedankte met een eerbetoon op Rock Werchter. Tamino droeg ‘Habibi’, de song waarmee zijn carrière uit de startblokken schoot, op aan zijn mentor.

In juni maakte Pintens in een interview bekend ongeneeslijk ziek te zijn. De kanker was in het voorjaar van 2022 bij hem ontdekt. Te laat, zo bleek. In zijn laatste interview brak de muzikant een lans voor snellere tests. “Ik wil mensen in mijn leeftijdsgroep er attent op maken dat ze risico lopen”, zei hij in Het Nieuwsblad. “Je wordt pas vanaf je 50ste aangespoord om een test te doen, maar steeds meer jonge mensen krijgen darmkanker. Ik vind dat ze de testleeftijd moeten verlagen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top